Μια βαλίτσα γεύσεις: Η νέα εκπομπή γαστρονομίας του Σίγμα

Μια αλλιώτικη εκπομπή μαγειρικής, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Tαμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, προβάλλεται από την τηλεόραση ΣΙΓΜΑ.

Η εκπομπή στοχεύει να αναπτύξει το αίσθημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της μείωσης των λανθασμένων αντιλήψεων των Κυπρίων για τις ξένες κουλτούρες, μέσα από τη γαστρονομία.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη και ταξιδιάρικη εκπομπή, η οποία απευθύνεται στον καθένα από εμάς που αγαπά τη μαγειρική, τα ταξίδια και τις νέες γεύσεις! Στο νέo αυτό

τηλεοπτικό ταξίδι ξεναγοί μας είναι οι ίδιοι οι υπήκοοι των χωρών που ζουν στο νησί μας. Συνοδοιπόροι είναι μια ομάδα ειδικών, αποτελούμενη από διατροφολόγους, βοτανολόγους, οινολόγους και βιομηχανικούς κοινωνιολόγους! Προορισμός μας η κουζίνα, αλλά και η κουλτούρα των χωρών που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Στα «μυστικά» της κάθε χώρας μάς μυεί ο σεφ μας Ανδρέας Καβάζης! Οι γνώσεις, η εμπειρία και η ζωντάνια του είναι τα καλύτερα εισιτήρια για ένα ταξίδι με πικάντικη επίγευση!

Παρουσιάστρια της εκπομπής είναι η εντυπωσιακή Χριστίνα Δημητρίου! Η σπιρτάδα, το χαμόγελο και η ομορφιά της παρέα με Μια Βαλίτσα Γεύσεις, μας μεταφέρουν σε τοπία που μόνο όσοι διψούν για μαγευτικά και άγνωστα μέρη ξέρουν να βρίσκουν.

Μαζί σας κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 15:30 στο ΣΙΓΜΑ!

Αυτούσια ομιλία στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την παρουσίαση της τηλεοπτικής εκπομπής «Μια Βαλίτσα Γεύσεις»

«Μια Βαλίτσα Γεύσεις»…ένας τίτλος που παραπέμπει σε γευστικές περιπλανήσεις… ένας τίτλος που παραπέμπει σε μια αποσκευή γεμάτη γαστρονομικές απολαύσεις …σε αισθήσεις που εύκολα μπορούν να συνδεθούν με τα συναισθήματα και τη μνήμη.

Η τηλεοπτική εκπομπή του SIGMA μέσα από τα επεισόδιά της, ανοίγει την πόρτα του πολιτισμού των τρίτων χωρών στην κυπριακή κοινωνία, ενώνει τον ντόπιο πληθυσμό με τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών. Είναι μια εκπομπή που δίνει την ευκαιρία, μέσα από τη τέχνη της μαγειρικής, στους ΥΤΧ, οι οποίοι αποτελούν μέρος της κοινωνίας της Κύπρου, να παρουσιάσουν ένα κομμάτι από την κουλτούρα τους. Μια εκπομπή που αναδεικνύει τις γαστρονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και τρίτων χωρών… που δίνει την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να γευτεί τις γαστρονομικές παραδόσεις, τα ήθη τα έθιμα και τον πολιτισμό άλλων χωρών, ταξιδεύοντας μέσα από τα μάτια, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις αναμνήσεις των μεταναστών, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα καταρχήν να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εταιρεία SIGMA RADIO TV PUBLIC, για την πρωτοβουλία της να μετέχει σε τέτοιου είδους συγχρηματοδοτούμενο έργο που στόχο έχει την ένταξη των ΥΤΧ στις τοπικές κοινωνίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τον όλο σχεδιασμό και υποβολή της πρότασης με τίτλο «Τηλεοπτική Εκπομπή μαγειρικής: γνωριμία του πολιτισμού τρίτων χωρών μέσω της γαστρονομίας». Πρόταση η οποία αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων, και κέρδισε την πρώτη θέση για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσής και Ένταξης της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων. Θα ήθελα επ’ ευκαιρίας να εκφράσω την ικανοποίηση της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων για την άρτια συνεργασία

που έχει με τον Τελικό Δικαιούχο, SIGMA, αλλά και για το μεράκι του να εργαστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες βέβαια προς όλο το προσωπικό που εργάζεται καθημερινά μπροστά και πίσω από τις κάμερες για την παραγωγή της εκπομπής και την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Τα επεισόδια του «Μια Βαλίτσα Γεύσεις» εστιάζουν σε ένα σημαντικό παράγοντα πολιτισμικής ταυτότητας, τη γαστρονομία, η οποία αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν χώρο δημιουργικής συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, αναδεικνύοντας παράλληλα την αλληλεπίδραση τους. Οι ιδιαιτερότητες της γεύσης από την κουζίνα μιας περιοχής είναι πολλές φορές συνδεδεμένες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας της, ενώ «αποκαλύπτουν» στοιχεία της πολιτιστικής και οικονομικής ιστορίας της.

Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό, που είναι ένα κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας ενός τόπου, προβάλλει με έμμεσο τρόπο τα ιδιώματα ενός λαού. Σίγουρα όταν κάποιος επισκέπτεται μια άλλη χώρα αντιλαμβάνεται ότι, όταν μιλάμε για «πολιτιστική γαστρονομία» εννοούμε, εκτός από τη γευστική ιδιαιτερότητα, και τη διαφορετικότητα στην αισθητική του εδεσματολογίου, στην αισθητική του χώρου, στη διακόσμηση του πιάτου, στην παρουσίαση του τραπεζιού, στην τελετουργία του σερβιρίσματος... Μέρος των στοιχείων αυτών προσπαθεί η εκπομπή να μεταφέρει στο ευρύ κοινό της Κύπρου.

Η εκπομπή δίνει το βήμα, προκειμένου οι ΥΤΧ να εκφράσουν όσα γνωρίζουν πολύ καλά: τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής, τις τοπικές πρώτες ύλες, τις συνήθειες και τα έθιμά τους. Μέσα από τη διαδικασία αυτή της αφήγησης και της παρουσίασης των μαγειρικών συνταγών, και μέσα από τη γνώση -και κατά συνέπεια την εξοικείωση- ενισχύεται η αίσθηση της αναγνώρισης και της αποδοχής του διαφορετικού στην κοινωνία της Κύπρου. Από τη άλλη, οι Κύπριοι πολίτες γίνονται κοινωνοί των διαφορετικών γεύσεων, της πολυ-πολιτισμικότητας, εντρυφούν στον τρόπο παραγωγής εδεσμάτων ανά το παγκόσμιο.

Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, και κατά συνέπεια τα αποτελέσματά της, θα αποδειχθούν - βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα- πολλαπλώς επωφελή για την ενσωμάτωση των ΥΤΧ στην κοινωνία της Κύπρου.

Αυτούσια ομιλία Μονάδας Ευρωπαικών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπεύθυνης Αρχής για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ως Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και Υπεύθυνη Αρχή για τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων, θεωρούμε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, που στόχο έχουν την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, σημαντικά, τόσο λόγω των αναγκών που προκύπτουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για την προστιθέμενη αξία που προσφέρουν σε θέμα νοοτροπίας, αλλά και επιπέδου πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί από το 2007 ευρωπαϊκούς πόρους υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας μας – στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται στη νέα δημοσιονομική περίοδο 2014 – 2020 μέσα από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία χωρίζονται σε δύο ταμεία: Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Τα Ταμεία αυτά έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στους τομείς που αφορούν τη μετανάστευση, το πολιτικό άσυλο, την ένταξη, καθώς και εσωτερική ασφάλεια και συνοριακούς ελέγχους. Ο καταμερισμός των κονδυλίων, μέσα από τα εν λόγω χρηματοδοτικά μέσα, συνέβαλε -και συνεχίζει να συμβάλλει- στον επιμερισμό του οικονομικού βάρους και των πιέσεων που το κάθε ένα από τα κράτη μέλη υφίσταται.

Το πολύ-πολιτισμικό διάγραμμα που παρουσιάζουν οι κοινωνίες σήμερα, προδιαγράφει ακόμη πιο επιτακτικά τον ρόλο που οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, αλλά και ΜΚΟ, έχουν να διαδραματίσουν προς την κατεύθυνση της κοινωνικής συνοχής και της διαμόρφωσης των ευρύτερων κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών. Ούτως ή αλλιώς, στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, ο κάθε ένας από μας πρέπει να είναι θεματοφύλακας της στήριξης της αίσθησης της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Η τηλεόραση είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα σημαντικό μέσο γνωριμίας του κοινού, μέσο για άμεση ενημέρωση και εκτενέστερη διάχυση μηνυμάτων. Η εκπομπή, αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας, του ήχου και της μουσικής θα αποτελέσει το εργαλείο συν-δημιουργίας αξίας.

Μιας αξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αξιοποίηση του πλούτου της πολύ-πολιτισμικότητας, δημιουργώντας πολίτες που θα αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα.

Ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Keywords
νέα, σιγμα, γευσεις, εν λόγω, σιγμα, σεφ, εισιτήρια, μνήμη, sigma, κυπρος, εταιρεία, radio, public, σημαίνει, προβάλλει, υφίσταται, μκο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αξια, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αποτελεσματα, διακοσμηση, μνήμη, βημα, γνωση, δημοκρατια, θεμα, κυπρου, μαγειρικη, μκο, νησι, ομορφια, πλαισιο, σεφ, συνταγες μαγειρικης, τηλεοραση, το βημα, public, radio, αισθητικη, αναμνησεις, ασυλο, φαγητο, γεγονος, γινονται, γνωριμια, δευτερα, δυναμη, εθιμα, ευκαιρια, ευκολα, ηθη, εισιτήρια, ενημερωση, εν λόγω, εργα, εξοικειωση, εσωτερικων, εταιρεία, τεχνη, υφίσταται, ομιλια, καμερες, κουζινα, ματια, προβάλλει, ομαδα, παρουσιαση, πορτα, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, συγχαρητηρια, ταξιδια, τοπια, τριτη, τιτλος, υλοποιηση, χαμογελο, χριστινα, ασφαλεια, sigma, ενωση, επεισοδια, εθνικο, φιλοι, γνωσεις, χωρα, κομματι, μπροστα, σημαίνει, ταξιδι
Τυχαία Θέματα