Ακιντζί: Γενεύη με παράλληλη διαδικασία & παράλληλα τραπέζια

Την τουρκοκυπριακή θέση για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους εποίκους μετά τη λύση ανέλυσε ο Μουσταφά Ακιντζί δίνοντας, παράλληλα, μια εικόνα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη. Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση μη λύσης από τους ε/κ και τ/κ το θέμα του φυσικού αερίου θα πυροδοτήσει ένταση στην περιοχή. Στα της ασφάλειας, ο κατοχικός ηγέτης, δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων αλλά η παρουσία και... η ψυχολογία.

Γενεύη: Λεπτομέρειες

για τον τρόπο που θα γίνει η Διάσκεψη του Μαρτίου δίνει ο κατοχικός ηγέτης σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες «Πολίτης» και «Yeni Duzen». Όπως είπε στη συνέντευξή του, με τις εγγυήτριες δυνάμεις θα γίνει συζήτηση μόνο για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Επίσης, ανέφερε πως η διαδικασία θα είναι παράλληλη, με παράλληλα τραπέζια. Συγκεκριμένα, από τη μια όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συζητούν για ασφάλεια και εγγυήσεις και από την άλλη δύο μέρη θα συζητούν τα υπόλοιπα θέματα.

Επί κυπριακού εδάφους θα επιδιωχθούν συγκλίσεις σε 8-10 θέματα και ακολούθως, στη Γενεύη, θα συζητηθούν τα υπόλοιπα.

Ασφάλεια: Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας ο Ακιντζί υποστήριξε, εκ νέου, πως "ένα διάστημα 15 χρόνων παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων θα έδινε την ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι όντως η λύση είναι λετουργική". Στη συνέχει διερωτήθηκε ποιος μας διασφαλίζει πως κάποιοι πολιτικοί κύκλοι που δεν συμφωνούν με τη λύση ομοσπονδίας και θέλουν τη συνέχιση του ενιαίου κράτους και όχι τη μετεξέλιξή του δεν θα ενδυναμωθούν. "Πρέπει να υπάρχει κάτι να τους αποτρέπει από το να προσπαθούν να αλλάξουν το Σύνταγμα μετά τη λύση", είπε χαρακτηριστικά.

Φυσικό αέριο: Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως επιθυμεί ένα success story τονίζοντας ότι "αν δεν λύσουμε εμείς το πρόβλημα, το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου θα πυροδοτήσει πολλή ένταση στην περιοχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν".

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Ακιντζί είπε πως χωρίς λύση υπάρχει ο κίνδυνος η Κύπρος να προσπεραστεί και το ισραηλινό αέριο να μεταφερθεί κατευθείαν στην Τουρκία.


Τουρκία-ΕΕ: Ο κατοχικός ηγέτης έκανε λόγο για ανάγκη ισότιμης μεταχείρισης "Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων" κατά την έκφρασή του και όχι για παραχώρηση ευρωπαϊκών προνομίων στους πρώτους. Η Κύπρος δεν θα καταστεί δίοδος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ωστόσο πως η επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και πως συμφωνία στο θέμα των Τούρκων πολιτών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει άλλα θέματα στη διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα