Αλλάζει χέρια η διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού

Στο τέλος του μήνα αλλάζει χέρια το διαχειριστικό κομμάτι του λιμανιού Λεμεσού, καθώς για πρώτη φορά το κράτος δίνει τη σκυτάλη οριστικά στους ιδιώτες, μετά από μια μεταβατική περίοδο η οποία λήγει στις 29 Ιανουαρίου.

Οι νέοι διαχειριστές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από το κράτος πριν από εννέα μήνες είναι η κοινοπραξία Eurogate International Gmb, Interorient Navigation Company Ltd και EastMed Holdings S.A. η οποία θα αναλάβει τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, η κοινοπραξία DP World

Limited και G.A.P. Vassilopoulos (όπου συμμετέχει και η P&O Maritime, θυγατρική εταιρεία της DP World Limited) θα διαχειρίζεται τις θαλάσσιες υπηρεσίες, ενώ η κοινοπραξία DP World Limited και G.A.P. Vassilopoulos Public Ltd θα αναλάβει και τον τερματικό σταθμό γενικού εμπορίου.

Τα συνολικά οφέλη τα οποία προσδοκά να αποκομίσει η Κυβέρνηση από την διαχείριση του λιμανιού ανέρχονται σε €1,9 δισ. με ορίζοντα 25ετίας, ενώ προς το παρόν έχει ήδη εξασφαλίσει €10 εκ. ως bonus με την υπογραφή των συμβολαίων από τις κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ελπίζει ότι με τη διαχείριση από τους ιδιώτες, ο όγκος των εμπορευμάτων θα αυξηθεί και θα ανοιχτούν νέοι ορίζοντες, δεδομένης της κομβικής γεωγραφικής θέσης τους λιμανιού στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, υπάρχουν προσδοκίες για αναβάθμιση των εξοπλισμών για αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών και της αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων πλοιοκτητών και επιχειρηματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα