ΑΗΚ: Οι κατηγορίες που εξαιρούνται από ειδικές διατιμήσεις

Σε έκκληση προς το Υπουργείο Ενέργειας όπως εντάξει στην ειδική διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ τις κατηγορίες των νεφροπαθών που προχωρούν σε περιτοναϊκή κάθαρση από το σπίτι τους και των ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση που δεν είναι ενταγμένοι στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση, προέβη σήμερα η κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας.

Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή, με τον Πρόεδρο της, βουλευτή του ΔΗΚΟ Άγγελο Βότση,

να θεωρεί ότι το θέμα αυτό ήταν λυμένο.

«Θεωρήσαμε ότι είχαμε λύσει αυτό το ζήτημα όταν το συζητήσαμε πριν έξι μήνες. Μας είπαν τον Μάιο ότι το θέμα θα επιλυθεί», είπε, προσθέτοντας ότι ασθενείς ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, εκπρόσωποι του Υπουργείου παρουσιάστηκαν διστακτικοί να ικανοποιήσουν το αίτημα, γιατί ενδεχομένως να προκύψουν νέα αιτήματα από άλλες κατηγορίες ασθενών για ένταξή τους στη χαμηλή διατίμηση της ΑΗΚ. Σημείωσε, ακόμη, πως το Υπουργείο μελετά την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο κ. Βότσης είπε πως η Επιτροπή ομόφωνα προέβη σε έκκληση προς το Υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο υποκατηγορίες, αφού ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την ένταξη των δύο κατηγοριών στην ειδική διατίμηση.

«Αναμένουμε την Κυβέρνηση, εντός των επόμενων λίγων ημερών, να καταλήξει στο πώς θέλει να διαχειριστεί το θέμα και θα είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα, το οποίο η Επιτροπή θεωρεί πως θα έπρεπε να είχε ήδη λυθεί», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε, από την πλευρά του, ότι συνιστά διάκριση, ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου, να μην δικαιούνται αυτή τη διατίμηση.

Σημείωσε, ακόμη, ότι σε δύο προηγούμενες συνεδρίες, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, η επιτροπή άκουσε το Υπουργείο Ενέργειας να λέει ότι επεξεργάζεται την έκδοση αναθεωρημένου διατάγματος που να περιλαμβάνει και τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και ότι συμφωνεί με την ένταξη των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών με περιτοναϊκή κάθαρση κατ’ οίκον.

«Στη σημερινή συνεδρία, ακούσαμε με έκπληξη τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, ότι επτά μήνες μετά και ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής το Υπουργείο ήταν θετικό, τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει, ενώ ουσιαστικά η Κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση, ζητώντας χρόνο για να αποφασίσει αν θα ενταχθούν ή όχι στην ειδική διατίμηση και νέες ομάδες ασθενών», είπε.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι κακώς το Υπουργείο εντάσσει το πρόβλημα αυτό μαζί με τα αιτήματα που έχουν άλλες ομάδες ασθενών για ένταξη στην ειδική διατίμηση.

«Ως ΑΚΕΛ, καταγγέλλουμε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης, η οποία διατηρεί την αδικία και την ανισότητα ανάμεσα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς», είπε, και επανέλαβε την έκκληση προς το Υπουργείο για άρση της αδικίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα