"Σκιές" στη διαδικασία διορισμού Πρύτανη στο ΑΠΚΥ;

Ένα νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει σε σχέση με τον ευρύτερο τομέα της Παιδείας. Αναφορά για το θέμα έγινε επιφανειακά σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, χωρίς, ωστόσο, να οριστεί ημερομηνία συζήτησης του θέματος.

Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του ακαδημαϊκού Πάνου Ραζή, καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με τις οποίες το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

υιοθέτησε αδιαφανείς διαδικασίες για τον διορισμό Πρύτανη, καθώς απέκλεισε, όπως υποστηρίζει, εγνωσμένης αξίας Κύπριους ακαδημαϊκούς από τη διαδικασία.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του κου Ραζή, «κατά παράβαση των κριτηρίων που αναγράφονται στην Προκήρυξη, δεν κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη και αποκλείστηκαν από τη διαδικασία οι Κύπριοι υποψήφιοι, μερικοί από τους οποίους είναι καταξιωμένοι διεθνώς, αφού διετέλεσαν Πρόεδροι και Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, Πρόεδροι Διεθνών Οργανισμών και φορέων της εκπαίδευσης της Κύπρου, Πρόεδροι διεθνών επιστημονικών επιτροπών, και οι οποίοι διαθέτουν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και διοικητικό έργο και μεγάλη εμπειρία στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Χρίστου, απάντησε στον κ. Ραζή, λέγοντας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι όλα έγιναν με βάση τις προβλεπόμενες πρόνοιες και διαδικασίες.

Ραζής και Χρίστου επικοινώνησαν με μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και απέστειλαν σχετικές επιστολές με λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Ραζής κατηγορεί τον κ. Χρίστου για αντιφάσεις, μέσα από τις οποίες, όπως υποστηρίζει, αποφεύγει να επιβεβαιώσει την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάνο Ραζή, στην οποία τού δήλωσε αυθόρμητα ακόμη και τα ονόματα των υποψηφίων που αποκλείστηκαν. Σύμφωνα με τον κ. Ραζή, η σχετική επικοινωνία είναι στη διάθεση των Αρχών σε πιθανή έρευνα. Καλεί τον κ. Χρίστου να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μελών της Επιτροπής που είχε την ευθύνη για τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, έτσι ώστε να διαφανεί η σχέση τους με ελληνικά πανεπιστήμια. Αφού η επιτροπή δρα αυτόνομα, πώς δικαιούται ο πρόεδρος της Διοικούσας να γνωρίζει και να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τα ονόματα των υποψηφίων που δεν κλήθηκαν σε συνέντευξη, αλλά και λεπτομέρειες για την καταγωγή τους στα Μέσα Ενημέρωσης, διερωτήθηκε ο Πάνος Ραζής.

Να επισημάνουμε ότι αίτηση υπέβαλαν για τη συγκεκριμένη θέση κι άλλοι Κύπριοι ακαδημαϊκοί, ωστόσο δεν θα ήταν ορθό να δημοσιοποιήσουμε τα ονόματα χωρίς τη δική τους θέληση, αυτή τη στιγμή.

Ο κ.Χρίστου, με επιστολή του στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, δημοσιοποιεί στα μέλη τις ιδιότητες και τα πανεπιστήμια στα οποία εργάζονται τα μέλη της επιτροπής που έχει την ευθύνη για την επιλογή των υποψηφίων Πρυτάνεων. Ανάμεσα στα μέλη υπάρχει άτομο που εργάζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλοι σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο κ. Χρίστου επισημαίνει, επίσης, ότι όλες οι διαδικασίες έγιναν όπως ακριβώς προνοούσαν οι κανονισμοί και δεν υπάρχει κάτι παράνομο ή παράτυπο στην όλη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι οι προσωπικές συνεντεύξεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής θα βρεθεί ενώπιον της Διοικούσας Επιτροπής προς έγκριση την ερχόμενη Παρασκευή.

Τα κριτήρια που θα έπρεπε να πληρούν οι υποψήφιοι σύμφωνα με την προκήρυξη της θέσης:

1. Κατά την υποβολή της αίτησής τους, οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν θέση Καθηγητή πρώτης βαθμίδας σε Πανεπιστήμιο, αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες αρχές της χώρας στην οποία αυτό έχει την έδρα του, και σε ένα από τα εξής επιστημονικά πεδία:

α. Ανθρωπιστικές επιστήμες

β. Κοινωνικές-Οικονομικές-Νομικές Επιστήμες

γ. Φυσικές Επιστήμες

δ. Μαθηματικά και επιστήμες της πληροφορίας

ε. Επιστήμες Μηχανικού

2. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γνωρίζουν άπταιστα την ελληνική γλώσσα και να έχουν πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή/και άλλης διεθνούς γλώσσας.

3. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν:

άριστες διοικητικές, οργανωτικές, ηγετικές και επικοινωνιακές ικανότητεςεμπειρία σε διοικητικές θέσεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτωνσημαντικό ακαδημαϊκό έργο που να έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισηςαποδεδειγμένες ικανότητες συνεργασίας σε ακαδημαϊκό περιβάλλον

4. Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι καθηγητές που αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας (δηλ. οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί από το έτος 1955 και εξής).

5. Οι επιλεγέντες θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν υπηρεσία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου από την 1.2.2018, εκτός και εάν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ του υποψηφίου και της Επιτροπής Αναζήτησης και Επιλογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα