Αναπόσπαστο μέρος της Οικονομίας το Εδαφικό και Περιουσιακό

H πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο που η λύση πρέπει να διασφαλίσει, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης σε μία ομοσπονδιακή Κύπρο. Είναι απογοητευτικός ο βαθμός εμπλοκής της ΕΕ στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στην εφαρμογή της λύσης. Η ΕΕ σήμερα ακολουθεί πολιτική σκληρής λιτότητας, κάτι που ενδεχομένως να δυσκολεύει τα πράγματα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η διαχείριση του χρέους και των δύο πολιτειών, καθώς

επίσης και η ύπαρξη κοινού φορολογικού συστήματος και ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων με αναλογικές εισφορές και αντίστοιχες παροχές. Σε περίπτωση λύσης στα θετικά είναι οι ευκαιρίες για βελτίωση στους τομείς του Τουρισμού, του Εμπορίου, των Κτηματομεσιτικών και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτές ήταν μερικές από τις πολλές σημαντικές επισημάνσεις όπως διατυπώθηκαν στη δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η οργάνωση πολιτών «Πολιτεία» και μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση το Sigmalive.

Ο κ. Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην εισήγηση του υπέδειξε πως «το τι έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2013 ήταν εγκληματικό». Πρόσθεσε πως αντί για εξυγίανση επήλθε διάλυση του τραπεζικού συστήματος και συντριβή της οικονομίας. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί ότι υπήρχαν εναλλακτικές προσεγγίσεις», διευκρίνισε, επιπλήττοντας τους πολιτικάντηδες, την αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Ο ομιλητής προειδοποίησε πως «δεν μπορούμε να αναμένουμε από την ΕΕ υψηλές προσδοκίες», ζήτησε να σχεδιαστεί στρατηγική εξόδου από την οικονομική κρίση, και θεώρησε αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Κατέληξε τονίζοντας πως η λύση που συζητείται σήμερα δημιουργεί ένα τρικέφαλο κράτος, που πολύ δύσκολα θα λειτουργήσει με τους αυστηρούς κανόνες της Ευρωζώνης, δέχθηκε πως «προφανώς από μια λύση στη ζυγαριά θα υπάρξουν θετικά και αρνητικά», ενώ θεώρησε καθοριστικής σημασίας έναν οδικό χάρτη σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Σταύρος Ζένιος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισήμανε από την πλευρά του πως «προσπαθούμε να φτιάξουμε θεσμούς, αλλά αν αυτοί δεν είναι σωστοί θα καταρρεύσουν». Αναφέρθηκε στις σοβαρές αναλύσεις που έχουν γίνει για την οικονομική διάσταση του Κυπριακού, εξηγώντας πως μια πολιτική και μια οικονομική διευθέτηση συμβαδίζουν. «Ελλοχεύουν όμως κίνδυνοι και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τους αντιμετωπίσουμε. Η διαφθορά είναι μεγάλο πρόβλημα», υπέδειξε. Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική συνεργασίας με την Τουρκία στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναφέροντας τα θετικά στην μία και την άλλη πλευρά. Κατέληξε πως η οικονομική πτυχή δεν είναι η βάση για τη λύση του Κυπριακού.

Με συντονιστή της συζήτησης τον διεθνολόγο Πέτρο Ζαρούνα, πρόεδρο της «Πολιτείας», πήραν τον λόγο στη συνέχεια ο κ. Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Frederick (Bιώσιμη οικονομική λύση, απαιτεί πάνω απ όλα λειτουργική πολιτική λύση), ο κ. Συμεών Μάτσης, Οικονομολόγος (Απαιτείται ενιαίο φορολογικό σύστημα, μεγάλο κεφάλαιο η τουριστική επαναλειτουργία της Αμμοχώστου), ο κ. Αλέξης Αποστολίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Οικονομίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Απουσιάζει η Ευρώπη, απαραίτητη η επιμήκυνση του χρέους, πρέπει να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων), η κα. Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, Διεθνολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Η ΕΕ ανύπαρκτος παράγοντας, δεν είναι πρόθυμη για οικονομική βοήθεια, η διαφθορά στην Τουρκία του Ερντογάν βρίσκεται σε ασύλληπτα ποσοστά), η κα Νικολέττα Χαραλαμπίδου, Δικηγόρος Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Οι αρμοδιότητες της ΕΕ είναι περιορισμένες αλλά η Ευρώπη είναι εδώ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα πάψει να υπάρχει μετά τη λύση) και ο κ. Σωτήρης Κάττος, Διδάκτορας στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Η αναζήτηση της λύσης βασίζεται σε δύο παράγοντες: την αυστηρή λιτότητα μετά το Μάαστριχτ και την απρόβλεπτη κατάσταση στην Τουρκία).

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του κ. Αλέξανδρου Λόρδου, Διευθυντή Έρευνας στο Κέντρο Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης (Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση των Τουρκικών και των Ελληνικών και από τις δύο πλευρές, αν πτωχεύσουν οι Τ/Κ θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα).

Στην επόμενη συζήτηση θα εξετασθούν τα κεφάλαια της Ιθαγένειας και των Εποίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα