Αντιδράσεις ε/κ πλευράς στο Έγγραφο Συμπερασμάτων Γκουτέρες

Τεράστιο ζήτημα φαίνεται να εγείρεται πλέον από ε/κ πλευράς σχετικά με το Έγγραφο Συμπερασμάτων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ετοιμάστηκε προσχέδιο των Συμπερασμάτων από τον κ. Έιντε, το οποίο ωστόσο ουδόλως ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, όπως μαθαίνουμε, η οποία μάλιστα ετοίμασε και μετέφερε τις παρατηρήσεις της ως προς το περιεχόμενο του Εγγράφου.

Οι διαφωνίες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σφοδρές και έντονες από μέρους της ε/κ πλευράς. Η αντίδραση αυτή προκάλεσε την έκπληξη και απορία του Γ.Γ.

ΑΚΕΛ, καθώς όπως φαίνεται να έχει πει στον ΠτΔ, "Μόλις τελείωσε το δείπνο χαρακτηρίζαμε ως εξαιρετικά τα συμπεράσματα Γκουτέρες, τώρα τι έγινε ξαφνικά;". Ο Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, απάντησε αποδίδοντας ευθύνη στον Έιντε ο οποίος συνέταξε το εν λόγω Έγγραφο, με σκοπιμότητες.

Οι παρατηρήσεις της ε/κ πλευράς επί του εγγράφου αφορούν:

Αφαίρεση της αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρίαΟ Ανδρέας Μαυρογιάννης διεμήνυσε στον Έιντε ότι κατά την άποψη της Λευκωσίας, ο Γκουτέρες είπε ξεκάθαρα ότι με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας δεν θα πρέπει να υπάρχουν Εγγυήσεις, κάτι που στο Έγγραφο δεν αναγράφεται με αυτό τον τρόπο. Διαφωνούμε επίσης με ενδεχόμενο ισότιμης μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων. Διαφωνούμε επίσης με την αναφορά που υπάρχει σε σχέση με το εδαφικό καθώς η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι οι αναφορές θα πρέπει να συνάδουν με τον ε/κ χάρτη Διαφωνία και στο περιουσιακό καθώς ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το Έγγραφο Συμπερασμάτων, φαίνεται να υποστήριξε ότι πρώτο δικαίωμα θα δίνεται στο χρήστη για τις υπό τ/κ διοίκηση περιοχές, ενώ πρώτο δικαίωμα στον πραγματικό ιδιοκτήτη θα δίνεται στις υπό ε/κ διοίκηση περιοχές. Αν αυτή η αναφορά ισχύει όντως, τότε εγείρεται τεράστιο ζήτημα στο κεφάλαιο του Περιουσιακού. Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ως μη υπάρχον το προσχέδιο των Συμπερασμάτων Γκουτέρες, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πηγές τα συμπεράσματα είναι όπως τα είχε καταγράψει από την αρχή η ε/κ πλευρά. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπάρξουν και εξελίξεις εντός της ημέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα