Αποδόμησε την Κ.Δ. ο Ακιντζί

Δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα των συνομιλιών στα κόμματα μέσω του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου
Τη μετατροπή του ψευδοκράτους σε συνιστώσα πολιτεία, ισότιμη με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιδιώκει ο Ακιντζί, με σκοπό τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού

Με τα καυτά θέματα του περιουσιακού και της διακυβέρνησης επανήρχισαν χθες το πρωί οι συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του

κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε. Κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε ουσιαστικά ανασκόπηση των εργασιών που πραγματοποίησαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων. Tο απόγευμα, ο κ. Έιντε είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί.

Μετά το πέρας της πρωινής, κοινής συνάντησης, ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε γι' ακόμη μια φορά ότι οι ηγέτες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για προσπάθεια επίτευξης του κοινού στόχου της λύσης του Κυπριακού, και επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα, και ενόψει των συζητήσεων στα κεφαλαιώδη ζητήματα, οι δυο ηγέτες θα μπορούν να καλούν, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, τους εμπειρογνώμονες των ομάδων εργασίας για ενίσχυση των διαπραγματεύσεων.

Αποκαλυπτικός γι' ακόμη μια φορά, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας σε τ/κ ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε σε δυο συνιστώσες πολιτείες χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως «δομή» προωθώντας ουσιαστικά την ιδέα περί παρθενογένεσης. Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη βρετανική εφημερίδα «Independent» περί ανάγκης «Κυπριοφροσύνης» (Cypriotness), με σκοπό το… συμφέρον της Κύπρου.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις και συμφώνησε με την παρατήρηση δημοσιογράφου περί συγκρατημένης αισιοδοξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση, διά μέσου του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ελλιπούς ενημέρωσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει κατ' επανάληψιν όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται, να ενημερωθούν από τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και να έχουν πρόσβαση σε οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλλονται στο τραπέζι των συνομιλιών από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος έχει δώσει ρητές οδηγίες προς τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη να ενημερώνει επί της πορείας των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και όποια οργανωμένα σύνολα και ομάδες πολιτών το ζητούν. Αργά χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Μετά το πέρας της απογευματινής συνάντησης ανακοινώθηκε ότι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γ.Γ. του Οργανισμού θα συναντήσει τους δυο ηγέτες ξεχωριστά.

«Νέες καταστάσεις» στο περιουσιακό
Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί έκανε εκτενείς δηλώσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας αρχικά ότι στο περιουσιακό έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των επηρεαζόμενων περιουσιών, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει για το ζήτημα των κριτήριων με βάση τα οποία η επιτροπή που θα δημιουργηθεί από ίσο αριθμό Τ/κ και Ε/κ θα εξετάσει τις υποθέσεις. Ερωτηθείς για το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι αυτό υπάρχει από πριν και για τους Ε/κ αλλά και τους Τ/κ, και ότι σημασία έχει πώς αυτό πλέον θα χρησιμοποιηθεί, αφού όπως είπε, πέρασαν 41 χρόνια, τα οποία έχουν δημιουργήσει νέες καταστάσεις. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σημειώνοντας ότι «αποκτήθηκε η πραγματικότητα ότι αυτός που μένει σε εκείνα τα χώματα ή τα οικήματα δεν σημαίνει ότι με μιαν απόφαση θα τον πετάξουμε έξω». Ο ίδιος μάλιστα αρνήθηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα λυθεί με ποσοστώσεις, αλλά θα αποτελέσει μέρος των κριτηρίων της λύσης, κάτι που ωστόσο ακόμη εκκρεμεί.

«Δομή» η ΚΔ
Όσον αφορά το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη περί συνέχισής της, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, είχε το θάρρος να πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο δημοκρατία των Ε/κ. Ωστόσο, συνέχισε, σημειώνοντας:

«Μιλούμε για μια νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη βάση της πολιτικής ισότητας. Με καλή πρόθεση αυτό αναζητούμε. Κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ' εμάς δημιουργείται μία νέα δομή. Αυτή η νέα δομή που θα δημιουργηθεί, θα είναι μια ομοσπονδιακή δομή με νέο όνομα και σημαία. Αλλά αυτή (η δομή) δεν θα υποβάλλει εκ νέου αίτηση για ένταξη στα ΗΕ ή την ΕΕ. Θα πάρει τη θέση της αυτόματα με τη νέα δομή». Επιπλέον, σε παρατήρηση δημοσιογράφου κατά πόσον καταργείται το ψευδοκράτος, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για μια «δομή» που θα αλλάξει, και θα μετατραπεί σε συνιστώσα πολιτεία, όπως και η δομή, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, που διοικείται από τους Ε/κ τώρα. «Από αυτές τις δύο συνιστώσες πολιτείες θα δημιουργηθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός», είπε.

Πνεύμα... «Κυπριοφροσύνης»
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Independent, δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Έλληνες Κύπριους ομολόγους τους «για τα συμφέροντα της Κύπρου μέσα σε ένα πνεύμα "Κυπριοφροσύνης", αντί να εξαρτώνται από τους άλλους». Στις επτά συναντήσεις μεταξύ των ηγετών «έχει παραχθεί πρόοδος», είπε, και κατέληξε:
«Δεν έχω δει ποτέ στο παρελθόν την προώθηση των διαπραγματεύσεων με τέτοιον τρόπο».

Keywords
Αναζητήσεις
apodomise
Τυχαία Θέματα