«Αγκάθια» η ανεργία και τα ΜΕΔ

Τους στόχους της Κυβέρνησης για το 2016 ανέλυσε ενώπιον της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών
Ο Χάρης Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες σε τραπεζίτες, επόπτες αλλά και πολιτικούς για την κατάσταση της οικονομίας

Στα μεγάλα αγκάθια της οικονομίας, την ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Σε σχέση

με την οικονομία, ο Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε ακόμη πιο εδραιωμένη και ισχυρή την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας και μια πατρίδα επανενωμένη.

Επικρίσεις για τα ΜΕΔ
Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε πως πρέπει να σημειωθεί ότι όχι μόνο ο τρόπος παραχώρησής τους ήταν αλόγιστος, δεν γινόταν καν σωστή καταγραφή, ούτε και παρακολουθούσε κάποιος συστηματικά, στη βάση ενιαίων ορισμών και κριτηρίων, εάν τα δάνεια εξυπηρετούνταν. «Συχνά, όταν υπήρχε υποθήκη το δάνειο εθεωρείτο υγιές και εξυπηρετούμενο, έστω και εάν οι δόσεις δεν καταβάλλονταν», είπε, προσθέτοντας ότι «μέσα σε αυτό το ανεπαρκές πλαίσιο υπήρξαν μικροί και μεγάλοι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια και δεν πλήρωσαν ποτέ τους ούτε και ένα ευρώ. Με προβληματίζει μάλιστα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα καταγράφονται συμπεριφορές που δεν δείχνουν σωστή διάγνωση και αναγνώριση των λαθών. Και που περίπου μας λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα παλιά, όπως είχαμε για χρόνια βολευτεί», συνέχισε.

Τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως «πέρα από τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάκαμψης έχουμε προωθήσει, με τη δική σας έγκριση, νέες νομοθεσίες που διέπουν τα θέματα Αφερεγγυότητας και Εκποιήσεων, έχουμε διασφαλίσει την έναρξη της λειτουργίας του θεσμού του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή, έχει ρυθμιστεί το ζήτημα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και το ζήτημα της πώλησης δανείων», συνέχισε, αναφέροντας ότι έχει εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας απλοποιηθεί η σχετική Οδηγία για τις Αναδιαρθρώσεις.

Είπε ότι αυτά τα νέα εργαλεία δεν είναι τέλεια, υπάρχουν πιθανώς περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις, αλλά συνθέτουν ένα ικανοποιητικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει τώρα να τύχει εφαρμογής, προσθέτοντας ότι το μόνο άλλο εργαλείο που θα μπορούσε επίσης να θεσπιστεί είναι μια Εταιρεία Διαχείρισης, που θα αξιοποιούσε τις νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα αγόραζε και η ίδια δάνεια από τις τράπεζες. «Η επιλογή εξετάζεται με βασικό, όμως, περιοριστικό παράγοντα τη χρηματοδότησή του», ανέφερε, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο είναι να απαλλαγούν κάποιοι από νοοτροπίες και αντιλήψεις που απλώς αναβάλλουν τη λήψη αποφάσεων.

Έλλειμμα και κοινωνική πολιτική
Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε ότι αφήσαμε πίσω την πολιτική των ελλειμμάτων. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο μισθολόγιο, τόνισε ότι η προσπάθεια επικεντρώθηκε κυρίως στην πλήρη απαγόρευση, με ελάχιστες εξαιρέσεις, των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Ανέφερε ότι οι συνεχείς προσλήψεις στο Δημόσιο αποτελούσαν μιαν ανεύθυνη διαχρονική πρακτική και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών. Πρόσθεσε πως στην περίοδο 2008-2012 υπήρξε αύξηση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα κατά 3.000, από 49.300 σε 52.300 και πως έκτοτε, η απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί κατά 4.164 άτομα.

Είπε ακόμα ότι «με νομοθετική πρόταση, που έχει σήμερα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, εισηγούμαστε παράταση της απαγόρευσης πλήρωση κενών θέσεων γι' ακόμη ένα χρόνο», καλώντας τη Βουλή να τοποθετηθεί θετικά επί του νομοσχεδίου, το οποίο καθιερώνει μια θεσμοθετημένη διαδικασία μετακινήσεων και αποσπάσεων. Σε σχέση με την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το θεσμό του ΕΕΕ δώδεκα χιλιάδες οικογένειες, που δεν ελάμβαναν καμία στήριξη, τώρα λαμβάνουν, ενώ άλλες οκτώ χιλιάδες οικογένειες, που ελάμβαναν μερική μόνο στήριξη, τώρα καλύπτονται πλήρως, την ίδια ώρα, που έμειναν εκτός όσοι προηγουμένως καταχρηστικά ελάμβαναν επιδόματα τη στιγμή που είχαν υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις.

Φορολόγηση καταθετών Λίστας Λαγκάρντ
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, είπε πως δεν πρόκειται να παταχθεί με «επικοινωνιακές ατάκες» που επαναλαμβάνονται μια δύο φορές τον χρόνο, αλλά επιβάλλεται σοβαρότητα και συγκεκριμένες πράξεις. Όσον αφορά τη Λίστα Λαγκάρντ, ανέφερε ότι γίνεται μια συστηματική και αθόρυβη εργασία, πρόσθεσε πως η ταυτοποίηση έχει ολοκληρωθεί, αφορά 361 λογαριασμούς με συνολικές καταθέσεις κατά το 2005-06 ύψους €827 εκ., εκ των οποίων σχεδόν 200 εκ. ανήκουν σε πρόσωπα που είτε δεν σχετίζονται με την Κύπρο είτε δεν είναι κάτοικοι Κύπρου. Είπε πως για τις υπόλοιπες όμως περιπτώσεις οι πρώτες φορολογίες θα επιβληθούν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Για την ανεργία ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ωστόσο χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πορεία ανόδου έχει ανακοπεί και καταγράφεται η πρώτη αποκλιμάκωση.

Καμιά ανησυχία για εργαζομένους
Για τη CYTA, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι αδιανόητο να είναι σήμερα ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός στον ευρωπαϊκό χώρο που λειτουργεί ως προέκταση της δημόσιας υπηρεσίας. Διατυπώνοντας δε τη θέση ότι δεν αποτελούν σοβαρή απάντηση τα του ξεπουλήματος, είπε ότι μπορούμε να αφήσουμε τη διαδικασία να τρέξει, μια διαδικασία ανοικτή, διαφανή και ανταγωνιστική και εάν το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με ξεπούλημα, η Βουλή διατηρεί το δικαίωμα τής μη-έγκρισης. Είπε ακόμα πως δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για τους εργαζομένους τη στιγμή που τα δικαιώματά τους έχουν διασφαλιστεί με τρόπο απόλυτο, αναφέροντας ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των λιμανιών, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν πνεύμονα ανάπτυξης για την οικονομία μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα