Ανησυχητικοί οι αριθμοί δουλεμπορίου στην Κύπρο και ΕΕ

Τρομάζουν οι αριθμοί δουλεμπορίου στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας το φαινόμενο είναι εξίσου ανησυχητικό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των θυμάτων εμπορίας εντός των κρατών-μελών της υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο. Στην Κύπρο μόνο το 2014 εντοπίστηκαν 46 νέα τέτοια θύματα, ενώ την τριετία 10-12 εντοπίστηκαν 159 θύματα. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος αν αναλογιστούμε πόσα δεν εντοπίζονται ποτέ.

Με

αφορμή το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο, η 30η Ιουλίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (World Day Against Trafficking in Persons).

Η ανάδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος και η ανάγκη συντονισμένης δράσης από την κοινωνία είναι επιτακτική για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου που στοιχειώνει την σύγχρονη ‘’πολιτισμένη’’ κοινωνία μας, υπενθυμίζοντας το σκοτεινό πρόσωπο πολλών πλευρών της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τη Future Worlds Center, είναι προφανές λοιπόν ότι ο λόγος περί ύπαρξης σύγχρονου δουλεμπορίου στην ίδια μας την κοινωνία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση υπερβολή. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, ιδιαίτερα για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μείωση στις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το πρόβλημα παραμένει. Αυτό δεν αφορά μόνο την σεξουαλική εκμετάλλευση αλλά και άλλες μορφές εμπορίας προσώπων, που παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, με κυριότερη την υπερεκμετάλλευση μέσω καταναγκαστικής εργασίας αλλά και την εμπορία οργάνων, την επαιτεία, τους καταναγκαστικούς γάμους και τις παράνομες υιοθεσίες.

Τα αναγνωρισμένα θύματα αναγκάζονται συχνά να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να εξαρτώνται από φιλανθρωπίες για την εξασφάλιση στέγης και διατροφής.

Να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την ευημερία των θυμάτων

Όπως υπογραμμίζει η Future Worlds Center, υπάρχει καίρια ανάγκη για πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο της ίδιας της κυπριακής νομοθεσίας όσο και του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, που περιλαμβάνει την υποχρέωση της Πολιτείας για εξασφάλιση της ευημερίας των θυμάτων, παρέχοντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και προστασίας, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη.

Για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων η ουσιαστική διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι επίσης κρίσιμη, καθώς η υπερεκμετάλλευση τους συντηρεί την κερδοφορία των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων.

Η Future Worlds Center, στα πλαίσια της λειτουργίας της Μονάδας Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (URVT), παρέχει ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη σε θύματα εμπορίας, καθώς βιώνουν σκληρό και βασανιστικό εξαναγκασμό διαφόρων μορφών.

Παράλληλα αναδεικνύει το κρίσιμο ζήτημα της συχνής αντιμετώπισης των θυμάτων σαν εγκληματίες ή μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και τις σοβαρές δυσχέρειες στην παραχώρηση ασύλου, ακόμα και σε αναγνωρισμένα θύματα.

Τέλος υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, μας διαφεύγει ότι η εμπορία προσώπων στην Κύπρο δεν αποτελεί μια δευτερεύουσας σημασίας αδικία, αλλά ότι πρόκειται για μία σύγχρονη μορφή δουλείας, με το δουλεμπόριο να αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα