Ομήρου: Ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση

Με στόχο να αναδείξει το γεγονός ότι ο πολιτισμός χρήζει επειγόντως και αρμοδίως στήριξης και ότι η στήριξη της πολιτισμικής παραγωγής και των ανθρώπων του πολιτισμού αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα που πρέπει να προτάξουμε και να αξιοποιήσουμε, για να αντιστρέψουμε την παρούσα κατάσταση, η Βουλή των Αντιπροσώπων πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση»

Σε χαιρετισμό που απήθυνε, ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η καλλιτεχνική και πνευματική

παραγωγή δεν πρέπει να θεωρείται στοιχείο αποκομμένο και απομονωμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, δεν ανήκει στη σφαίρα του υπεραισθητού ούτε οι δημιουργοί αποτελούν ξεχωριστή κάστα ανθρώπων, κλειστή και απροσπέλαστη για τους πολίτες.

Αντίθετα, συνέχισε, ο πολιτισμός αποτελεί απαραίτητο συστατικό του κοινωνικού γίγνεσθαι και της κοινωνικής πραγμάτωσης όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως. Σημείωσε ότι ο πολιτισμός μιας χώρας δε μετριέται μόνο στις κλειστές αίθουσες μιας πινακοθήκης, ενός μουσείου ή ενός θεάτρου, αλλά διαπιστώνεται και γίνεται αντιληπτός κυρίως στην καθημερινότητα των πολιτών της, στις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές τους.

Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει χαρακτηριστικά ότι η «η τέχνη πλένει μακριά από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινής ζωής».

Είπε ότι ο πολιτισμός, υπερβαίνοντας το χώρο και το χρόνο, έρχεται ως συνεκτικός ιστός προστασίας να συγκρατήσει τους κινδύνους που απειλούν να διαβρώσουν την κοινωνία, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, η έλλειψη σεβασμού και ανεκτικότητας και ακόμα χειρότερα η ανατροπή της δημοκρατίας και η επιβολή ολοκληρωτικών συστημάτων και μέσω του πολιτισμού ο λαός μαθαίνει, διαπαιδαγωγείται, αποκτά διαφορετική και πολύπλευρη θεώρηση των πραγμάτων, καλλιεργείται, αποκτά κριτική σκέψη και ευαισθησία.

“Ο πολιτισμός είναι τελικά η ψυχή κάθε λαού και κάθε έθνους¨, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι κόντρα στις αντιξοότητες και τα πενιχρά μέσα, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ότι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα ο πολιτισμός εξακολουθεί να παράγει αγαθά και οι δημιουργοί να αντιστέκονται στην κρίση.

Είπε επίσης ότι η κρίση δεν αποτελεί μόνο εμπόδιο, αλλά και πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και ανέφερε ότι οι δύσκολες οικονομικές εποχές και οι κοινωνικές συγκρούσεις πάντα αποτελούσαν πλούσια πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς.

“Τα χρώματα ενός ζωγράφου μπορεί να απεικονίσουν περίτεχνα την ξήρανση των ονείρων ή την αγωνία του ανθρώπινου πνεύματος σε καιρούς χαλεπούς. Ένας μουσικός μπορεί να εκφράσει τις εντάσεις και την αβεβαιότητα ενός λαού που παλεύει. Η πίεση των σκληρών συνθηκών που επικρατούν μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη που θα ανυψώσει τη φαντασία ενός συγγραφέα, ενός χαράκτη, ενός ηθοποιού ή σκηνοθέτη”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Εκφράζοντας προσωπική άποψη όσον αφορά το κεντρικό θέμα της ημερίδας είπε ότι σήμερα ο πολιτισμός αντιστέκεται, για να προσθέσει πως όταν αντιστέκεται ο πολιτισμός, αντιστέκεται απόλυτα και ολοκληρωτικά.

Λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι το φως που διώχνει το σκοτάδι του οικονομικού μαρασμού και της εξαθλίωσης των συνανθρώπων μας, το βάλσαμο στις πληγές της κοινωνίας, σημείωσε ότι ταυτόχρονα είναι και το εφαλτήριο για τις αναγκαίες αλλαγές για μια κοινωνία ανάπτυξης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τους ακαδημαϊκούς, τους καλλιτέχνες, τους συγγραφείς, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Βουλής για συμμετοχή στην ημερίδα και όλους τους πολίτες που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν ως απλοί ακροατές την ημερίδα, αλλά και για να συμμετέχουν στις συζητήσεις και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και ερωτήματα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα