"Ασθενής" ο τομέας της δημόσιας υγείας

Γιατρούς χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και γιατρούς που αρνούνται να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους εντοπίζει το Υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Μαρία Λαντίδου αναφέρει πως το έργο που παράγεται επι συνόλου στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υψηλής ποιότητας, ωστόσο το δυστύχημα είναι ότι κάποιες συμπεριφορές ή πρακτικές κηλιδώνουν αυτό το έργο.

Ο ίδιος ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών, Πέτρος Μάτσας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ζήτησε, προ δύο ημερών, απο γιατρό στην Πάφο να παραιτηθεί, και αφού περάσει απο την απαραίτητη εκπαίδευση,

να επιστρέψει να επαναδιεκδικήσει θέση στο δημόσιο.

Η κατάσταση, ωστόσο, είναι εκτός ελέγχου σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού το σύστημα της υγείας "μολύνεται" απο μερίδα γιατρών. Χειρουργοί δεν χειρουργούν, οφθαλμίατροι αρνούνται να προχωρήσουν σε επεμβάσεις καταρράκτη, ενω γιατροί με μόνιμο διορισμό, περνούν τη μέρα τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, αδιαφορώντας για τους ασθενείς.

Φρένο στην ασύδοτη αυτή κατάσταση επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων και την εισαγωγή νέων διαδικασιών.

Πέρα απο τους γιατρούς για τους οποίους γίνονται αναφορές ότι πράττουν κατά το δοκούν, αξιολόγησης θα τυγχάνουν και όσοι νέοι γιατροί φλερτάρουν διορισμό στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως προτού προσληφθούν στο δημόσιο θα τελούν για ορισμένο χρονικό διάστημα υπό δοκιμαστική εργασία.

Αυτή η περίοδος θα τυγχάνει αξιολόγησης τόσο από το ίδιο το νοσοκομείο στο οποίο τοποθετούνται καθώς επίσης και από το Διευθυντή του Τμήματος ή της κλινικής, στο οποίο θα υπηρετήσουν. Και αναλόγως της επίδοσής τους θα προσλαμβάνονται''.

Στο μεταξύ, αγκάθι για τα κρατικά νοσοκομεία είναι οι γιατροί, που αν και προάγονται, αρνούνται να μετατεθούν, οξύνοντας στην ουσία το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται πολύ σοβαρά την εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης, ανάλογου με αυτό των εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Υγείας εξηγεί ότι οι γιατροί, προτού καταλήξουν στο νοσοκομείο της πόλης-έδρας τους, θα πρέπει να υπηρετήσουν και στην ύπαιθρο καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται.

Παράλληλα, δρομολογείται και η εισαγωγή πρωτοκόλλου παραπομπής σε συγκεκριμένες ειδικότητες, προκειμένου να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη παραπομπή και να αμβλυνθεί το πρόβλημα με τις ατέρμονες λίστες αναμονής.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ΕΔΥ, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε τη διαθεσιμότητα του γυναικολόγου που αρνήθηκε να ξεγεννήσει έγκυο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, ενώ άλλες δύο διοικητικές έρευνες εναντίον γιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα