Αποφάσεις εντός 45 ημερών

Μητέρα τριών παιδιών αποφάσισε να επαναστατήσει εναντίον των καθυστερήσεωνΕμπνευσμένη από τη δική της εμπειρία, η Μ.Ι. ιδρύει κίνηση, που ως στόχο έχει την επίσπευση των διαδικασιών στο Οικογενειακό Δικαστήριο, έτσι ώστε η ζωή των οικογενειών να επιστρέφει στην ομαλότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματοςΗ προσωπική της εμπειρία αλλά και οι ιστορίες άλλων ανθρώπων που ακούει, έκαναν την Μ.Ι., μητέρα τριών παιδιών, να πει «φτάνει». Δεν μπορεί να διαταράσσονται οι ζωές τόσων πολλών ανθρώπων, επειδή καθυστερεί το Οικογενειακό Δικαστήριο να εκδώσει αποφάσεις, για θέματα που αφορούν

άμεσα τις συνθήκες διαβίωσης παιδιών. Έτσι, αποφάσισε να ιδρύσει την «Κίνηση 45». Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα μαζευτούν και, με όπλο τις προσωπικές τους ιστορίες, θα απαιτήσουν μέσα από τη Βουλή την τροποποίηση του σχετικού με το Οικογενειακό Δικαστήριο Νόμου, έτσι ώστε όλες οι αποφάσεις του, που αφορούν άμεσα και τρέχοντα ζητήματα, και δη τα παιδιά, να εκδίδονται εντός 45 ημερών.

Το χρονικό αυτό περιθώριο θεωρείται λογικό, έτσι ώστε αφενός να ακολουθούνται οι διαδικασίες και αφετέρου να επιστρέφουν οι ενδιαφερόμενοι, και κυρίως τα παιδιά, σε συνθήκες ομαλότητας και όχι να βρίσκονται παγιδευμένα στις ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες των γονιών τους. Αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες σήμερα διαρκούν συχνά ολόκληρα χρόνια, πολλές φορές προκαλούν συγκρουσιακό κλίμα και εντάσεις ανάμεσα στους γονείς, με άμεσες, ψυχοφθόρες επιπτώσεις στα παιδιά.Τους ανάγκασε να συζούν!Μιλώντας στη «Σημερινή», η Μ.Ι. αναφέρθηκε στη δική της προσωπική ιστορία, η οποία καταδεικνύει το εύρος του προβλήματος. Όταν αποφάσισε να χωρίσει με τον εν διαστάσει σύζυγό της, αιτήθηκε στο Οικογενειακό Δικαστήριο της αποκλειστικής χρήσης του σπιτιού για εκείνην και τα παιδιά της. Το Δικαστήριο, προς έκπληξη όλων, έκρινε ότι θα πρέπει οι δυο εν διαστάσει σύζυγοι να ζουν στο οικογενειακό σπίτι, σε χωριστούς χώρους.

Έτσι, δυο άνθρωποι που έκριναν ότι δεν μπορούν πλέον να συζούν, βρέθηκαν να είναι συγκάτοικοι. Η Μ.Ι. ζει μαζί με τα παιδιά στο σπίτι και ο εν διαστάσει σύζυγός της στο γκαράζ και ακόμα ένα δωμάτιο. Μάλιστα, το μικρό παιδί τους, η οποία είναι σήμερα τριών ετών, όταν έρχονται οι μέρες που, βάσει απόφασης, πρέπει να περνά με τον πατέρα της, μετακομίζει από το δωμάτιό της στο… γκαράζ του σπιτιού της! Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο, και συνεχώς μετακινείται η επόμενη δικάσιμος, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.Το συγκρουσιακό κλίμα που προκαλεί η αναγκαστική συγκατοίκηση των δυο έφτασε πολλές φορές στα άκρα, με απόγειο συμπλοκές και ξυλοδαρμούς. Για τις σχετικές υποθέσεις ζητήθηκε παρέμβαση της Αστυνομίας και μετά τη διερεύνηση των γεγονότων, έχουν καταχωριστεί ποινικές υποθέσεις, οι οποίες αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.Πιέσεις για συμβιβασμούς«Τα πράγματα στο Οικογενειακό Δικαστήριο είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι πίστευα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δικαστές πιέζουν σε συμβιβασμούς, για να μην προχωρήσουν τη δίκη. Δικαστής ανέφερε σε διάδικο ότι αν επιμένει και προχωρήσει, θα χάσει και τ’ αβγά και τα καλάθια», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ.Ι., η οποία, παρόλο που χώρισε το 2013, σε αυτό το στάδιο έχει ρυθμιστεί μέσω του Οικογενειακού Δικαστηρίου μόνο η κηδεμονία των παιδιών και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το ίδιο το διαζύγιο, η στέγη, η διατροφή κ.ά. συνεχίζουν να εκκρεμούν.

«Γιατί να σκαλώνουν αυτές οι αποφάσεις;», διερωτήθηκε. «Την τελευταία φορά που ήμουν στο Δικαστήριο, πριν από εμένα εκδικαζόταν υπόθεση του 2010. Είναι πραγματικά απαράδεκτο», σημείωσε. «Τα πράγματα είναι απλά. Τη μέρα που πηγαίνεις ενώπιον του Δικαστηρίου, πρέπει να βγαίνει η απόφαση, ειδικά σε ζητήματα διατροφής, κηδεμονίας και στέγης της οικογένειας. Όχι να δίνονται αναβολές επί αναβολών και η διαδικασία να μην τελειώνει ποτέ», τόνισε.Κάποιος έπρεπε να το κάνει«Ένιωθα ότι έπρεπε κάποιος να κάνει θέμα. Οι πιο πολλοί στην Κύπρο σιωπούν και συμβιβάζονται με τέτοιες καταστάσεις, γιατί έτσι είναι η κυπριακή νοοτροπία. Εγώ όμως δεν άντεχα άλλο. Κάποιος έπρεπε να ξεκινήσει αυτήν τη μάχη ενάντια στο κυπριακό κατεστημένο», τόνισε η Μ.Ι.. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όσες γυναίκες ή άντρες έχουν παρόμοια προβλήματα με το Οικογενειακό Δικαστήριο και βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις, να έρθουν κοντά και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το σύστημα που επικρατεί.

Είναι ανεπίτρεπτο να πρέπει να περιμένεις τέσσερα χρόνια για να βγουν οι αποφάσεις. Θέλουμε να γίνουν τροποποιήσεις του Νόμου, ώστε να είναι αναγκασμένα τα Δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις μέσα σε 45 μέρες. Ζητούμε να γίνει αυτό, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα, οι συγκρούσεις, οι εντάσεις, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στα παιδιά», εξήγησε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν οι τρόποι επικοινωνίας με την «Κ-45», έτσι ώστε κι άλλοι Κύπριοι, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, να ενώσουν τη φωνή τους για συλλογική απαίτηση αλλαγής της κατάστασης.Συχνό φαινόμενοΜΙΛΩΝΤΑΣ στην εφημερίδα μας, ο δικηγόρος της Μ.Ι. Κωστής Ευσταθίου εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες παρατηρούνται καθυστερήσεις στο Οικογενειακό Δικαστήριο και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των προσωρινών ρυθμίσεων και των μονομερών αιτήσεων. Αυτά τα ζητήματα, είπε, πρέπει από τη φύση τους να επιλύονται αμέσως. Όταν κάνει ένα άτομο μια αίτηση, είτε πρέπει να εκδίδεται διάταγμα είτε να μην εκδίδεται. Δεν γίνεται να περιμένουν μήνες ή χρόνια για να λυθούν ζητήματα, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους. Το Δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει με ταχύτητα, εάν ένα αίτημα είναι δικαιολογημένο ή όχι, εκτός αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, αν η περίπτωση είναι εξαιρετική ή το πρόβλημα υπερβολικά σύνθετο, υπέδειξε, τονίζοντας την ανάγκη οι διαδικασίες να απλοποιηθούν και να δίνονται άμεσες λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα