Απάντηση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ στον Στρο

Επιστολή με την οποία καυτηριάζει τη δημοσίευση του άρθρου του Τζακ Στρο υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου, απαντώντας παράλληλα στον Βρετανό πρώην Υπουργό Εξωτερικών, έχει απευθύνει προς τη διεύθυνση της εφημερίδας Independent η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπογράφων Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής χαρακτηρίζει αρχικά το άρθρο του κ. Στρο, που δημοσιεύθηκε ανήμερα του εορτασμού της ανεξαρτησίας

της Κυπριακής Δημοκρατίας «σοκαριστικό και βαθιά ανησυχητικό».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «ο κ. Στρο δείχνει στο άρθρο ότι δεν κατανοεί καθόλου τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατοχή από την Τουρκία του βόρειου εδάφους της Δημοκρατίας της Κύπρου. Προκαλεί επομένως απορία ότι έγραψε ένα άρθρο για το κυπριακό ζήτημα».

Στη συνέχεια ο κ. Καραολής παραθέτει συνοπτικά τα γεγονότα αναφορικά με την τουρκική εισβολή και κατοχή, αποκρούοντας την προσπάθεια του κ. Στρο να δικαιολογήσει τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.

«Είναι σαφές ότι ο Βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, καθώς οι απόψεις που εξέφρασε σε αυτό το άρθρο αντιβαίνουν όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο», που καλούν σε επανένωση του νησιού και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Επισημαίνει δε ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει τις προσπάθειές της να διχοτομήσει το νησί και ότι έχει αποτρέψει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Καραολής σημειώνει ότι από την έναρξη του πρόσφατου γύρου διαπραγματεύσεων, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών είχε τονίσει ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ένα «κανονικό κράτος» μετά από τη λύση. Όπως συνεχίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων (…) δεν θα πρέπει να έχει θέση σε ένα ‘κανονικό κράτος’».

Και απαντώντας στον κ. Στρο σημειώνει: «Η αναντίρρητη και θλιβερή αλήθεια για το στάτους κβο στην Κύπρο είναι ότι οι Κύπριοι όλων των υποβάθρων υποφέρουν υπό την τουρκική κατοχή. Η μόνη λύση σε αυτό είναι μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρος που είναι πραγματικά κυρίαρχη, η εδαφική της ακεραιότητα είναι σεβαστή και είναι ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η επιστολή κλείνει επισημαίνοντας ότι το άρθρο του Τζακ Στρω δεν ήταν κατάλληλο προς δημοσίευση από τον Independent. Σημειώνεται ότι ο βετεράνος πολιτικός έχει κριθεί στο παρελθόν από ανεξάρτητη έρευνα πως έχει «εκμεταλλευτεί την προσωπική του εμπειρία και τις διασυνδέσεις του» προς ίδιον όφελος. Σχολιάζεται δε ότι «δεν είναι πλέον σεβαστός εντός του Εργατικού Κόμματος».

Όσο για τη χρονική στιγμή δημοσίευσης του άρθρου, καυτηριάζεται από τον κ. Καραολή καθώς «προδίδει έλλειψη ευαισθησίας και προκαλεί οδύνη» στις χιλιάδες αναγνωστών της εφημερίδας που έχουν πληγεί από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

«Οι βρετανικές εφημερίδες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση του βρετανικού κοινού και του κόσμου για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν στην Κύπρο το 1974 και είναι θλιβερό να βλέπουμε τον Independent να συγκαλύπτει αυτά τα ζητήματα δημοσιεύοντας αυτό το άρθρο», καταλήγει η επιστολή.

Διαβάστε ακόμη: Τζακ Στρο: Λύση μόνο με διχοτόμηση και αναγνώριση της 'ΤΔΒΚ'

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα