«Αναζωπύρωση» στη Βουλή

Διερευνητική Επιτροπή θα αποφανθεί για την πύρινη λαίλαπα Σολέας
Φωτιές άναψαν μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης και τεσσάρων υπουργών στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Γεωργίας.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι έτοιμες οι λεπτομερείς εκθέσεις γεγονότων, οι οποίες θα αξιολογηθούν από ομάδα εμπειρογνωμόνων, βάσει απόφασης του Υπουργικού

Η «φωτιά» που μαίνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πυρκαγιά που κατέκαψε 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής γης και άφησε πίσω της δύο νεκρούς, αναζωπυρώθηκε

εντός της Βουλής.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών βρέθηκαν χθες το μεσημέρι ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Γεωργίας και απέρριψαν όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Κυβέρνησης περί ολιγωρίας και έλλειψης συντονισμού στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Λόγω του ότι οι λεπτομερείς εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, πάρα μόνο το πρώτο μέρος που αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τα ακριβή γεγονότα που σημειώθηκαν στη Σολέα. Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τον διορισμό διερευνητικής Επιτροπής, αλλά και ομάδας εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν το περιεχόμενο των πλήρων εκθέσεων, όταν αυτές ολοκληρωθούν από τα αρμόδια τμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεπτομερείς εκθέσεις αναμένεται να ετοιμασθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, οπόταν οι επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά και οι εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, θα κληθούν με τη σειρά τους τοποθετηθούν στην ίδια κοινή συνεδρία των Επιτροπών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Γεωργίας.

Τι καταγράφεται για τον χρόνο ανταπόκρισης
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ανταπόκρισης του Τμήματος Δασών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», καταγράφεται ότι το πρώτο όχημα έφθασε στο σημείο της Ευρύχου, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, δέκα λεπτά αφότου ειδοποιήθηκε το Τμήμα.

Πέντε λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου οχήματος και 15 λεπτά μετά την ειδοποίηση του Τμήματος Δασών τα οχήματα πυρόσβεσης αυξήθηκαν σε τέσσερα. Μια ώρα μετά την ειδοποίηση έγινε η πρώτη πτητική ρίψη από ελικόπτερο. Νωρίτερα έγινε αναγνωριστική πτήση από αεροπλάνο.

Σημειώνεται ότι μετά και τη συνδρομή ξένων χωρών, συμμετείχαν στην προσπάθεια πυρόσβεσης της πυρκαγιάς στη Σολέα συνολικά 80 οχήματα πυρόσβεσης, 18 πτητικά μέσα και 250 μέλη των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Παραμένει δε αδιευκρίνιστος ακόμη ο ακριβής χρόνος που παρήλθε μεταξύ της στιγμής που ξέσπασε η φωτιά μέχρι να ειδοποιηθεί το Τμήμα Δασών.

Όταν έφθασε εκεί το πρώτο όχημα, σύμφωνα με την έκθεση, η πυρκαγιά είχε ήδη επεκταθεί σε 130 με 140 μέτρα. Στην έκθεση καταγράφεται πως η ταχύτατη επέκταση της πυρκαγιάς οφείλεται στους δυνατούς ανέμους που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή. Σύμφωνα με πηγές, η πλήρης έκθεση που ετοιμάζεται θα καλύπτει όλα τα γεγονότα από την αρχή «μέχρι και την τελευταία ενέργεια πυροσβέστη», όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση έπραξε παν το δυνατό»
Αμέσως μετά τη συνεδρία ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως η Κυβέρνηση «έπραξε παν το δυνατό, με υπευθυνότητα, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία αλλά και ο έλεγχος όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών», λέγοντας πως πρόσφατα είχαν πραγματοποιηθεί δύο ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ισραήλ, Ελλάδα, Βρετανικές Βάσεις.

«Όταν, λοιπόν, τα ξένα πτητικά μέσα κλήθηκαν να συνδράμουν στις πυρκαγιές στη Σολιά, ερχόντουσαν σε γνώριμο πεδίο, διότι είχε προηγηθεί αυτή η άσκηση. Υπήρξε προετοιμασία, ετοιμότητα και οργάνωση. Ήταν ξεκάθαρο ποιος έχει τη ευθύνη της κατάσβεσης, όπως ακριβώς προβλέπεται και από τα υπηρεσιακά σχέδια», ανέφερε ο κ. Χάσικος.

Ακολούθως και απαντώντας σε ερώτηση ποιος φταίει για την παραπληροφόρηση, ο κ. Χάσικος είπε: «Τα σχέδια προβλέπουν μια πηγή πληροφόρησης. Όταν μετέβηκα στο κέντρο επιχειρήσεων είπα ότι οι δημοσιογράφοι έπρεπε να απομακρυνθούν. Ένας φέρει την ευθύνη της ενημέρωσης, είτε Υπουργός είτε κάποιος που ορίζεται από τη διυπουργική επιτροπή, για να γίνεται και σωστή ενημέρωση.

Αυτό που ζήσαμε στην περίπτωση της Σολιάς ήταν ένα αλαλούμ, από διάφορους (απλούς πολίτες, κοινοτάρχες, υπαλλήλους Υπουργείων). Αυτό ήταν λάθος. Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ρόλο σε περίπτωση διαχείρισης μεγάλων κρίσεων και πρέπει να βοηθούν σε θέματα πληροφόρησης και ενδυνάμωσης του ηθικού. Δεν μπορεί κάποιος που επιχειρεί στο πεδίο να είναι ταυτόχρονα σε απευθείας μετάδοση και να κάνει δηλώσεις. Κανένας Υπουργός δεν αρνήθηκε να κάνει ενημέρωση. Όσες φορές με πήρατε στο τηλέφωνο, ανταποκρίθηκα».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν υπηρεσιακές ευθύνες, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «η δουλειά των Υπουργών και της Κυβέρνησης είναι να κάνουν την προετοιμασία, ώστε αυτοί που επιχειρούν να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία μέσα και το προσωπικό. Όταν μας ζήτησαν οι υπηρεσιακοί να τους ενισχύσουμε και με ξένα εναέρια μέσα, το πράξαμε πάραυτα και είχαμε άμεση ανταπόκριση. Τα ξένα μέσα ήρθαν σε χρόνο ρεκόρ. Υπήρχε και δήλωση βοήθειας από τη Ρωσία. Αλλά δεν είναι δουλειά των Υπουργών ή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μπαίνουν στο πεδίο και να σβήνουν τις πυρκαγιές. Αυτό είναι δουλειά των αρμόδιων Υπηρεσιών».

«Καταργήθηκαν μόνο δύο θέσεις»
Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, απαντώντας στην κριτική περί μείωσης θέσεων στο Τμήμα Δασών, ξεκαθάρισε ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει καταργήσει μόνο δύο θέσεις δασικών λειτουργών, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάργησε το 2012 έντεκα θέσεις δασικών λειτουργών και 10 θέσεις δασικών λειτουργών το 2013 και άλλες τέσσερεις θέσεις συντηρητών δασών.

Αντιθέτως, πρόσθεσε, η παρούσα Κυβέρνηση το 2013, με απόφασή της στις 2 Αυγούστου, αποφάσισε να προσλάβει όλους τους αποφοίτους του Δασικού Κολεγίου ως εκτάκτους δασικούς λειτουργούς. Είπε, επίσης, ότι ποτέ το Τμήμα Δασών -τουλάχιστον την τελευταία πενταετία- δεν είχε μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχει σήμερα, προσθέτοντας ότι στο Τμήμα υπάρχουν κενές θέσεις λόγω του παγώματος των προαγωγών και των προσλήψεων από το 2011.

Όμως, είπε, αυτές οι θέσεις θα πληρωθούν όταν ξεκινήσει το ξεπάγωμα. Για τον στόλο των οχημάτων, είπε ότι από το 2014 υπάρχει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυροσβεστικών οχημάτων, προσθέτοντας ότι από το 2014 και μετά στον προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών για πρώτη φορά περιλαμβάνεται ένα πολύ καλό ποσό για αντικατάσταση αυτού του στόλου, γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ. Όπως είπε, το 2013 αγοράστηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα, το 2015 οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, το 2016 άλλα τέσσερα και το 2017 θα αγοραστούν άλλα 16 οχήματα.

«Σε άριστη κατάσταση ο εξοπλισμός»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε από την πλευρά του ότι τα πτητικά μέσα αυξήθηκαν κατά δύο το 2015, προσθέτοντας ότι ουδέποτε μπορεί μια χώρα να έχει επάρκεια σε πτητικά μέσα και είναι γι' αυτό τον λόγο που γίνονται οι συμφωνίες με άλλα κράτη.

Είπε, επίσης, ότι από το 2013 άρχισε μια μελέτη για την αξιοποίηση πιο εξειδικευμένων πτητικών μέσων για σκοπούς πυρόσβεσης, η οποία υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής είναι σε άριστη κατάσταση, απορρίπτοντας τις επικρίσεις περί παλαιωμένου εξοπλισμού. Για το 2017, ανέφερε, το ποσό που θα δαπανηθεί για σκοπούς εξοπλισμού της Πυροσβεστικής θα ανέλθει από το 1,4 εκ. ευρώ σε 2,7 εκ. ευρώ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να αναιρέσει πλήρως απόφαση που λήφθηκε το 2012 για τερματισμό της απασχόλησης 1.000 εποχιακών ωρομισθίων, περιλαμβανομένων και των δασοπυροσβεστών, που σήμερα υπηρετούν 400 και η περίοδος απασχόλησής τους επεκτάθηκε από έξι μήνες σε οκτώ μήνες. Είπε επίσης ότι λόγω του παγώματος θέσεων, μειώθηκε το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά 60 και αυξήθηκε ο αριθμός των εποχιακών πυροσβεστών κατά 50 για οκτώ μήνες από έξι.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι οι τέσσερεις υπουργοί «αναλώθηκαν σε αριθμούς χωρίς να απαντούν τα κρίσιμα ερωτήματα». Πρόσθεσε πως «μετά τον άνεμο που εμπόδιζε τις προσπάθειες πυρόσβεσης έφταιξε σήμερα το αλαλούμ στην ενημέρωση, αλλά και έφταιξαν και οι επιχειρησιακοί που, όπως αντιλαμβανόμαστε από τους υπουργούς, δεν προειδοποίησαν έγκαιρα για το μέγεθος της πυρκαγιάς».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής δήλωσε ότι «οι υπουργοί της Κυβέρνησης έδωσαν με ένα ξεκάθαρο και γλαφυρό τρόπο απαντήσεις σε αυτά τα οποία ακούστηκαν και με πολλή σαφήνεια ξεκαθαρίστηκε ότι υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο αριθμός του προσωπικού ήταν αυξημένος όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Υπήρξε αυξημένος αριθμός πτητικών μέσων και υπήρχε ένας πυροσβεστικός στόλος, ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι «αν κάποιος παρακολουθούσε τη συνεδρίαση και τις τοποθετήσεις των υπουργών θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι υπήρχαν όλα, και σχέδιο, οργάνωση και συντονισμός, αλλά στο τέλος "έκρουσε" το δάσος».

Σημείωσε πως «είχαμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές» και διερωτήθηκε τι νόημα έχει «αυτή η ιστορία, ότι δεν ήταν η μεγαλύτερη αλλά μια από τις μεγαλύτερες. Προφανώς ήταν ακόμη ένα success story και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το να ρίχνονται οι ευθύνες μόνο στους επιχειρησιακούς ή στα ΜΜΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα