Eπέκταση του προγράμματος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού

Την επέκταση του προγράμματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μέχρι το 2024, θα επικυρώσουν τον Δεκέμβριο ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Τσάρλς Μπόλτεν με τους Ευρωπαίους Υπουργούς την ΕΣΑ και τους αρμόδιους για το Διάστημα.

"Στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η ανθρωπότητα σήμερα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) αντιπροσωπεύει ό,τι καλύτερο για την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Τσάρλς Μπόλντεν.

Ζούμε

σε μια κρίσιμη περίοδο, επικρατεί θυμός, εξτρεμισμός στον πολιτικό λόγο, τρόμος και μισαλλοδοξία. Αξίες και ιδανικά που οι πρόγονοί μας έχυσαν αίμα για να απολαμβάνουμε εμείς τίθενται σήμερα σε κίνδυνο.

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τον αποικισμό του Άρη.

Σημειώνεται ότι, ο ΔΔΣ βρίσκεται σε απόσταση 346 χιλιομέτρων από τη Γη και κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια.

Αν και στη Γη φαίνεται να συνεχίζεται ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσίας, ο ΔΔΣ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας, καθώς πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA.

Ο διαστημικός σταθμός αποτελεί ένα ερευνητικό εργαστήριο μικροβαρύτητας και βιολογίας σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας και οι αστροναύτες βρίσκονται εκεί προκειμένου να εκτελέσουν πειράματα σε διάφορους τομείς, όπως η βιολογία, η φυσική, η αστρονομία, η βιολογία, η ιατρική, η μετεωρολογία κτλ.

Όλα αυτά τα πειράματα, καθώς και ο έλεγχος των διαστημικών συστημάτων αποσκοπούν στην κατάκτηση του διαστήματος.

Είναι γεγονός ότι ο ΔΔΣ είναι ο καταλληλότερος χώρος για να γίνεται έλεγχος των διαστημικών συστημάτων και εκείνου του απαραίτητου εξοπλισμού που απαιτείται για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και σε αστεροειδείς.

Ο ΔΔΣ είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, αφού τα φωτοβολταϊκά που διαθέτει αντανακλούν το ηλιακό φως. Εχει μέγεθος (109 μέτρα x 51 x 20 ) και ταξιδεύει με ταχύτητα που ξεπερνά τα 27.000 χιλιόμετρα την ώρα, κάνοντας σχεδόν 16 περιστροφές γύρω από τη Γη καθημερινά. Φυσικά η ταχύτητα αυτή δεν γίνεται αντιληπτή από τους αστροναύτες.

Ο σταθμός έχει δεχτεί σχεδόν 200 αστροναύτες από πολλές χώρες και ήταν ο προορισμός των πρώτων τουριστών του διαστήματος, καθώς, θεωρείται η πιο δαπανηρή ανθρώπινη κατασκευή που κατασκευάστηκε ποτέ, με κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΝΑΣΑ, στον ΔΔΣ διεξάγονται πειράματα της φυσικής, μελετώνται οι επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη υγεία, εκτοξεύονται δορυφόροι, καλλιεργούνται λαχανικά, κτλ.

Όμως, ένα από τα πλέον σημαντικά οφέλη από τα πειράματα στον ΔΔΣ είναι η θεραπεία ασθενειών.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπόλντεν, οι μοναδικές ιδιότητες της μικροβαρύτητας στα βιολογικά συστήματα προσφέρουν στους ερευνητές μια νέα εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Γη – όπως η απώλεια οστικής μάζας, η απώλεια μυϊκής μάζας, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι αλλαγές στο DNA.

Υπογράμμισε, ότι οι έρευνες στον ΔΔΣ μπορούν να αλλάξουν ριζικά τις θεραπείες και τις προσεγγίσεις μας για πολλές ασθένειες.

Ο ΔΔΣ, πρόδρομος για το ταξίδι στον Άρη, είπε ακόμη ότι τα πειράματα στον ΔΔΣ προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές αποστολές της ΝΑΣΑ που αφορούν επανδρωμένη αποστολή σε έναν αστεροειδή περίπου το 2025 και επανδρωμένη πτήση στην Άρη, τη δεκαετία του 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα