Τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων στο Μοντ Πελεράντ

Aρχίζει σήμερα στο Μοντ Πελεράν, τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων, μεταξύ των ομάδων εργασίας της ε/κ και τ/κ πλευράς, της Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, της ΕΕ και λειτουργούς του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές εντός διαπραγματευτικής διαδικασίας, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις, τα ερωτήματα και τα ζητήματα, τα οποία θα τεθούν από πλευράς Βρετανίας και Τουρκίας, καθώς, όπως μας ανέφεραν, κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης, ήταν "περισσότερο

από εμφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας, για το πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα και από την άποψη διαδικασίας, αλλά και από την άποψη περιεχομένου, χωρίς, ευτυχώς, να βρουν πρόσφορο έδαφος από τον Γ.Γ. ΟΗΕ και τα υπόλοιπα μέρη". Αυτό έχει κινητοποιήσει την ε/κ πλευρά, η οποία προσέρχεται προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο προκύψει κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και είναι σε θέση να διαχειριστεί σε συντονισμό με την Ελλάδα, οτιδήποτε μπορεί να έχει ως στόχο να οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Εξάλλου, το ΚΥΠΕ αναφέρει πως η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ θα προεδρεύσει της συνόδου, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να μεταβεί στη Γενεύη, από το Νταβός όπου βρίσκεται και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση των συνομιλιών, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Η Διάσκεψη των τεχνοκρατών θα έχει διερευνητικό χαρακτήρα, με κάθε ομάδα να θέτει ερωτήματα προς τις υπόλοιπες, με στόχο να καταγραφούν θέσεις και να γίνει βολιδοσκόπηση προθέσεων. Το αποτέλεσμα της διαβουλευτικής διαδικασίας θα καταγραφεί σε έγγραφο των ΗΕ, ώστε να κωδικοποιηθούν πιθανές συγκλίσεις, αλλά και να επισημανθούν τα σημεία πλήρους διαφωνίας.

Το πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα θ’ αρχίσει στις 9:00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 21:30, με δύο ώρες διάλειμμα για γεύμα. Το πρώτο κομμάτι της μέρας θα αναλωθεί στο διαδικαστικό ζήτημα, που είναι να καταρτιστεί το πλάνο και το ερωτηματολόγιο επί του οποίου θα απαντήσουν όλες οι πλευρές.

Στη Λευκωσία οι συζητήσεις για τις εσωτερικές πτυχές αυτές έχουν ανασταλεί, λόγω της απουσίας των δύο διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Σίγμα, εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο.

ΠτΔ: Απόλυτα προετοιμασμένοι

Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και απόλυτα συντονισμένοι με την Ελλάδα, για τη συνάντηση στο Μοντ Πελεράν, τόνισε χθες σε δήλωσή του ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης.

Θέλω να ελπίζω ότι μέσα από το διάλογο που ξεκινά θα υπάρξουν εκείνες οι μορφές προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις εκεί συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα