Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά

στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής

ΕΝΕΡΓΑ συμμετέχει η Κύπρος σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών και σχεδίων δράσης για αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Ο κ. Νικολάου μιλούσε σε συνέδριο με θέμα «Οι διεθνείς εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία: Η πρόκληση στη σταθερότητα, την ενέργεια και την ασφάλεια», που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία

με το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η Κύπρος, ως μέλος της Ε.Ε., συμμετέχει ενεργά σε όλα τα επίπεδα διαμόρφωσης των ευρωπαϊκών πολιτικών και σχεδίων δράσης και εργάζεται εντατικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πρόληψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής», ανέφερε στην ομιλία του.

Εθνική στρατηγική
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες Αρχές, έχει εκπονήσει Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και λαμβάνει συνεχώς μέτρα για υλοποίησή της». Η Εθνική Στρατηγική, εξήγησε, «στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες (Πρόληψη, Προστασία, Καταστολή, Αντίδραση) και η υλοποίησή της βασίζεται σε διακυβερνητική συνεργασία».

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Νικολάου, «στο πλαίσιο αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται από την Αστυνομία αυξημένα μέτρα ασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές και ευάλωτους στόχους, όπως στα λιμάνια, τις μαρίνες, στα αεροδρόμια, στα οδοφράγματα, κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, αλλά και σε πλείστες όσες Πρεσβείες».

Ταυτόχρονα, είπε, «η Αστυνομία έχει αυξήσει τις περιπολίες της. Ουσιαστική συμβολή στο έργο της Αστυνομίας προσφέρουν και αριθμός στελεχών της Εθνικής Φρουράς, τα οποία συνδράμουν κυρίως στην προστασία των αεροδρομίων μας». «Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται σε τακτική βάση, σύμφωνα με την καθιερωθείσα διαδικασία εκτίμησης του κινδύνου της απειλής, που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών», διαβεβαίωσε.

Δημιουργία Ακτοφυλακής
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στη μελέτη για δημιουργία Ακτοφυλακής, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μονάδα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η οποία, πρόσθεσε, «θα έχει την ευθύνη να επιτηρεί από τον αέρα και από τη θάλασσα τις ακτές και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, θα περιλαμβάνει σκάφη και αεροσκάφη που σήμερα βρίσκονται σε διάφορες Υπηρεσίες και κατά βάση κάτω από την Αστυνομία Κύπρου».

Στόχος, σημείωσε ο κ. Νικολάου, «είναι η αύξηση των ελέγχων των ακτών και της θαλάσσιας περιοχής γύρω από την Κύπρο, εφόσον το θέμα των μεταναστευτικών ροών από τις γειτονικές χώρες έχει δημιουργήσει την ανάγκη να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, να επιτηρούμε σε συνεχή βάση τις ακτές μας και την ΑΟΖ, και να ανταποκρινόμαστε εντός συγκεκριμένου χρόνου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα