Κάποιους δεν ενδιαφέρει το περιεχόμενο της λύσης

Το έναυσμα για να γράψω αυτό το άρθρο ήταν ένα πρόγραμμα της σειράς «Μαζί», που συντονίζει η κ. Ελίτα. Το θέμα της ημέρας ήταν η οικονομία μετά τη λύση. Στο στούντιο υπήρχαν εκπρόσωποι δυο απόψεων. Η κ. Σάβια Ορφανίδου ανέπτυξε, όσα θετικά της οικονομίας και την ανάπτυξη που θα ακολουθήσει τη λύση, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στη μορφή, το περιεχόμενο και τις πρόνοιες της λύσης, που θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Ο κ. ‘Αρης Πετάσης αντίθετα, τόνισε ότι η μορφή

και το περιεχόμενο της λύσης και οι πρόνοιες της είναι εκείνα που θα καθορίσουν την οικονομική ανάπτυξη ή την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει.

Η συντονίστρια προσπάθησε να τονίσει ότι το θέμα του προγράμματος ήταν η οικονομία μετά τη λύση και όχι η μορφή της λύσης. Δεν ήθελε να καταλάβει ή δεν ήθελε να δεχτεί, ότι η μορφή της λύσης είναι εκείνη που θα καθορίσει το μέλλον της οικονομίας, όπως υποστήριζε ο κ. Πετάσης και όχι η οποιαδήποτε λύση. Δεν έμεινα να παρακολουθήσω το πρόγραμμα στη συνέχεια, αλλά είχα αντιληφθεί ποιος ήταν ο στόχος του και ποιο μήνυμα προσπαθούσε να περάσει η συντονίστρια. ‘Ομως όσα άκουσα αποτέλεσαν το έναυσμα για τη συνέχεια του άρθρου μου.

Οι οπαδοί της όποιας λύσης προσπαθούν να δελεάσουν τα θύματα της οικονομικής κρίσης με μια μεγάλη ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει τη λύση. Την οποιαδήποτε λύση. Σας να λένε «ψηφίστε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, για να έρθει η λύση και η επανένωση, που θα σας βγάλει από την ανέχεια». Δεν λένε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης, που θα στηρίξει την ανάπτυξη, εκτός από τις αοριστολογίες για ανάπτυξη του εμπορίου, για επενδύσεις που θα έρθουν, για την εκμετάλλευση της μεγάλης αγοράς της Τουρκίας. (θα τους πωλούμε πορτοκάλια!!!!)

Οι οπαδοί αυτής της άποψης πιστεύουν ακράδαντα και το δηλώνουν, ότι η οποιαδήποτε λύση θα είναι καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση, που όσο περνούν τα χρόνια τσιμεντώνει τη διχοτόμηση και την τουρκοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας.

Αυτή είναι μια παραπλανητική εκτίμηση. Γιατί με τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις που έγιναν και που προβλέπονται από τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, υπάρχει ο κίνδυνος η λύση να είναι χειρότερη από τη σημερινή κατάσταση. Υπάρχει ο κίνδυνος η σημερινή παράνομη διχοτόμηση να καταστεί νόμιμη και η τουρκοποίηση της Κύπρου να γίνει με νόμιμο τρόπο και με τη βοήθεια των προνοιών της λύσης.

Αν το κράτος δημιουργηθεί με παρθενογένεση, απλώς θα υποβιβαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστώσα πολιτεία. Αν υπάρχει εσωτερική ιθαγένεια, ποιος θα ελέγχει την κάθοδο εποίκων, που θα γίνεται νόμιμα και θα φέρει με νόμιμο τρόπο την τουρκοποίηση της Κύπρου; Κι αν οι πολιτείες συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες, πως θα διασωθεί η κυριαρχία και η διεθνής υπόσταση της Κ.Δ.; Και τότε το κράτος μας θα υποβιβαστεί σε κοινότητα και συνιστώσα πολιτεία. Ας μη ξεχνούμε ότι οι Τούρκοι θέλουν λύση δυο ισότιμων και κυρίαρχων κρατών, που θα αποτελούν τις συνιστώσες πολιτείες.

Εγώ θα πω κάτι πολύ απλό. Η λύση πρέπει τουλάχιστον να είναι καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση. Κάμαμε ήδη πολλές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Θα πρέπει όμως η διατήρηση της Κ.Δ. και της κυριαρχίας της, ο τερματισμός της κατοχής, η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και της τεράστιας πλειοψηφίας των εποίκων να είναι απαραίτητα συστατικά της λύσης. Μόνο έτσι η λύση θα είναι βελτίωση της σημερινής κατάστασης.

Αυτή τη λύση θέλουμε η πλειοψηφία των «απορριπτικών». Λύση που να επιτρέπει την επιβίωση του Ελληνισμού και όχι να είναι λύση που θα βοηθήσει την Τουρκία να επανακτήσει νόμιμα την Κύπρο, όπως είναι ο στόχος της από το 1957.

Μακάρι η λύση να φέρει την οικονομική ανάπτυξη και να βγάλει από την ανέχεια αυτή τη γενιά. ‘Ομως εμάς μας ενδιαφέρει πρώτα και πρώτιστα το μέλλον της νέας γενιάς και η επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο. Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, χωρίς διατήρηση και συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η τελευταία έπαλξη και η τελευταία γραμμή άμυνας του Ελληνισμού της Κύπρου. Φαίνεται όμως πως κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τη λύση και δεν δίνουν σημασία στη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι αρθρογράφος και εκπαιδευτικός

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Αναζητήσεις
αρης πετασης
Τυχαία Θέματα