«Παράθυρο» για εκ των υστέρων δικαιολόγηση εμβασμάτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε τη Δευτέρα στο «πακέτο» Βαρουφάκη – όπως εξαγγέλθηκε, θα επιτραπεί σε φορολογούμενους να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ή να τροποποιήσουν τώρα δηλώσεις προηγούμενων ετών χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους – μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τώρα δεν γνωρίζουν πώς να τα δικαιολογήσουν στην εφορία.

Με την έκτακτη ρύθμιση θα ανοίξει ένα παράθυρο γι’ αυτούς ώστε να τροποποιήσουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» των χρημάτων

που έχουν καταγραφεί στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γλιτώσουν από τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί (ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 50%, καθώς πρέπει να καταλογιστεί ο φόρος εισοδήματος με συντελεστή 45% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης, που σε τέτοια ποσά υπολογίζεται με 4%).

Ωστόσο, και μόνο η διαγραφή των προσαυξήσεων – ίσως και των πρόσθετων φόρων – μπορεί να γλιτώσει για τον καταθέτη ένα μεγάλο μέρος από το υπόλοιπο των καταθέσεων.

Η «εξιχνίαση» της λίστας με τα εμβάσματα στο εξωτερικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς, εκτός από οικονομική, έχει και πολιτική σημασία. Μπορεί ο προγραμματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να κάνει λόγο για έλεγχο περίπου 900 υποθέσεων μέσα στο 2015, ωστόσο οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν με άνωθεν κυβερνητική εντολή.

Δεν αποκλείεται, με δεδομένο ότι στο τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει παραγραφή για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, να υπάρξουν «μαζικές» κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτές τις κινήσεις θα γίνει προσπάθεια να πιεστούν και να προσέλθουν για συμβιβασμό όσοι δεν θα θελήσουν να τροποποιήσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους ώστε να εμφανίσουν τα ποσά των καταθέσεων στα έντυπα της εφορίας.

ρύθμισηδικαιολόγησηεμβάσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα