Ανησυχίες εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών για το νομοσχέδιο ΓεΣΥ

Τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει νομοσχέδιο για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά όχι ακόμη για εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ).

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας είπε πως “είναι θέση αρχής για την Συμμαχία Πολιτών ότι στηρίζουμε την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ως το πρώτο στάδιο

έναρξης εφαρμογής του ΓεΣΥ, ωστόσο, δίχως ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μόνο την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων γιατί δεν εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση”.

Ανέφερε πως “μια τέτοια αυτονόμηση χωρίς εφαρμογή του ΓεΣΥ και χωρίς δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ενδεχομένως να οδηγήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια στην τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών δηλαδή στην πλήρη διάλυση και κάτι τέτοιο για εμάς είναι ανεπίτρεπτο”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “η Συμμαχία Πολιτών συμμερίζεται τις ανησυχίες της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου αναφορικά με την κατάρρευση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων , τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν καθώς και για την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών σήμερα”.

Πρόσθεσε πως “τα παραπάνω οφείλονται στην υποστελέχωση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων και στην αύξηση του αριθμού των ασθενών που καταφεύγουν στα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω της οικονομικής κρίσης”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “συμφωνούμε με την ΟΠΑΚ ότι η λύση σε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας είναι η εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό του ΓεΣΥ ενώ επίκεντρο της όλης πολιτικής του κράτους και της πολιτείας θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών, των πολιτών και όχι οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα”.

Oι πραγματικές προθέσεις για το ΓεΣΥ

Ανέφερε ότι “θα διαφανεί και από την αυριανή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς τον κομμάτων για το ΓεΣΥ για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις περισσότερο του Προέδρου Αναστασιάδη και λιγότερο της Κυβέρνησης αλλά και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων”.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε ο Πρόεδρός της, “αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο, θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει και σχεδιασμό για την σταδιακή και ανά φάση εφαρμογή του ΓεΣΥ σε εφικτά και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα”.

Κατά τη συνάντηση η ΟΠΑΚ κατέθεσε υπόμνημα με το οποίο ζητεί “σύστημα υγείας το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τον ασθενή και όχι άλλα συμφέροντα” ενώ αξιώνει “να προσφερθεί η δυνατότητα στους ασθενείς να επιλέγουν τους Ιατρούς ειδικότητας που θα μας παρακολουθούν έτσι ώστε να μπορούμε να επιλέγουμε Ιατρούς με εξειδίκευση και ικανότητες και να τερματιστεί το πρόβλημα των λιστών αναμονής είτε για διαγνωστικές εξετάσεις είτε για ιατρικές υπηρεσίες παγκύπρια”.

Η ΟΠΑΚ ζητεί, επίσης, “δημιουργία οργάνων εποπτείας της λειτουργίας του συστήματος υγείας και των επαγγελματιών υγείας με στόχο την προστασία των συμφερόντων των ασθενών αλλά και των πόρων που δαπανούνται” σημειώνοντας πως “το κόστος οποιουδήποτε συστήματος υγείας για τους εργαζόμενους που θα συνεισφέρουν να είναι λογικό και να διασφαλιστεί η κάλυψη όσων για οποιοδήποτε λόγο δεν εργάζονται”.

Αναφέρεται και στην ανάγκη “διασφάλισης της παροχής ποιοτικών αναλωσίμων και δημιουργίας κέντρου τραύματος το οποίο θα αναβαθμίσει τους νευροχειρουργικούς θαλάμους”.

Ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, δήλωσε πως “το κύριο μας αίτημα και ανησυχία είναι ότι βλέπουμε να καθυστερεί η υλοποίηση του ΓεΣΥ, ένα σύστημα υγείας το οποίο χωρίς αυτό δεν μπορούμε ως ασθενείς να απολαμβάνουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι οποίες θα μας επιτρέψουν να είμαστε ενταγμένοι στην κοινωνία”.

“Τελευταία νιώθουμε ότι ο τομέας της υγείας τυγχάνει εκμετάλλευσης εις βάρος των ασθενών και των πολιτών”, είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα