«H λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για εκμετάλλευση του φ/α»

«Όσο πιο σταθερό είναι το πολιτικό ή το γεωπολιτικό περιβάλλον σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο μάλιστα στην Ανατολική Μεσόγειο, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ ταραχώδης περιοχή, τόσο πιο εύκολο και προβλέψιμο είναι για τις εταιρείες να λειτουργούν. Επομένως, η πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας ή και μεταξύ άλλων χωρών που βρίσκονται σε διαμάχη, θα βοηθήσει στην κατεύθυνση που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε: τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα σε ένα περιβάλλον όπου οι εταιρείες

θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξή του στο New Europe αν η λύση του Κυπριακού αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε: «Σε καμία περίπτωση! Βλέπετε ότι προχωράμε με τους γύρους αδειοδότησης, με τα ερευνητικά μας προγράμματα, με τις διαπραγματεύσεις μας για την εμπορευματοποίηση και την ανάπτυξη των ανακαλύψεών μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Ο κ. Λακκοτρύπης μιλούσε στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου στο Λαγονήσι, όπου είχε συνάντηση με την εταιρεία IGI Poseidon, που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του αγωγού East Med. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι προτιμότερο για την Κύπρο ένας αγωγός, το LNG ή και τα δυο, είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις τελικές ποσότητες που θα ανακαλυφθούν.

Αμερικανικό LNG στην Ευρώπη

Πάντως, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στις εξαγωγές αμερικανικού LNG και άνθρακα προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, προανήγγειλε μια «χρυσή εποχή» για τον ενεργειακό κλάδο της χώρας του, μέσω της αναβάθμισης της παρουσίας στο εξωτερικό, με εξαγωγές πετρελαίου, αερίου και άνθρακα, αποκαλώντας την πολιτική αυτή ως «ενεργειακή κυριαρχία».

Σύμφωνα με το energypress.gr, ο Τραμπ θεωρεί ως βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής την εξαγωγή αμερικανικού LNG στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, ενώ προβλέπεται και η εξαγωγή άνθρακα στην Ουκρανία, ώστε να δοθεί λύση στο ενεργειακό της πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρυ, είπε ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ θα περιορίσει την εξάρτηση ορισμένων εξ αυτών από τη Ρωσία.

Ρωσικά πλοία για LNG στη Μεσόγειο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι τα ρωσικά πλοία που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, o κ. Kορκίδης σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος στην ανανέωση του μεσογειακού στόλου της Ελλάδας, για την οποία οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναμένουν να λάβουν 1,5 δισ. ευρώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ένα προτζεκτ μικρών σκαφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά φυσικού αερίου και επίσης να είναι αποθήκες, είναι πολύ καλό για τα ελληνικά νησιά, επειδή δεν διαθέτουν δίκτυο φυσικού αερίου. Επομένως, ένα πρότζεκτ με ρωσικά πλοία θα μπορεί να εφαρμοστεί στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα