Ανησυχία και ερωτηματικά πολιτικών κομμάτων για το Brexit

Το πολυσυζητημένο εδώ και μήνες, Brexit, είναι πλέον γεγονός. Στο άκουσμα της είδησης αυτής, ευρωπαϊκοί φορείς, πολιτικές ομάδες και σημαίνουσες προσωπικότητες έσπευσαν να εκφράσουν τη δική τους αντίδραση και άποψη σε σχέση με το Brexit.

Οι πρώτες αντιδράσεις και των κυπριακών πολιτικών κομμάτων είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΔΗΣΥ: Αρνητική εξέλιξη το Brexit

Προβληματισμένοι, αλλά και αφοσιωμένοι στην επόμενη μέρα της ενωμένης Ευρώπης παραμένουν

στον ΔΗΣΥ. Χαρακτηρίζουν ως αρνητική εξέλιξη την απόφαση για Brexit.

“Με ψυχραιμία συνεκτιμούμε όλες τις πτυχές, γνωρίζοντας ότι οι άμεσες επιπτώσεις είναι περιορισμένες και διαχειρίσιμες”, αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμβάλει θετικά για την αντιμετώπιση των όποιων συνεπειών, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Υπάρχει ο χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος όλες οι σχετικές πτυχές και για να γίνουν οι όποιες απαραίτητες αναπροσαρμογές».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κύπρος θα εξακολουθήσει να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βρετανία λόγω της συμμετοχής μας στην Κοινοπολιτεία, ενώ συνδετικός κρίκος παραμένει και η σημαντική κυπριακή κοινότητα στην Αγγλία, καθώς και η μόνιμη παρουσία αρκετών Βρετανών στην Κύπρο», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

ΑΚΕΛ: Σεβαστή η απόφαση του Βρετανικού λαού

Το ΑΚΕΛ με γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, σημειώνει ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Η απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει πρωτίστως να προβληματίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται στην Ένωση, συμπληρώνει το ΑΚΕΛ.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη μελετήσει και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες για την Κύπρο, από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΚΟ: Αναπόφευκτες οι επιπτώσεις για την Κύπρο

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι αναπόφευκτα οι επιπτώσεις του Brexit θα επηρεάσουν και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είναι η πρώτη φορά που ο λαός κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ένωση και είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνει με νόημα το ΔΗΚΟ.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό και τα κόμματα, για μέτρα που θα λάβει, για να αντιμετωπίσει τις πιθανές αυτές επιπτώσεις.

ΕΔΕΚ: Νέα δεδομένα για ΕΕ και Κύπρο

Η ΕΔΕΚ μέσω δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου, Μαρίας Παναγιώτου κάνει λόγο για νέα δεδομένα σε Κύπρο και Ε.Ε. μετά το "Brexit" και ειδικότερα στις σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας.

Η ΕΔΕΚ αναμένει από την κυπριακή κυβέρνηση να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν αναφορικά με την έξοδο της Βρετανίας τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα μετριάσουν τις ενδεχόμενες συνέπειες από το «Brexit» και να παρουσιάσει στις πολιτικές δυνάμεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης της κατάσταση το οποίο θα τις περιορίζει

Θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Επίσης θα πρέπει να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι επιχειρηματίες για τις αλλαγές που θα υπάρξουν και τις νέες συμφωνίες που θα χρειαστεί να γίνουν.

Συμμαχία Πολιτών: Ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ

Ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ, χαρακτηρίζει το Brexit με ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

«Ως Συμμαχία Πολιτών προτείνουμε την σύσταση διακομματικού οργάνου που θα σχεδιάσει και θα συντονίσει τις ενέργειες που θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Είναι σημαντικό να μελετηθούν προσεκτικά οι όποιες επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής για το Κυπριακό, την Οικονομία, τον Τουρισμό και το καθεστώς των Βάσεων που συμφώνησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

Απαιτείται ψυχραιμία και μεθοδικότητα στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων προειδοποιεί η Συμμαχία. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί η Κυπριακή διασπορά στη Μεγάλη Βρετανία, για να σχεδιαστεί στρατηγική για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Οικολόγοι: Αποτέλεσμα της αποτυχίας της ΕΕ

Το Brexit είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων.

«Το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί βροντερή απόδειξη ότι απέτυχε η Ενωμένη Ευρώπη να δώσει λύσεις στα προβλήματα των λαών γιατί παρέμεινε μια ένωση οικονομικών συμφερόντων, χωρίς αξίες και ιδανικά».

Η ανακοίνωση του κινήματος Οικολόγων θέτει κάποια σημαντικά ερωτήματα: “Το υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει κάποια μελέτη; Πως και πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός, οι εισαγωγές, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες που ζουν στην Βρετανία, οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Βρετανία, οι δικαιούχοι σύνταξης και επιδομάτων από τη Βρετανία κοκ;”

Keywords
Τυχαία Θέματα