Αμανατίδης: Ελλάδα και Κύπρος άγκυρες και φάροι σταθερότητας

Την ευχή να αποδώσουν οι κοινές δράσεις Ελλάδας και Κύπρου προς όφελος των λαών των δυο χωρών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία κλυδωνίζεται και ταλανίζεται, και στην οποία οι δυο χώρες “είναι άγκυρες και φάροι σταθερότητας”, εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Αμανατίδης.

Μιλούσε μετά μετά τα αποκαλυπτήρια, στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας

Εθιμοτυπίας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, γλυπτού, με τίτλο “Ελιά”, που αποτελεί δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως το γλυπτό αυτό συμβολίζει τους προαιώνιους και εξόχως αδελφικούς δεσμούς της Ελλάδας και της Κύπρου. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαχρονική στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού, "στον αγώνα μας για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της Κύπρου και του κυπριακού λαού".

Παράλληλα, ανέφερε πως η φιλοξενία αυτού του έργου τέχνης στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών “αποτελεί ένα μικρό σύμβολο των κοινών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών που μας συνδέουν, αλλά και μια υπενθύμιση για την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής δύναμης του Ελληνισμού”.

Ο κ. Αμανατίδης είπε πως διακατέχεται από αισθήματα τιμής και χαράς που βρίσκεται στο χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών, αποκαλύπτοντας το γλυπτό δωρεά της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κυπριακή Δημοκρατία “που με αγάπη και μεράκι ο καλλιτέχνης Βασίλης Καραμπίνης φιλοτέχνησε”.

“Παρατηρήσατε”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Κασουλίδη, “για τον κορμό ο οποίος είναι ενιαίος. Θα συμπληρώσω και για τις ρίζες και για το υπεραιωνόβιο δέντρο, που οι δεσμοί οι άρρηκτοι Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η ιστορία μας χάνεται μέσα στους αιώνες”.

Εύχομαι το έργο αυτό, συμβολίζοντας και τις συνεργασίες μας και τους δεσμούς μας, να δίνει πάντοτε καρπούς γόνιμους προς όφελος των δυο λαών μας, κατέληξε ο `Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ο Ελληνισμός της διασποράς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας και στο συνεχή και αδιάκοπο αγώνα μας για δικαίωση της Κύπρου.

“Είναι σε αυτό το πνεύμα που με ιδιαίτερη τιμή παραλαμβάνουμε το έργο τέχνης του καλλιτέχνη κ. Βασίλη Καραμπίνη, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική προσφορά του, καθώς βεβαίως και την Κυβέρνηση της Ελλάδας”, ανέφερε.

Είπε πως η ελιά, δέντρο ευλογημένο, δέντρο κατ` εξοχήν μεσογειακό, συμβολίζει την ειρήνη που υπομονετικά καρτερούμε να έρθει στην Κύπρο και που αδιάκοπα εργαζόμαστε για αυτήν.

Αναφερόμενος στο έργο είπε πως “εκεί είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η ελιά, αλλά είναι και ο κοινός κορμός και αυτό είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της έμπνευσης”.

Στη συνέχεια ο 25χρονος γλύπτης Βασίλης Καραμπίνης είπε πως είχε την έμπνευση να δημιουργήσει αυτό το έργο προβάλλοντας τον κοινό κορμό και τις κοινές ρίζες των δυο χωρών που εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως επεσήμανε. Η ελιά είναι υπεραιωνόβια και ελπίζω να συνεχίσει να ανθίζει, ανέφερε. Είπε ακόμη πως χρειάστηκε τρεις μήνες για να συλλάβει την ιδέα αυτή και να την υλοποιήσει.

Ο κ. Καραμπίνης είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας/Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Φλώρινα. Με τα έργα του πραγματεύεται κυρίως την τρισδιάστατη απεικόνιση αντικειμένων ή μορφών με τη χρήση μη ισομετρικών γεωμετρικών εικονοστοιχείων από σίδερο.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα