Ο Βγενόπουλος στον ανακριτή

Θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για όσα εντοπίζονται εις βάρος τουΟ πρώην ισχυρός άντρας της Λαϊκής διατείνεται και εμφανίζεται έτοιμος να δώσει κατάθεση και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από το όνομά του, και δεν αποκλείεται με την κατάθεσή του να «κάψει» πολλούςΠλησιάζει, όπως όλα δείχνουν, η στιγμή που ο πρώην ισχυρός άνδρας της Μαρφίν Λαϊκής Ανδρέας Βγενόπουλος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις για όλα όσα η ανακριτική ομάδα, που διερευνά την κατάρρευση της κυπριακής

οικονομίας, εντοπίζει μέσα από τις έως τώρα έρευνές της. Μάλιστα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες πως εάν ο Ανδρέας Βγενόπουλος αρνηθεί να παρουσιαστεί και να δώσει κατάθεση, όταν κληθεί να το πράξει, ότι θα εκδοθεί αμέσως ένταλμα σύλληψής του.

Πάντως, το πότε και πού θα κληθεί να δώσει κατάθεση ο κ. Βγενόπουλος είναι κάτι που θα το κρίνει η Νομική Υπηρεσία, η οποία σε προχθεσινή σύσκεψη με τους ανακριτές της υπόθεσης που διερευνούν τα αίτια κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας, έδωσε περαιτέρω οδηγίες για διερεύνηση των υποθέσεων.

Στόχος, έως το τέλος του μήνα, να ξεκαθαριστούν πλήρως τα πράγματα και μετά το Πάσχα να ασκηθούν και οι πρώτες διώξεις εναντίον όσων ενέχονται στην καταστροφή και το κλείσιμο της Λαϊκής. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο πρώην ισχυρός άντρας της Λαϊκής διατείνεται και εμφανίζεται έτοιμος να δώσει κατάθεση και να ξεκαθαρίσει τα πράγματα γύρω από το όνομά του, και δεν αποκλείεται με την κατάθεσή του να κάψει πολλούς.Για ΒγενόπουλοΑναφορικά με το ενδεχόμενο κλήτευσης του κ. Βγενόπουλου για κατάθεση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ που μετέχει στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και κληθείς να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες, ανέφερε: «Κάποια στιγμή σίγουρα θα έπρεπε να κληθεί και ο κ. Βγενόπουλος για να δώσει κατάθεση. Η Νομική Υπηρεσία, η οποία αξιολογεί το μαρτυρικό υλικό, θα κρίνει πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κληθεί ο κ. Βγενόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος εμπλέκεται σ’ αυτές τις υποθέσεις που σχετίζονται με την οικονομία για να δώσει κατάθεση», υπογράμμισε περαιτέρω και τόνισε: «Σε περίπτωση που ο κ. Βγενόπουλος κληθεί στην Κύπρο για να δώσει κατάθεση και δεν το πράξει, τότε θα αξιοποιηθούν τα νόμιμα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι και το ευρωπαϊκό ένταλμα».Τέλειωσε η περίοδος ατιμωρησίαςΕξάλλου, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι έρευνες για την οικονομία φαίνεται ότι έχουν μπει στα βαθιά και έχουν περάσει στο ουσιαστικό τους μέρος, ο κ. Νικολάου είπε: «Ζητήσαμε από τον κυπριακό λαό να μας πιστώσει με τον απαραίτητο χρόνο, ούτως ώστε να μπορούν να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν τα θέματα της οικονομίας και να προχωρήσουν οι ανακριτικές έρευνες σε σημείο που να αρχίσουν να καταχωρίζονται οι υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων.

Ζητήσαμε αυτήν την πίστωση χρόνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε από τη μια να μην υπάρξει καθυστέρηση στη διερεύνηση των υποθέσεων και από την άλλη οι έρευνες να γίνουν με τέτοιον τρόπο, που να είναι πλήρεις», συνέχισε και τόνισε πως για όσα πρόσωπα συγκεντρωθούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη -όποια και αν είναι αυτά- θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διεμήνυσε πως «δώσαμε το σαφέστατο το μήνυμα ότι η περίοδος της ατιμωρησίας, η οποία παρουσιάστηκε σε άλλα παρόμοια εγκλήματα του παρελθόντος, έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να επιδειχθεί οποιαδήποτε ανοχή σε οποιονδήποτε υπέχει οποιασδήποτε ευθύνης».

Διεμήνυσε ακόμη πως η Κυβέρνηση παροτρύνει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα εντείνει τη διαβούλευση με τα κόμματα, ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες που δημιουργούν δυσκολίες όσον αφορά τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. «Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, ώστε τα ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής να προωθηθούν με ταχύτερους ρυθμούς», είπε, τονίζοντας ότι «θέματα που έχουν να κάνουν με σημαντικές αλλαγές στον τόπο μας επηρεάζονται από θεσμικές ρυθμίσεις και γι’ αυτόν τον λόγο είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, ώστε τα ζητήματα αυτά να προχωρήσουν για να φέρουμε τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν».Πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγέςΑναφερόμενος στη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος που μετέχουν στην Επιτροπή Νομικών, είπε πως αυτή επικεντρώθηκε σε τομείς που πρέπει να προωθηθούν και υλοποιηθούν σύντομα αλλαγές. «Κάποιες αλλαγές που έχει αποφασιστεί να προωθηθούν εδώ και μερικούς μήνες, δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει με τον ρυθμό με τον οποίο θα θέλαμε, όπως είναι για παράδειγμα οι αλλαγές για τη συγκρότηση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που αποτελεί μια καινοτόμο ρύθμιση για το δικαϊκό σύστημα του τόπου μας, τα ζητήματα που αφορούν το πόθεν έσχες, κ.ά.», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης προώθησής τους. Αναφερόμενος δε στις αλλαγές που προωθούνται, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι στοχεύουν στο να επιλύσουν προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, τα οποία λόγω της θεσμικότητάς τους χρειάζεται η συνεργασία και της Βουλής των Αντιπροσώπων.Η κατάσταση των δικαστηρίωνΣε σχέση με την κατάσταση στα κυπριακά δικαστήρια, ο κ. Νικολάου τόνισε πως «είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν κατακλύσει τα δικαστήριά μας τα τελευταία δυο-τρία χρόνια», τονίζοντας ότι «εάν δεν ληφθούν τάχιστα μέτρα -κυρίως θεσμικά- δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο που δημιουργείται και τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, ο οποίος θα καθυστερεί αδικαιολόγητα, σε σημείο που ίσως ο ίδιος ο χρόνος να αποτελεί αδικία. Αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε με μια σειρά από μέτρα όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία θα εφαρμοστεί αλλά όχι σήμερα, γι' αυτό πρέπει να γίνουν τάχιστα άλλες νομοθετικές αλλαγές - κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής ενώ κάποιες συζητιούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στόχος είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη χρονίζουσα διαδικασία και τον φόρτο που συνεπάγεται λόγω των πολλών υποθέσεων που έχουν καταχωρισθεί», κατέληξε ο κ. Νικολάου.ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥΑπορρίπτει τα πάντα το δικηγορικό γραφείο Α. ΝεοκλέουςΤη θέση πως όσα κατέθεσε με υπόμνημά της η Αρχή Εξυγίανσης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών «δεν ανταποκρίνονται εν πολλοίς με τα πραγματικά γεγονότα και την αλήθεια», εκφράζει με ανακοίνωσή του το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους &Σια ΔΕΠΕ.

Το γραφείο αναφέρει, ωστόσο, ότι συμφωνεί με το υπόμνημα μόνο στο σημείο που αναφέρει ότι «πράγματι στην υπόθεση εναντίον του Α. Βγενόπουλου υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις και σοβαροί, αν όχι σκόπιμοι, κακοί χειρισμοί, όμως αυτά τα πράγματα και αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν ανάμεσα στο περιβάλλον τους, και όχι να προσπαθούν να τα επιρρίψουν σε ανθρώπους οι οποίοι με πολύ ζήλο και πολύ μόχθο και παρά τα πολλαπλά εμπόδια και απειλές έφεραν τα μέχρι σήμερα γνωστά ικανοποιητικά αποτελέσματα».

Αναφέρει, ακόμη, πως η ουσία της υπόθεσης είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για την οικονομία του τόπου όσο και για τους καταθέτες-πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, «καθότι από την έκβαση της σχετικής υπόθεσης έναντι του Α. Βγενόπουλου και άλλων, είτε θα ωφεληθούν ανακτώντας μέρος των χρημάτων τους οι καταθέτες-πιστωτές, είτε θα κληθεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει αποζημιώσεις στον Βγενόπουλο και άλλους, ενδεχομένως και δισεκατομμύρια.

Αντίθετα με τα όσα αφήνονται να διαρρέουν περί διελκυστίνδας μεταξύ δικηγορικών γραφείων, η ευθύνη για την έκβαση αυτών των τόσο σημαντικών υποθέσεων ανήκει αποκλειστικά στη διαχείριση της ΑΕ, η οποία αποφασίζει και διατάζει για την κάθε επόμενη κίνηση και απελευθερώνει προς τούτο τα ανάλογα κονδύλια», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, το γραφείο αντικρούει έναν-έναν τους ισχυρισμούς της Αρχής Εξυγίανσης και δίδει τη δική του θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα