Αγωγές εναντίον εταιριών για το ΣΑΠΑ καταθέτει ο Δήμος Πάφου

Αστικές αγωγές εναντίον συγκεκριμένων εταιριών σχετικά με την υπόθεση ΣΑΠΑ έχει ετοιμάσει και θα υποβάλλει άμεσα ο Δήμος Πάφου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Φαίδων Φαίδωνος.

Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει αρκετά εκατομμύρια από τις εταιρίες Nemesis, Loizos Ioannou Constructions, Medcon και Envitec, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που διεκδικεί, θα μπει στα ταμεία του δήμου,

μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Δήμος θα κινηθεί εναντίον της κ.κ Βραχύνη και Μοδινό, αλλά και της ασφαλιστικής τους εταιρίας. Οι συγκεκριμένοι, πιστοποιούσαν ότι η εργασία ήταν σωστή, ενώ από εκ των υστέρων ελέγχους φάνηκε ότι δεν ήταν έτσι.

ΧΥΤΑ Κόσιης και ΧΥΤΥ Πάφου

Για το σκάνδαλο ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης, επανέλαβε ότι «τα μεγάλα ονόματα δεν έχουν μπει ακόμα στο κάδρο του σκανδάλου τα οποία είναι πιο μεγάλα και πιο ευυπόληπτα στην κοινωνία. Αυτοί ήταν οι μέντορες».

Αναφερόμενος στο φάκελο με τις ταμπέλες στο Δήμο Πάφου, ο κ. Φαίδωνος ανέφερε ότ βρισκόταν στην Γενική Εισαγγελία για 6-8 μήνες, καθώς το προσωπικό δεν είναι επαρκές. «Οι υποθέσεις διερευνώνται μετά από δύο χρόνια με αποτέλεσμα στο μεταξύ να χάνονται στοιχεία.

Ερωτηθείς αν πρόκειται να επιστραφούν τα κλεμμένα, ανέφερε ότι ήδη έχουν εξοικονομηθεί από την υπόθεση ΧΥΤΑ πάνω από 500.000 ευρώ τα οποία θα πάνε σε έργα. Επιπλέον, με την υπόθεση της GreenDot και τις γνωστές απειλές περί αγωγής, ανέφερε ότι καμία αγωγή δεν έχει γίνει ακόμα με τον Δήμο Πάφου να έχει γλιτώσει ήδη 140.000, ενώ αναμένεται να εκδικαστεί νέα υπόθεση με την εταιρία που θα αποφέρει στον Δήμο περί τις 206.000 ευρώ.

Κυκλώματα διαφθοράς σε Λεμεσό και Λάρνακα

Λόγο για κυκλώματα διαφθοράς που λειτουργούν στους άλλους δήμους και τα οποία γνωρίζει, έκανε ο κ. Φαίδωνος, με τις υποθέσεις τους να μην οδηγούνται προς διερεύνηση όπως είπε, αναφέροντας το αποχετευτικό της Λάρνακας και της Λευκωσίας, 4-5 μεγάλα δημόσια έργα για τα οποία λήφθηκαν προσφορές σε παλαιότερα χρόνια από υπουργία, έχουν μίζες και υπερπληρωμές.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι στο Δήμο Λεμεσού δραστηριοποιούνται «απατεώνες λειτουργοί» οι οποίοι μάλιστα πραγματοποιούσαν βραδινές συναντήσεις σε εστιατόρια με γνωστούς δικηγόρους και επιχειρηματίες προκειμένου να «μοιράσουν τις μίζες», όπως συνέβη και στη Λάρνακα.

Στη συνέχεια, παρέπεμψε στην υπόθεση με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος όπως είπε «μυστηριωδώς» εξαφανίστηκε από τα χέρια της Αστυνομίας, ενώ μέσα βρίσκονταν στοιχεία «που θα ενοχοποιούσαν πολλούς».

«Χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού»

Ο κ. Φαίδωνος εξήρε τη στάση της Γενικής Εισαγγελίας και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά επισήμανε ότι είναι η ώρα να ενισχυθεί η Γενική Εισαγγελία, η Υπηρεσία Ελέγχου και η Αστυνομία και ο Τμήμα Φορολογίας 30 άτομα η κάθε υπηρεσία. «Κάποιοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, έτσι ώστε τα θέματα να μένουν στην Εισαγγελία και να μην προχωρούν».

Ερωτηθείς σε ποιους αναφέρεται, ο Δήμαρχος Πάφου είπε ότι πρόκειται για δημόσιους υπάλληλους και κομματικά στελέχη που δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των υπηρεσιών «για να έχουν χώρο να κάνουν τις λαμογιές τους».

Ο κ. Φαίδωνος έκανε σαφή αναφορά για σκάνδαλο με μίζες, τις οποίες λάμβανε ανώτερος υπάλληλος του κράτους, παρουσιάζοντας μεταβολή εκατομμυρίων στα περιουσιακά του στοιχεία, με τον Έφορο φόρου Εισοδήματος ωστόσο να μην προχωρά στην ποινική καταγγελία της υπόθεσης. «Υπάλληλοι με 4.000 ευρώ μισθό βρέθηκαν να έχουν περιουσίες 8 εκατομμυρίων», είπε.

Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός

Σχετικά με τη στάση του συνδέσμου ηλεκτρολόγων μηχανολόγων, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του να μην υποβάλλον προσφορές στα έργα που γίνονται με εσωτερικές εργολαβίες, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε ότι η απόφαση αυτή είναι παράνομη. Πρόσθεσε δε ότι κατήγγειλε στον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος βρήκε τις καταγγελίες κατά βάση νόμιμες και έστειλε την υπόθεση στην Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού η οποία συμφωνεί με την ύπαρξη υπόθεσης.

«Σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να λειτουργούμε με το “έτσι θέλω” και να νοθεύουμε τον ανταγωνισμό», πρόσθεσε και του κάλεσε να περιμένουν την απόφαση της ΕΠΑ.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής, ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε την άποψη ότι «τα τελευταία χρόνια στην ουσία δεν λειτουργεί η ΕΠΑ, υπό την έννοια ότι παίρνονται αποφάσεις χωρίς να υπάρχει σταθερή σύνθεση με αποτέλεσμα στην Κύπρο να λειτουργούν καρτέλ σε κλάδους όπως η παραγωγή τσιμέντου και στα καύσιμα.

«Οι παραγωγοί μπετόν στην Πάφο μαζεύτηκαν και αποφάσισαν πόσα κυβικά μέτρα θα παράγει ο καθένας την ημέρα για να συγκρατούν τις τιμές. Έκαναν ό,τι κάνει ο ΟΠΕΚ στο πετρέλαιο», κατήγγειλε.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα