"Ο ερασιτεχνισμός και ο ετσιθελισμός έφεραν φωτιά Βασιλικό"

Το Υπουργείο Ενέργειας και άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες «εργάστηκαν απόλυτα ερασιτεχνικά και ετσιθελικά» για αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων μεγάλης κλίμακας, που εγκυμονούν οι ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και η μεταφορά των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας ευρύτερης περιοχής Καλαβασού.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Ομίλου αναφέρεται ότι «δυστυχώς

δεν πέρασε μια εβδομάδα από την υποβολή των ανησυχιών μας στο Τμήμα Περιβάλλοντος (με επιστολή 25/11/2016) και ήρθε η πυρκαγιά στη Μονάδα Αποθείωσης 3 του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό, για να φέρει ακόμα μια φορά στην επιφάνεια τα σοβαρά άλυτα προβλήματα Ασφάλειας &Υγείας και Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ομώνυμης βιομηχανικής περιοχής. Τα προβλήματα αυτά, επηρεάζουν όχι μόνο τις ενεργειακές και άλλες στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις αλλά και τις γειτνιάζουσες κοινότητες».

Προσθέτει ότι τόσο ο Ομιλος όσο «και ο Σύνδεσμος Ασφάλειας &Υγείας Κύπρου και το ΕΤΕΚ υπέβαλαν πολύ συγκεκριμένες απόψεις και εισηγήσεις για το Αναπτυξιακό Σχέδιο αλλά και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είχαν ετοιμαστεί από οίκους που διόρισε το αρμόδιο Υπουργείο. Και στις δυο μελέτες υπήρχαν παραδοχές για τον ψηλό κίνδυνο έκρηξης και πυρκαγιάς και ρύπανσης του περιβάλλοντος».

Δείτε εδώ: Φωτιά Βασιλικό: Καρέ – καρέ η μάχη με τις φλόγες (pics)

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση «το αρμόδιο Υπουργείο και άλλες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες για άλλη μια φορά εργάστηκαν απόλυτα ερασιτεχνικά και ετσιθελικά, κόντρα στις επιστημονικές αναλύσεις της σύγχρονες αντιλήψεις για προ-ενεργητική αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών κινδύνων μεγάλης κλίμακας. Μάλλον κάτω από πιέσεις οικονομικών συμφερόντων αδειοδότησαν και επέτρεψαν την ανέγερση / επέκταση ενεργειακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και τη μεταφορά των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού προτού υλοποιηθούν τα βασικά έργα υποδομής, για την πρόληψη και αποτελεσματικό έλεγχο των κινδύνων».

Σημειώνεται ακόμα ότι ενώ το «λεγόμενο Αναπτυξιακό Σχέδιο προβλέπει την ανέγερση Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή ειδικά εξοπλισμένου και στελεχωμένου για την αντιμετώπιση του τύπου των εκρήξεων και πυρκαγιών και περιστατικών έκτακτης ανάγκης για το είδος των εγκαταστάσεων της περιοχής», εντούτοις στην πρόσφατη πυρκαγιά «έσπευσαν οχήματα και προσωπικό από τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Κοφίνου. Οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ μικρότερες αν υπήρχε ο προβλεπόμενος σταθμός στην περιοχή».

Ο Όμιλος καλεί τους αρμοδίους να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων «ποιο είναι το μετρήσιμο αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ζημιάς, ποιο κόστος είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πώς θα προστατευτούμε από παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, ποια αποτρεπτικά μετρά προτίθενται να πάρουν και εάν θα μας δοθεί αναφορά για το τι μας προκαλεί η ρύπανση που προκλήθηκε. Μετά από την έκρηξη στο Μαρί, όλοι οι φορείς μας διαβεβαίωναν ότι οι λεπτομερείς έλεγχοι που διεξήγαγαν δεν έδειξαν κάτι το ανησυχητικό και δεν υπήρχε λόγος να μας ενημερώσουν για τους ελέγχους που έκαναν» σημειώνει και διερωτάται κατά πόσον «οι έλεγχοι τους έδειξαν αυτά που έδειξαν οι μετρήσεις του ΤΕΠΑΚ (φωσφόγυψο και ραδιενεργά) και ίσως και κάποια άλλα που δεν ήθελαν να γνωρίζουμε».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Όμιλος θα αρχίσει ξανά μια έντονη προσπάθεια και θα διοργανώσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μέχρι που οι αρμόδιοι επιτέλους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα