"Όχι" σε εκδηλώσεις υπερ Ερντογάν από Ολλανδία και Γερμανία

Μετά την Αυστρία και τη Γερμανία, και η Ολλανδία λέει "όχι" σε πολιτικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ερντογάν, ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως εναντιώνεται σε σχέδια των τουρκικών αρχών να πραγματοποιήσουν στο Ρότερνταμ πολιτική συγκέντρωση υπερ του Ερντογάν.

Στην εκδήλωση της 11ης Μαρτίου, επιθυμεί να παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών

Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ελπίζοντας να πείσει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα - ολλανδική και τουρκική - να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου Συντάγματος στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Η Άγκυρα έχει ανοιχτά μέτωπα και με το Βερολίνο εδώ και πολλές ημέρες, με αποκορύφωμα την προφυλάκιση του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελντ. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές ότι "παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», υποστηρίζοντας πως ο δημοσιογράφος είναι Κούρδος αυτονομιστής και "Γερμανός πράκτορας». Το Βερολίνο από την πλευρά του χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες του Σουλτάνου. Ακολούθησε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του Μπιναλί Γιλντιρίμ με την Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Την περασμένη εβδομάδα και η Αυστρία είχε αρνηθεί να φιλοξενήσει τέτοιους είδους εκδηλώσεις, καθώς, και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο πολιτικών εκστρατειών. Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε πως ο Ερντογάν μπορεί να έλθει για διμερείς επισκέψεις στην Ευρώπη και στην Αυστρία αρνούμενος, ωστόσο, την μεταφορά του τουρκικού προεκλογικού αγώνα στη χώρα του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ερντογάν όπως και στις προεδρικές εκλογές του 2014 έτσι και στο δημοψήφισμα της δεκάτης έκτης Απριλίου θα χρειαστεί τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού. ΜΟΝΟ στην Αυστρία ζουν, σήμερα, πάνω από από εκατόν χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι, ενώ στο Γερμανία, ανέρχονται στο ενάμισυ εκατομμύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα