Αναφορά Παυλόπουλου σε Μακρόν για το Κυπριακό

Με αναφορά στο Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, έκλεισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει, το συντομότερο δυνατό, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του προβλήματος και πρόσθεσε:

«η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων». Ο Έλληνας Πρόεδρος υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αντίθετη με κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστή, καθώς κάθε αμφισβήτησή της οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας και κατ΄ επέκταση και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία δημοκρατική. «Αλλά αυτό προϋποθέτει για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Προσφωνώντας τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε την ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους δικαίου στην ΕΕ και έκανε ειδική μνεία στις εμβληματικές, όπως τις χαρακτήρισε, φυσιογνωμίες του γαλλικού πνεύματος, τον συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ και την ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Επιπλέον, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γαλλία, αλλά και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν, θα εκπληρώσουν τον ρόλο και την ιστορική αποστολή που, όπως υποστήριξε, τους αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα