Αποκαλυπτικό: Η Συμφωνία για ατομικό δικαίωμα στην περιουσία

Διαφορετικής ερμηνείας, με αποτέλεσμα τις αντιπαραθέσεις, τυγχάνει η γραπτή συμφωνία των Αναστασιάδη - Ακιντζί, για το σεβασμό του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία.

Το Σίγμα εξασφάλισε το μεταφρασμένο ακριβές κείμενο της συμφωνίας, όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα που επιθεωρούν τα κόμματα στο Προεδρικό:

Η συμφωνία:

«Το ατομικό δικαίωμα ιδιοκτησίας είναι σεβαστό. Θα υπάρχουν διαφορετικές εναλλακτικές για την εξάσκηση αυτών των δικαιωμάτων. Εκτοπισμένοι ιδιοκτήτες, σημερινοί χρήστες, θα έχουν ποικίλες επιλογές σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τους στις επηρεαζόμενες περιουσίες. Αυτές οι διαφορετικές επιλογές θα περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η εξάσκηση οποιασδήποτε από αυτές τις επιλογές θα υπόκειται σε κριτήρια»

Όπως ισχυρίζονται οι αντιδρούντες, η πρόταση που αναφέρεται χωρίς διαχωρισμό, σε εκτοπισμένους ιδιοκτήτες και σημερινούς χρήστες, εξουδετερώνει ή εκφυλίζει το ατομικό δικαίωμα αφού, θεωρούν, ότι εξισώνει το νόμιμο με το παράνομο, με αποτέλεσμα η ασάφεια αυτή να επιτρέπει στην άλλη πλευρά να αναγνωρίζει δικαίωμα και στον παράνομο σφετεριστή.

Αρνητικής κριτικής τυγχάνει και η αναφορά σε "απαίτηση" του χρήστη.

Η κυβέρνηση αντικρούει, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί η προτεραιότητα και πως η θέση μας παραμένει αναλλοίωτη για πρώτο δικαίωμα στον ιδιοκτήτη. Γι αυτό και παραπέμπει σε σκληρή διαπραγμάτευση για τα κριτήρια που θα ισχύσουν.

Σημειώνεται, πως στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται η θέση της Ε/κ πλευράς ότι θα πρέπει να δοθεί περιεχόμενο στον όρο "σημερινός χρήστης", από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρούνται οι έποικοι και οι αλλοδαποί που παράνομα αγόρασαν περιουσίες στα κατεχόμενα.

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε 24 κατηγορίες, αυξημένες κατά τρεις από τις 21 που συμφώνησαν Χριστόφιας -Ταλάτ.

Αναλόγως κατηγορίας θα υπάρχουν και περιορισμοί στις προσφερόμενες θεραπείες:

1. Περιουσίες που εμπίπτουν στις περιοχές που θα τύχουν εδαφικής αναπροσαρμογής

2. Περιουσίες που εμπίπτουν στις περιοχές που δεν θα επιστραφούν 3. Περιουσίες που εμπίπτουν σε βιομηχανικές περιοχές

4. Περιουσίες στις οποίες έχουν οικοδομηθεί κτίρια ή αναπτύχθηκαν μετά τον εκτοπισμό

5. Περιουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για έργα κοινής ωφελείας

6. Περιουσίες που χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση από τον ιδιοκτήτη 7. Περιουσίες που χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση – ΟΧΙ από τον ιδιοκτήτη (πχ ενοίκιο)

8. Περιουσίες που τώρα χρησιμοποιούνται από χρήστη ο οποίος έχει εκτοπιστεί από τη δική του περιουσία

9. Περιουσίες που τώρα χρησιμοποιούνται από χρήστη ο οποίος ΔΕΝ είναι εκτοπισμένος

10. Περιουσίες που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα