Έφυγε εσπευσμένα ο πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε σήμερα, λόγω μιας θύελλας, να διακόψει πρόωρα το προσκύνημά του σε ένα νησί των Φιλιππίνων που το 2013 καταστράφηκε από έναν τυφώνα, αφού πρόλαβε όμως προηγουμένως να τελέσει μια λειτουργία, υπό καταρρακτώδη βροχή και να συναντηθεί με συγγενείς των επιζώντων.

Φανεράστεναχωρημένος, ο ποντίφικας, που έφτασε στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν λίγο πριν τις 9 το πρωί, τοπική ώρα, υποχρεώθηκε να αναχωρήσει γύρω στις13.00 για τη Μανίλα όπου αύριο Κυριακή θα τελέσει τη λειτουργία ενώπιονχιλιάδων πιστών.

Ο Φραγκίσκος δενακύρωσε καμία από τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις

του στο Τακλομπάν, όμως ο χρόνος που αφιέρωσε στους συνομιλητές του ήταν πολύ περιορισμένος. Και αυτό επειδή ήθελε να αποφύγει να βρεθούν ο ίδιος και οι συνοδοί του παγιδευμένοι από την τροπική καταιγίδα Μεκάλα που αναμένεται να πλήξει αργότερα σήμερα τις ανατολικές Φιλιππίνες.

"Σαςζητώ συγγνώμη. Λυπάμαι πραγματικά", είπε ο πάπας στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στον καθεδρικό του Πάλο, ανακοινώνοντας ότι θα φύγει νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Νωρίτερα,ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε λειτουργία στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτεί και να του ευχηθεί μακροημέρευση. Οι προσκυνητές, στους οποίους μοιράστηκαν πλαστικά αδιάβροχα για να προστατευθούν από τη βροχή, επευφήμισαν τον πάπα που φόρεσε και ο ίδιος ένα διαφανές αδιάβροχο πάνω από το λευκό ράσο του.

"Όταν έμαθα για αυτήν την καταστροφή, αισθάνθηκα ότι θα έπρεπε να έρθω εδώ. Σήμερα είμαι κοντάσας, λίγο αργά, το αναγνωρίζω, όμως ήρθα", είπε στα ισπανικά ο πάπας.

Οτυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Τακλομπάν πριν από δύο χρόνια άφησε πίσω του 7.350 νεκρούς και αγνοούμενους, καθώς και τεράστιες υλικές ζημιές. Στην περιοχή αυτή ζουν περίπου 14 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι --σχεδόν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας-- και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να είναι άστεγοι και να κινδυνεύουν άμεσααπό μια επόμενη μεγάλη θύελλα.

Περίπουμισή ώρα μετά την αναχώρηση του πάπα, ένα αεροπλάνο που μετέφερε συνεργάτες του προέδρου των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, βγήκε από τον διάδρομο ενώ προσπαθούσε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Τακλομπάν με προορισμό τη Μανίλα.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο Φράνσις Τολεντίνο, είπε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από το ατύχημα αυτό που προφανώς οφείλεται στην κακοκαιρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα