Ακιντζί: Δεν έμεινε πτυχή του κυπριακού που δεν συζητήθηκε

Δεν απέμεινε πτυχή του Κυπριακού που δεν έχει συζητηθεί, για τη λύση του οποίου αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε τους ξένους επισήμους, μέλη κοινοβουλίων και μη, που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να βρεθεί η λύση

του Κυπριακού, η οποία δεν θα εντάσσει μόνο το ένα μέρος στο διεθνές δίκαιο αλλά ολόκληρο το νησί.

Αναγνώριση του ψευδοκράτους ή ΔΔΟ με δύο συνιστώσες πολιτείες

Για να ενταχθούν οι Τ/κ στη διεθνή έννομη τάξη, συνέχισε, υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει γίνει και φαίνεται ότι ούτε στο απώτερο μέλλον θα γίνει. “Ο άλλος δρόμος είναι να συμφωνήσουμε με τους γείτονές μας για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής διζωνικής, δικοινοτικής που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και ως μια οντότητα να πάρει τη θέση της στην ΕΕ και τα ΗΕ. Βεβαίως και στο εσωτερικό θα υπάρχουν δύο συνιστώσες πολιτείες”.

Ανέφερε ότι το Κυπριακό άρχισε να συζητείται στη Βηρυτό το 1968 και δεν έχει μείνει από τότε θέμα που δεν έχει συζητηθεί, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εντός μηνών και όχι χρόνων. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση εντός μηνών, λέγοντας ότι για τη λύση χρειάζεται πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα. “Οι πλευρές να σέβονται αμοιβαία τα δικαιώματα του άλλου, το νησί δεν είναι μόνο μιας κοινότητας, να γίνει αποδεκτό ότι ανήκει και στις δύο κοινότητες. Για να μπορούμε να ζήσουμε μαζί, πρέπει να βρούμε το δρόμο για να είμαστε ο ένας καλός γείτονας του άλλου”.

Προς όφελος όλων η μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την ανατολική Μεσόγειο και από τη λύση θα προκύψει μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους (win – win), ενώ έκανε λόγο και για μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες που θα προκύψουν. Είπε ακόμα πως η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών.

Σιμπέρ: Εμείς στέλνουμε μήνυμα ειρήνης στις 20 Ιουλίου

Θα υπάρξουν πολλά πλεονεκτήματα μετά τη λύση, δήλωσε η “πρόεδρος της βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ σε συνάντησή της με Βουλευτές από τη Γκάνα, την Ουγκάντα και την Ιταλία που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής. Η κ. Σιμπέλ μίλησε και για την ισότητα των δύο φύλων, λέγοντας ότι οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται ισότιμα στην πολιτική, αλλά με τα βήματα που έχουν γίνει θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις για τις γυναίκες στην πολιτική.

“Ναι η 20η Ιουλίου ήταν μια στρατιωτική επέμβαση αλλά όπως βλέπετε, εμείς αυτή την 20η Ιουλίου δίνουμε μήνυμα ειρήνης σε κάθε πλευρά. Και χτες ήμασταν έτσι. Και μέχρι να έρθει η ειρήνη θα είμαστε έτσι”, δήλωσε ο νέος “πρωθυπουργός”, Ομέρ Καλιοντζού στη συνάντηση που είχε και αυτός με τους ίδιους Βουλευτές. “Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας” πρόσθεσε, λέγοντας ότι ως άνθρωποι που αναζητούν τη λύση “πιστεύω θα την βρούμε”.

Η ειρήνη θα συμβάλει στην κοινή ευημερία και η λύση του Κυπριακού δεν θα είναι μόνο προς όφελος των Τ/κ και των Ε/κ, αλλά θα συμβάλει και στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, σημείωσε. Τόνισε δε ότι μπορεί η “κυβέρνησή” του να μην έχει πάρει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης από τη “βουλή” αλλά στηρίζει πλήρως τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στην ομιλία του χθες στην εκδήλωση για την εισβολή.

Με πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον για το νησί, δήλωσε η νέα “υπουργός” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους ξένου Τύπου που βρέθηκαν στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της εισβολής. Η ατμόσφαιρα στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, είπε, είναι καλύτερη από πριν και το γεγονός ότι συμμετείχαν μαζί σε κοινωνικές εκδηλώσεις έχει δώσει θετικά μηνύματα στον κόσμο.

Αναφερόμενη στο θέμα του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης, αλλά οι πλευρές να επικεντρωθούν στην προοπτική της συνεργασίας. Ως προς το θέμα των εγγυήσεων, η κ. Τσολάκ υπογράμμισε τη σημασία οι δύο πλευρές να φτάσουν σε μια λύση που θα τους κάνει να νιώθουν ασφάλεια και η Ελλάδα και η Τουρκία με το κοινό όραμα συνεργασίας μπορούν να συμβάλλουν επίσης στη λύση.

Μίλησε επίσης για το θετικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στο θέμα της λύσης, λέγοντας ότι οι τ/κ ΜΚΟ έθεσαν τις προοπτικές της λύσης και την περίοδο του σχεδίου Ανάν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα