Αντιδράσεις στο εσωτερικό από το τουρκικό έγγραφο στον ΟΗΕ

Τις αντιδράσεις των κομμάτων πυροδοτεί, έγγραφο που κατέθεσε το ψευδοκράτος στις 29 Ιουλίου του 2015 στα Ηνωμένα Έθνη και αναφέρεται σε "πραγματικότητες επί τους εδάφους και την ύπαρξη δυο ανεξάρτητων Κρατών στο νησί", καθώς και σε εκλιπούσα από καιρού Κυπριακή Δημοκρατία.

Έγγραφο ρουτίνας το χαρακτηρίζει ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, εξηγώντας ότι πρόκειται για απάντηση της τουρκικής πλευράς που το παρουσιάζει ως συνημμένο του ψευδοκράτους, στις καταγγελίες της Ε/Κ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

«Κατανοητή η προσπάθεια προς αποδόμηση των μερών του σημερινού διαλόγου, αλλά και πάλι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται μεταξύ των κρατών, όποιοι και αν είναι οι ισχυρισμοί της πάγιας τουρκικής θέσης, αλλά στα πλαίσια της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο ΥΠΕΞ.

Το έγγραφο αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και τις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.

"Τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση που υπονομεύει ευθέως την προοπτική των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων", ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Είναι καλά γνωστό σε όλους, ότι η πάγια στάση της τουρκικής διπλωματίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και επιβεβαιώνει την τουρκική προκλητικότητα», αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε σχέση με το έγγραφο, που κατατέθηκε στον ΟΗΕ.

Προσθέτει ότι «δυστυχώς, είναι επίσης κατανοητό, ότι, η απαράδεκτη αυτή στάση θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο διατηρείται η παράνομη τουρκική κατοχή και διαίρεση της πατρίδας μας».

Ο ΔΗΣΥ αναμένει από την Τουρκία και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας «να αποδείξουν εμπράκτως τη βούληση τους για εξεύρεση βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι οι όποιες, μεταξύ μας αντιπαραθέσεις για το θέμα, δεν προσφέρουν τίποτα, στον μεγάλο, κοινό μας εθνικό στόχο».

Κατανοούμε την αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων να πείσουν τον κυπριακό λαό ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει μετά την αντικατάσταση του Έρογλου από τον Ακκιντζί, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «μάλλον αναμένουν ότι ο Ακκιντζί και η Τουρκία θα υιοθετήσουν ως δια μαγείας τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και έτσι θα λυθεί το κυπριακό. Ή απλώς συνεχίζουν να προσπαθούν να σκοτώσουν την ελπίδα για λύση και μαζί την προοπτική απελευθέρωσης και ειρηνικής επανένωσης στα πλαίσια δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας».

Το ΔΗΚΟ, κάνει λόγο για ψευδεπίγραφο κλίμα, για το οποίο προσπαθούν να πείσουν, η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

"Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε το ψευδοκράτος στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 29 Ιουλίου και το οποίο αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στην ύπαρξη δύο δήθεν «ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο» και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «από καιρού εκλιπούσα», ακριβώς όπως την αποκάλεσε ο Ερντογάν, αποδεικνύει περίτρανα το ψευδεπίγραφο καλό κλίμα, που η κυβέρνηση και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει", σημειώνει το ΔΗΚΟ.

"Το έγγραφο, που κυκλοφόρησε στις 29 Ιουλίου το κατοχικό καθεστώς στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων. Στο έγγραφο του ψευδοκράτους αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία «από καιρό εκλιπούσα» και ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο δήθεν «ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη»", αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ.

Προσθέτει ότι "το έγγραφο φανερώνει ξανά τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στην Κύπρο και καταρρίπτει το μύθο ότι η Τουρκία και ο κύριος Ακκιτζί διαθέτουν τη βούληση να συνεργαστούν για τη λύση του κυπριακού. Ο κύριος Ακκιντζί ακολουθεί τα αχνάρια του κυρίου Ερντογάν και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα. Στην πραγματικότητα η μόνη εκλιπούσα είναι η βεβαιότητα που είχαν κάποιοι στην πλευρά μας ότι ο κύριος Ακκιντζί ήταν έτοιμος να συνεργαστεί για τη λύση του κυπριακού. Η μόνη επιλογή του κυρίου Αναστασιάδη είναι να εργαστεί για να θωρακίσει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι η μόνη ασπίδα προστασίας για τον λαό της Κύπρου, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, απέναντι στις επιβουλές της Άγκυρας".

Οι Οικολόγοι διερωτούνται αν η κυβέρνηση παραθερίζει. «Μπορεί η κυπριακή πολιτική ηγεσία ακόμα να παραθερίζει, αλλά ο κ.Ακιντζί και η προπαγάνδα του κατοχικού μορφώματος δεν σταμάτησε τις μηχανές της. Η κατάθεση και κυκλοφορία στον ΟΗΕ ενός προκλητικού εγγράφου από την Τουρκία, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από την παράνομη κατοχική διοίκηση αποδεικνύει του "λόγου το αληθές"», αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Ο Γιώργος Λιλλήκας προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα ζητεί απαντήσεις, για το αν έγιναν οποιαδήποτε διαβήματα.

Σε μια άλλη εξέλιξη τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν από τους δύο ηγέτες ή τους διαπραγματευτές, να προχωρήσουν σε ενημέρωση του λαού για τις συγκλίσεις ή και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, προκειμένου να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

Το αίτημα μετέφερε ο ειδικός Σύμβουλος Εσπεν Μπαρθ Εϊντε στους Αντρέα Μαυρογιάννη και Οζντιλ Ναμί, ενώ αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση των δύο ηγετών την προσεχή Τρίτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα