Αμετάκλητες οι θέσεις του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό

Η Κύπρος δεν προτίθεται να χαλαρώσει ούτε στο παραμικρό τους δημοσιονομικούς της στόχους, επιμένοντας στην πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και στον τρόπο που αυτό υπολόγισε τις διάφορες παραμέτρους του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ούτε μετά τις νέες εξαγγελθείσες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά τη διαρροή από πλευράς Κομισιόν ότι σήμερα θα «προειδοποιήσει» μεταξύ άλλων κρατών και την Κύπρο, σχετικά με τον κίνδυνο της «μη

συμμόρφωσης» ως προς τους δημοσιονομικούς της στόχους που υπάρχουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, η αντίδραση του Υπουργείου παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του Υπουργείου, οι οποίες μίλησαν στο SigmaLive, ο Χάρης Γεωργιάδης εμμένει στην άποψη που είχε διατυπώσει στο παρελθόν αναφορικά με τις προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναθεώρηση των δημοσιονομικών του στόχων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών - μελών θα συζητηθούν στο επόμενο Eurogroup/ECOFIN, που είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί εντός Δεκεμβρίου, κι εκεί θα εκθέσουμε ξανά τις απόψεις μας, σε επίπεδο Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών».

Εκεί, προσθέτουν, ο Υπουργός θα θίξει εκ νέου τον τρόπο υπολογισμού από πλευράς Κομισιόν, για τον οποίο κατά το παρελθόν έχει εξαπολύσει «πυρά», λέγοντας ότι αυτός δεν διέπεται από διαφάνεια.

Συγκεκριμένα, όπως είχε τονίσει γραπτώς και σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσις και τον Επίτροπο επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί «θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στην παντελή έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της Κομισιόν σε σχέση με τις διαδικασίες και τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για να φτάσει στις προβλέψεις που παρουσιάζετε στην επιστολή σας και η οποία δυσχεραίνει την όλη διαδικασία της εθνικής ιδιοποίησης».

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι η έκδοση νέας ανακοίνωσης αναφορικά με το θέμα, αναμένοντας την συνεδρίαση του Eurogroup.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα