ΕΕ: Δεν πρέπει να εισπράττονται τέλη για ανανέωση αδειών

Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα πως τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εισπράττουν τέλη και παράβολα για την επεξεργασία αιτήσεων επιχειρήσεων ή ατόμων για δημιουργία ή για ανανέωση άδειας παροχής υπηρεσιών, κρίνοντας επί σχετικής υπόθεσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, ο δήμος του Westminster ζητούσε εν προκειμένω περί τα 35.000 ευρώ ως τέλη διοικητικής επεξεργασίας της αίτησης ιδιωτών για τη διατήρηση της επιχείρησής τους.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες αντιτίθεται στην απαίτηση καταβολής,

κατά το χρονικό σημείο της υποβολής αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας, των εξόδων που σχετίζονται με τη διαχείριση και με την επιβολή του οικείου συστήματος χορήγησης αδειών. Ο σκοπός της διευκολύνσεως της προσβάσεως σε δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, αναφέρει το Δικαστήριο, δεν θα εξυπηρετούνταν μέσω μιας τέτοιας απαιτήσεως, ακόμη και αν το καταβαλλόμενο ποσό επιστρέφεται σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως.

Πρώτον, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι θα πρέπει να καταβληθεί ένα τέλος συνιστά οικονομική υποχρέωση και, επομένως, «επιβάρυνση» κατά την έννοια της οδηγίας για τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το ότι το σχετικό ποσό ενδέχεται να επιστραφεί μεταγενέστερα, σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως. Το Δικαστήριο εκτιμά ότι το ποσό τέτοιων επιβαρύνσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το κόστος της επίμαχης διαδικασίας χορήγησης άδειας.

Το Δικαστήριο καταλήγει ότι η επίτευξη του σκοπού της οδηγίας για τις υπηρεσίες, δεν θα εξυπηρετούνταν μέσω της απαιτήσεως προχρηματοδοτήσεως του κόστους διαχειρίσεως και επιβολής του οικείου συστήματος χορήγησης αδειών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το κόστος που σχετίζεται με τον εντοπισμό και με την πάταξη της ασκήσεως δραστηριοτήτων άνευ αδείας. Κατά συνέπεια, το Δικαστήριο εκτιμά ότι μια τέτοια απαίτηση αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα