Αναστασιάδης: "Καμιά ντροπή δεν νιώθω. Δηλώνω περήφανος"

Το στίγμα του, σε σχέση με τη συνέχεια της θητείας του αλλά και του τρόπου διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει στον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, έδωσε στη χθεσινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως εμφαντικά δήλωσε ο ΠτΔ, δεν αναθεωρεί καμιά απόφαση και καμιά πολιτική η οποία εφαρμόστηκε στον τομέα της οικονομίας γιατί τα αποτελέσματα ήταν θετικά, όπως διαφάνηκε στην πράξη. Αλλάζει ή μετανιώνει κανείς

για πολιτικές που απέτυχαν και όχι γι' αυτές που πέτυχαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Καμιά ντροπή δεν νιώθω. Δηλώνω περήφανος»

Ο κος Αναστασιάδης δήλωσε επίσης περήφανος για το έργο της κυβέρνησης, όπως και για το ότι επί δικής του διακυβέρνησης, αποκαλύπτονται σκάνδαλα. Δεν έχει κανένα λόγο να νιώθει ντροπή, τόνισε, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα βγαίνουν στο φώς και τίποτα δεν κουκουλώνεται. Σε αυτό το ύφος θα συνεχίσουν την πολιτική της μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε σκάνδαλα, οποιοσδήποτε κι αν έχει εμπλοκή σε αυτά.

Συνεχίζουμε τις πολιτικές σύνεσης και σκληρής δουλειάς #3χρόνια pic.twitter.com/KUb14TEa21

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 7 Απριλίου 2016

Συνέχεια στο ίδιο μοτίβο και πλαίσιο.

Ο ΠτΔ επέμεινε ότι θα συνεχίσει με σύνεση, σκληρή δουλειά, συνέπεια προς την κατεύθυνση που μέχρι σήμερα οδεύει, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και πίστη στις μεταρρυθμίσεις που ήδη ξεκίνησαν και δήλωσε σίγουρος ότι η ανάπτυξη και οι αναβαθμίσεις θα έρθουν.

Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του ότι θα επιδιώξει λύση του κυπριακού με όλες του τις δυνάμεις και ότι η λύση δεν θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο σε καμιά περίπτωση.

«Το τελεφερίκ είναι ακόμα στο πλάνο»

Μιλώντας για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος είπε ότι φέρει βαρέως το γεγονός ότι δεν υλοποίησε τη δέσμευση του για το τελεφερίκ στο Τρόοδος. Δεν θα πρέπει όμως να το διαγράψει κανείς, καθώς ακόμα είναι στο πλάνο της κυβέρνησης, η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των Ορεινών περιοχών. Όπως είπε, δεν θα υπάρξει άλλη δέσμευση που δεν θα τηρήσει.

Απολογισμός τριετίας

Ο ΠτΔ ξεκίνησε τον απολογισμό του λέγοντας ότι για να κατανοήσουμε σωστά που βρισκόμαστε σήμερα, θα πρέπει να δούμε πρώτα το που βρισκόμασταν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Όπως τόνισε, «από το Μάιο του 2011, η Κϋπρος βρέθηκε εκτός αγορών με απαγορευτικό επιτόκιο. Πριν την 1 Μαρτίου το 2013, προηγήθηκαν 22 διαδοχικές υποβαθμίσεις. Κατά την ανάληψη της εξουσίας η επάρκεια του κράτους σε ρευστά διαθέσιμα δεν υπερέβαιναν τις 30 μέρες, ενώ οι άμεσες ανάγκες ανέρχονταν στα 3,3 εκατομμύρια. Η οικονομία ήταν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για αναχαίτιση των δεδομένων αυτών βασίστηκαν σε τέσσερις πυλώνες:

Α. Αποκατάσταση αξιοπιστίας του κράτους.

Β. Αποκατάσταση αξιοπιστίας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

Γ. Μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση οικονομίας

Δ. Προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη".

Αποκατάσταση αξιοπιστίας του κράτους

Για ενθάρρυνση των επενδύσεων προωθήσαμε δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων και κινήτρων #3χρόνια pic.twitter.com/uNA1SH0wrs

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 7 Απριλίου 2016

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που λήφθηκαν ήταν η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Το χρεοκοπημένο αλλά σπάταλο κράτος έπρεπε να νοικοκυρευτεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο ΠτΔ. Προς αυτή την κατεύθυνση λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία και έφεραν σε μεγάλο βαθμό το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως ανέφερε.

"Από το 2014 το κράτος λειτουργεί ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.5%, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε μείωση μισθών συντάξεων ή ωφελημάτων".

Σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος

Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 εξαιρετικά σημαντική για την βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τον τερματισμό της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε μια σειρά από μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας ότι δεν έχει επιτευχθεί το ιδεατό, αλλά οι προοπτικές πλέον είναι θετικές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μείωση των ΣΠΙ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με τα μέτρα που λήφθηκαν, την σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, έγινε κατορθωτή η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών με προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων ύψους 1.4 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε πως ο δείκτης κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του Συνεργατισμού ανέρχεται σήμερα κατά μέσο όρο στο 16.5% έναντι 4.5% τον Δεκέμβριο του 2012.

Παράλληλα, συνέχισε ο ΠτΔ, θεσπίστηκε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων ομάδων με αποτροπή του κινδύνου απώλειας της πρώτης κατοικίας, ενώ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιτρέπεται ακόμη και η διαγραφή δανείων προς τις Τράπεζες.

Αποτέλεσμα συγκροτημένου προγράμματος,συνεργασίας και πάνω από όλα των θυσιών του Κυπριακού λαού #3χρόνια pic.twitter.com/Ck7NM0CzS8

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 7 Απριλίου 2016

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Η Κύπρος, κατάφερε να αναβαθμιστεί κατά 13 θέσεις στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάσκεψη τύπου στην οποία προέβη στον απολογισμό της τριετούς διακυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη.

ΑΤΗΚ, αποζημιώσεις καταθετών Τράπεζα Κύπρου και ευχαριστίες στον Κυπριακό λαό.

Για την ΑΤΗΚ δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση για να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, κάτι που θα γίνει βέβαια με τη νέα Βουλή.

Αποζημίωση καταθετών Τράπεζας Κύπρου που έχουν υποστεί κούρεμα καταθέσεων

Σε ερώτημα σχετικά με το αν και κατά πόσο θα αποζημιώσει η Κυβέρνηση τους καταθέτες ιδιαίτερα της Τράπεζας Κύπρου , που έχουν υποστεί το κούρεμα καταθέσεων τους, ο ΠτΔ δήλωσε ότι : «Για την απομείωση των καταθέσεων τους, οι καταθέτες έλαβαν αριθμό μετοχών που αποτελεί μέρος αποζημίωσης. Αυτό το οποίο θα πρέπει να πούμε, είναι να είμαστε ειλικρινείς και να μην δίνονται υποσχέσεις που να μην υλοποιηθούν. Η κυβέρνηση αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες θα εξετάσει το ενδεχόμενο πως, πόσο και με ποιο τρόπο θα αποζημιώσει τους καταθέτες»

Εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας προς τον Κυπριακό λαό γιατί χωρίς αυτόν δεν θα είχε επιτευχθεί καμιά πρόοδος.

Η συνέχεια στον απολογισμό της μέχρι σήμερα διακυβέρνησης, θα δοθεί στις 14 Απριλίου, με το θέμα της εσωτερικής διακυβέρνησης, ανεργίας και ενέργειας στο επίκεντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα