ΑΚΕΛ: Έστω και τώρα να λάβει σοφότερες αποφάσεις ο Πρόεδρος

Για ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις σε ότι αφορά το κυπριακό κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης.

Παρόλο που την κύρια ευθύνη φέρει η στάση της Τουρκίας και η μερίδα της διεθνούς κοινότητας η οποία καλύπτει την ενισχυμένη τουρκική επιθετικότητα, αναφέρει, οφείλουμε να προβληματιστούμε κατά πόσο οι δικοί μας χειρισμοί κατάφεραν να δυσκολέψουν ή να διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

«Να προβούμε ως πλευρά, και ιδιαίτερα ο κ. Αναστασιάδης,

σε μια ρεαλιστική ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό αυτά τα τελευταία δύο χρόνια και να αξιολογήσουμε τις επιλογές που έχουν γίνει.

- Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν γίνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

- Η τουρκική επιθετικότητα, εκμεταλλευόμενη τη στασιμότητα και την αλλαγή στη στάση της διεθνούς κοινότητας, αυξάνεται

- Σημαντική μερίδα της διεθνούς κοινότητας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ, εμφανίζονται να θωπεύουν την Τουρκία και να υιοθετούν αρνητικές για την πλευρά μας θέσεις

- «Φίλοι» και «στρατηγικοί εταίροι» του κ. Αναστασιάδη, στους οποίους τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά επένδυσε πολλά, φαίνεται σήμερα να του γυρνούν την πλάτη

- Η τουρκική προκλητικότητα σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε συνάρτηση με την αποδοχή από τη δική μας πλευρά να τεθεί το ζήτημα του Φυσικού Αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθιστά επισφαλείς τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου πριν τη λύση του Κυπριακού

- Πραγματοποιούνται συνεχόμενα βήματα προς την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας, με τελευταίο παράδειγμα την επαναφορά μετά από πολλά χρόνια στο προσκήνιο, μάλιστα από το ΓΓ του ΟΗΕ, του ζητήματος του απευθείας εμπορίου και της λεγόμενης άρσης της απομόνωσης των τουρκοκυπρίων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρει ότι χρειάζεται σοβαρότητα και ισορροπία στις τοποθετήσεις μας, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις.

«Θα πρέπει να πορευτούμε το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να υιοθετούμε μια υποχωρητική στάση, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να οξύνουμε το κλίμα και να ενισχύουμε την ένταση που επιδιώκει η Τουρκία. Αυτή την ώρα απαιτούνται πρωτοβουλίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την απόσυρση της τουρκικής NAVTEX και την αποχώρηση του Μπαρμπαρός. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής μας πολιτικής μετά και την παραδοχή του ιδίου του κ. Αναστασιάδη ότι «ξεγελάστηκε» από «φίλους» και «εταίρους».

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα εδώ και δύο χρόνια στεκόμαστε απέναντι στις εξελίξεις. Προειδοποιήσαμε πολύ έγκαιρα για αυτά που ζούμε σήμερα. Δώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Αναστασιάδη οι οποίες χωρίς να παραβιάζουν κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς έδινα διέξοδο στα βασικά ζητήματα που εγείρονταν στην Κύπρο και διεθνώς σε σχέση με το Φυσικό Αέριο. Προειδοποιήσαμε πολύ έγκαιρα σε σχέση με τις επιλογές μας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Έστω και τώρα θα πρέπει να δούμε πραγματιστικά τις εξελίξεις και ο κ. Αναστασιάδης να λάβει σωστότερες αποφάσεις», καταλήγει.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα