Από θαλάσσιες οδούς 73.189 μετανάστες στην Ευρώπη

Χαμηλός διατηρείται ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην Κύπρο δια της θαλάσσιας οδού, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ).

Το πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουν ήδη καταγραφεί 73.189 αφίξεις μεταναστών δια μέσω της θάλασσας και 1.808 θάνατοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, στην Κύπρο

εισήλθαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 11 Απριλίου φέτος 273 άτυποι μετανάστες και πρόσφυγες και στην Ελλάδα μέχρι 11 Ιουνίου 7.699. Την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν 37 θάνατοι στο θαλάσσιο πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο ο διεθνής οργανισμός περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκριτικά, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 11 Ιουνίου 2016 στην Κύπρο εισήλθαν 345 άτυποι μετανάστες και πρόσφυγες και στην Ελλάδα 157.250, ενώ για το πέρασμα της Ανατολικής Μεσογείου καταγράφηκαν 376 θάνατοι.

Πέρσι, οι μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν δια της θαλάσσιας οδού σε ευρωπαϊκές χώρες του νότου ως τις 11 Ιουνίου 2016 ήταν 211.433 και οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ανέρχονταν στους 2.899.

Η Ιταλία έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν το 85% της εισροής μεταναστών και προσφύγων, με το υπόλοιπο να διαμοιράζεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισπανίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΟΜ.

Από την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΟΜ στη Ρώμη, Φλάβιο Ντι Τζιάκομο, διασώθηκαν πάνω από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες μεταξύ της Ευρώπης και της ακτής της Βορείου Αφρικής, που δεν αντικατοπτρίζονται στα επίσημα στοιχεία που δίνουν οι ιταλικές αρχές, καθώς δεν έχουν φτάσει όλοι αυτοί οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε λιμάνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο διασώθηκαν 2.942 μετανάστες, στο πλαίσιο κοινών προσπαθειών ΜΚΟ και ιταλικών και διεθνών στρατιωτικών πλοίων. Ανέφερε ακόμη ότι, την Δευτέρα, σουηδικό πλοίο στο πλαίσιο της Επιχείρησης Τρίτωνα διέσωσε 356 μετανάστες από τρεις λέμβους και τους μετέφερε στην Κατάνια. Η μία εκ των τριών λέμβων είχε βυθιστεί μερικώς και από αυτή διασώθηκαν 79 άνθρωποι, αλλά τουλάχιστον 61 αγνοούνται.

Από την ίδια λέμβο βρέθηκαν τα πτώματα, οκτώ νεκρών, δύο ανδρών και έξι γυναικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα