Προεκλογικός πυρετός στην Ελλάδα

Στο φουλ οι κομματικές μηχανές με φόντο τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου
Έντονοι διαξιφισμοί, αλλαγές στρατοπέδων και στρατηγικές συσπείρωσης συνθέτουν την προεκλογική αρένα

Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα, υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης και της διεθνούς έλλειψης εμπιστοσύνης απέναντι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από

τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Οι αρχηγοί των κομμάτων επιστρατεύουν όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσελκύσουν τις ψήφους που θα τους δώσουν όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη θέση στον πολιτικό χάρτη της επόμενης ημέρας. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), οι διεργασίες στα κομματικά επιτελεία είναι πυρετώδεις.

Όσον αφορά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, την οποία θα ανοίξει για πρώτη φορά με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αντί του Πρωθυπουργού, ως είθισται, φαίνεται ότι θα παρευρίσκονται όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, πράγμα που σημειολογικά ενδεχομένως να δίνει το στίγμα των προσδοκιών σχετικά με τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο ίδιος στις πολιτικές εξελίξεις και στους συσχετισμούς των δυνάμεων που θα προκύψουν μετεκλογικά.

Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, με τη ρητορική των περισσότερων αρχηγών να εστιάζεται στο ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα το 3ο Μνημόνιο, από τον κυβερνητικό θώκο. Ωστόσο, στην προεκλογική ατζέντα και στον δημόσιο διάλογο μετά βίας περιλαμβάνονται μείζονα θέματα όπως η ανεργία, η κοινωνική ανασυγκρότηση, η υγεία αλλά και η καυτή πατάτα του μεταναστευτικού, που τον τελευταίο καιρό αποτελεί τεράστια πληγή για τη χώρα, κυρίως για περιοχές και νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Αιμορραγία ΣΥΡΙΖΑ
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, μετρώντας καθημερινά νέες απώλειες από τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, με βασική αιτία την πολιτική μεταστροφή του κόμματος και τη μεγάλη απόκλιση της εξάμηνης κυβερνητικής πολιτικής από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη παραίτηση του στενού συνεργάτη και λογογράφου του, Θοδωρή Κόλλια, με ανοιχτή επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν με χωρά το ξόδεμα της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής νίκης της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, ούτε το ξόδεμα του 62% ΟΧΙ του ελληνικού λαού μόλις σε μία ώρα», χθες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την πλάτη στον πρώην πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, με επιστολή τους, 37 από τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου κόβουν τη γέφυρα με την ηγεσία μιλώντας ξεκάθαρα για «τέλος εποχής» αλλά και για «στρατηγική ήττα και χρεοκοπία» του κόμματος. Η ομάδα αυτή αναμένεται να συγκροτήσει νέα, αυτόνομη πολιτική κίνηση νεολαίας, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα συστρατευθεί με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τέλος, αναμενόμενη -πλην σημαντική ως απώλεια- είναι και η αποχώρηση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η προσχώρησή της επίσης στη Λαϊκή Ενότητα.

Θολά νερά και ανανέωση
Την ώρα που ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, αναφέρει ότι «η καθαρή εντολή αποτελεί εφικτό στόχο», αποκλείοντας a priori συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, στελέχη του κόμματος επιμένουν να κρατούν θολά τα νερά όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες που κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πετώντας το μπαλάκι στη «θέληση και την ψήφο του ελληνικού λαού».
Όπως όλα δείχνουν και με εντολή Τσίπρα, οι εκλογικές λίστες πρόκειται να καταρτισθούν από στελέχη, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στα μετόπισθεν και τα οποία τώρα διεκδικούν μια θέση στην πρώτη γραμμή, καθώς και εξέχοντες εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της παραιτηθείσας κυβέρνησης.

Βολές και απ’ έξω
Ο διεθνής Τύπος και συγκεκριμένα ο Guardian σε χθεσινό άρθρο της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα, Helen Smith, παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα αιφνιδιασμένο από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις τόσο για το κλείσιμο της ψαλίδας, με τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία να επιταχύνει, όσο και για την πτώση της δημοτικότητάς του. Επιπλέον αναφέρει ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν διάβασε σωστά τις αντιδράσεις των συνεργατών του με αποτέλεσμα τη ρήξη. Τέλος, σημειώνει ότι στην Ελλάδα η αναποφασιστικότητα αντικατέστησε την ελπίδα, ενώ εκτιμά ότι τυχόν επαναληπτικές εκλογές θα σήμαιναν την καταδίκη των μεταρρυθμίσεων.

Αγώνας συσπείρωσης στη Νέα Δημοκρατία
Στο φουλ οι εκλογικές μηχανές και στη Νέα Δημοκρατία. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που βλέπει ανοδικές τάσεις για το κόμμα του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχει βάλει στόχο τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων. Σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη χθες η πρώτη προεκλογική ομιλία του για το Λεκανοπέδιο Αττικής, στα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης 18, με την παρουσία των πρώην Πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, καθώς και όλων των κορυφαίων στελεχών.

Με αυτή τη χειρονομία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους που, για διάφορους λόγους, έχουν απομακρυνθεί κυρίως κατά τη μνημονιακή περίοδο των τελευταίων χρόνων. Επιστρατεύοντας τη σημειολογία και επικαλούμενος εν πολλοίς το κομματικό ένστικτο, επί της ουσίας απηύθυνε έκκληση σε όλους να επιστρέψουν στο πολιτικό τους σπίτι, όπου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εδώ έχει γραφτεί Ιστορία και είναι κομμάτι της ζωής τους», κάνοντας προσωπική αναφορά σε όλους τους πρώην αρχηγούς.

Τέλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ μιας υπερκομματικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει», ενώ υπογράμμισε ότι «η ψήφος διαμαρτυρίας δεν εμπεριέχει λύση», καλώντας τον λαό να μην απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Στόχος, η τρίτη θέση για ΛΑΕ
Με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην ελληνική Βουλή κινούνται οι αποσχισθέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές, με επικεφαλής τον άλλοτε υπερυπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρά το σύντομο της συγκρότησής της σε ανεξάρτητο πολιτικό φορέα κι αφού κλήθηκε να διαχειριστεί ήδη μια διερευνητική εντολή (χωρίς αποτέλεσμα), η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς. Τόσο οι δυσαρεστημένοι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και πολλά μέλη εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, βλέπουν στην ύπαρξη του νέου φορέα μια διέξοδο συσπείρωσης κι ένα δρόμο προς τα βουλευτικά έδρανα. Συγκεκριμένα, χθες, αφού αποσχίστηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οργανώσεις ΑΡΑΝ και ΑΡΑΣ, προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα.

Νερό στο κρασί;
Ωστόσο, παρά την επιθετική ρητορική που μέχρι τώρα είχε υιοθετήσει, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαίνεται να βάζει ελαφρώς… νερό στο κρασί του όσον αφορά τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε χθεσινή συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιόφωνο, επανέλαβε την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα αντιδραστικό μόρφωμα που τείνει να ακυρώσει κάθε ίχνος δημοκρατίας», όμως τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα «δεν θέτει θέμα αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θέμα ριζικής αλλαγής των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων και άλλων επιλογών που έχει κάνει σήμερα η Ε.Ε.». Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο μιας νέας μνημονιακής συναίνεσης.

Ποτάμι: Εφαρμογή του Μνημονίου
«Εφαρμογή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου προκειμένου να μην πάμε σε 4ο Μνημόνιο», είναι η θέση του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως τη διατύπωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σε όλους τους τόνους, κάνει λόγο για κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνει ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποιον υπουργικό θώκο, ενώ χαρακτήρισε μπαγιάτικο το παραμύθι για το «ποιος θα σώσει τη χώρα», βάλλοντας κατά του παλαιοκομματισμού. Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «τα ιδιαίτερα μαθήματα για το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε ο Τσίπρας τις προηγούμενες ημέρες, μας κόστισαν ακριβά».

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Την τρίτη θέση θέτει ως στόχο και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έχοντας στο πλάι της μιαν ανανεωμένη πλην κουτσουρεμένη ΔΗΜΑΡ. Παρά τα νέα πρόσωπα σε ρόλους-κλειδιά μέσα στο πάλαι ποτέ κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς, οι διαρροές είναι αρκετές με τον πρώην πρόεδρο και ιδρυτή του, Φώτη Κουβέλη, να τάσσεται ανοιχτά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τη Μαρία Γιαννακάκη να αποχωρεί μαζί με άλλα στελέχη, διαφωνώντας κάθετα με την εκλογική σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ.

Πιο κοντά σε debate
Πιο κοντά στο πρώτο τηλεοπτικό debate από τις πρόωρες εκλογές του 2009, βρίσκονται οι αρχηγοί των κομμάτων έπειτα από κύκλο τηλεφωνικών επαφών που διενήργησε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Μετά και τη θετική απάντηση της διευθύντριας του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Πηνελόπης Γαβρά, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για τη διεξαγωγή δυο τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να προγραμματιστούν δύο debate, ένα στις 10 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών κι ένα στις 14 Σεπτεμβρίου, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Keywords
ελλαδα, πυρετος, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, τελευταίες δημοσκοπήσεις, le monde, εκλογες, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, μνημονιο, τσιπρας, συριζα, χρεοκοπια, νέα, guardian, αθηνα, smith, δημοσκοπηση, σαμαρας, λύση, βουλη, ανταρσυα, λαφαζάνης, monde, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, θεμα εκθεσης 2012, μνημονιο 3, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, δημοκρατια, ηγεσια, ηττα, θεμα, ιχνος, νησια, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, τα νεα, υγεια, ωρα, guardian, le monde, αρθρο, ανεργια, απωλεια, ατζεντα, βρισκεται, γεφυρα, γραφεια, δημοσιο, εδρανα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελξης, ελπιδα, ενστικτο, ευρωπη, ζωης, μηχανες, ιδιαιτερα μαθηματα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, κρασι, λαφαζάνης, λογο, ματι, μορφωμα, μαρια, νεολαια, νερο, ομαδα, ολγα, παμε, ρηξη, ρητορικη, ρολο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σπιτι, στιγμα, τυπος, τριτη, φοντο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, αγωνας, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, κομματι, λαφαζανη, monde, πληροφοριες, πληγη, smith, θεματα
Τυχαία Θέματα