Ανησυχία για περιοχές Κύπρου που κινδυνεύουν με πλημμύρες

Στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα με τις 19 δυνητικά επικίνδυνες περιοχές ανά το παγκύπριο, σ’ ό,τι αφορά τις πλημμύρες. Στο στούντιο της εκπομπής φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της ΕΤΕΚ καθώς και ο κοινοτάρχης Αλάμπρας, ενώ παρενέβη τηλεφωνικώς και η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.


Η επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, στην τηλεφωνική της παρέμβαση, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της ΕΕ, υποχρεώθηκε να διενεργήσει σχετικές έρευνες και μελέτες

και ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα:

Α)Έχουν καθαριστεί οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Β)Ζώνες προστασίας παρά τους ποταμούς και τους χειμάρρους
Γ) Σχέδιο δράσης και μελέτη με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με το πέρας του χρόνου.

Οι 19 περιοχές που απειλούνται με πλημμύρες στην Κύπρο

Παρ’ όλα τα πιο πάνω, η κυρία Παναγιώτου δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτά τα φαινόμενα, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές γίνονται ολοένα και πιο ανεπαρκείς, υποδεικνύοντας για νέα μέτρα και νέες υποδομές.

Όπως είπε η κα. Παναγιώτου, αποτελεί μάστιγα στην Κύπρο η έλλειψη πιστοποιητικών εταιρικής έγκρισης σε πάρα πολλές περιοχές και αναπτύξεις.

«Απαιτείται πλήρης χαρτογράφηση των υποδομών, πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός», υπέδειξε η κυρία Παναγιώτου.

Πρόεδρος ΕΤΕΚ: Έτσι προέκυψε το πρόβλημα

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες δεκαετίες η ανάπτυξη και η ένταξη περιοχών σε οικιστικές ζώνες, γινόταν με «πιο χαλαρά κριτήρια».

«Αν σε κάποια οικιστική περιοχή υπάρχει κοντά ποταμός ή χείμαρρος, προφανώς δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη, πριν την ένταξη αυτών των περιοχών σε οικιστικές ζώνες», τόνισε ο κ. Αχνιώτης.

Θρηνήσαμε θύματα στην περιοχή Πάφου τα προηγούμενα χρόνια, είπε ο κ. Αχνιώτης, χωρίς ευτυχώς να έχουμε περιστατικά της έκτασης που έλαβαν πρόσφατα στη Δυτική Αττική.

Θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο, π.χ. για τις 19 περιοχές που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο κοινοτάρχης Αλάμπρας Αχιλλέας Μαχαλουρίδης, ο οποίος επεκτάθηκε για τα παράδοξα που συνέβησαν στην κοινότητα του τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα δύο δρόμοι που περνούν από την κοινότητα, να λειτουργούν ως «φράγματα».

Όλες οι πληροφορίες στο βίντεο, στο πάνω μέρος της είδησης!

Keywords
Τυχαία Θέματα