Στην Αθήνα με άγνωστη ατζέντα ο Τζον Κέρι

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα θέματα που είναι στην ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στην Αθήνα.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα

περιφερειακών και διεθνών θεμάτων. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το ποια θα είναι ακριβώς η ατζέντα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων».

Απαντώντας σε μία σειρά ερωτημάτων για τα ελληνοτουρκικά και ζητήματα που προκύπτουν από διασυνδέσεις τους με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ο βοηθός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, ανέφερε ότι η αμερικανική πολιτική είναι ότι «επί μακρόν έχουμε καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

«Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη στήριξη του στην Τουρκία, στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της», ρώτησε ο δημοσιογράφος. Και καθώς μεταβαίνει στην Ελλάδα ο Υπουργός, θέλω να σας πω ότι από το 2011 η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 7.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, περιλαμβανομένων πάνω από 800 ένοπλων σχηματισμών. Θα εκφράσει ο Υπουργός τη στήριξή του στο δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Και τι θα συμβεί αν Έλληνες πιλότοι καταρρίψουν ένα τουρκικό αεροσκάφος»;

Ο κ. Τόνερ, αφού χαρακτήρισε «υποθετικό» το ερώτημα αν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, πρόσθεσε ότι «γνωρίζετε την πολιτική μας σε αυτό το θέμα και αυτή δεν έχει αλλάξει…».

Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου αν η αμερικανική πολιτική είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ο κ. Τόνερ διευκρίνισε πως δεν είπε αυτό.

«Η πολιτική μας είναι ότι επί μακρόν έχουμε καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία ως συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε.

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, απέρριψε τις ρωσικές καταγγελίες ότι ο γιος του Ταγίπ Ερντογάν έχει εμπλοκή σε παράνομες πετρελαϊκές συναλλαγές με το Ισλαμικό Κράτος. Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο γιος του Τούρκου προέδρου είναι ήδη δισεκατομμυριούχος σε πολύ νεαρή ηλικία και σε νέο ερώτημα αν οι ΗΠΑ διαθέτουν τεκμήρια της αθωότητάς του, ο κ. Τόνερ είπε:

«Διαθέτει κανείς αποδείξεις ότι είναι αλήθεια; Υπάρχουν πολλές εικασίες που έχουν γίνει και ασχολήθηκα λίγο με αυτό χθες. Κατηγορίες εμπλοκής σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένου του Ερντογάν και της οικογένειας του για παράνομες πετρελαϊκές συναλλαγές με τον ISIS. Δεν έχουμε αποδείξεις επ’ αυτού, αυτό είναι το θέμα. Το απορρίπτουμε και ειλικρινά αμφισβητούμε κάποιες από αυτές τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον αυτής της οικογένειας».

Σε νέα επισήμανση ότι μοιάζει ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν την Τουρκία μόνο επειδή τους κατηγορεί η Ρωσία, ο κ. Τόνερ απάντησε: «Οι Ρώσοι μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τους την περασμένη εβδομάδα έχουν κάνει κάποιες σοβαρές κατηγορίες σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ΙSIS στη Συρία. Συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά με την Τουρκία. Μας έχουν παραχωρήσει τη χρήση της βάσης του Ινσιρλίκ. Εργάζονται μαζί μας για το κλείσιμο των μήκους 98 χιλιομέτρων συνόρων τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν ακόμη προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι δεν χρειάζεται όλοι να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τον ISIL και να σφραγίσουμε τα σύνορα. Να βοηθήσουμε τις δυνάμεις εκείνες στη Βόρεια Συρία που πολεμούν τον ISIS. Αλλά, πιστεύουμε ότι είναι αβάσιμες οι κατηγορίες ότι με κάποιον τρόπο η Τουρκική κυβέρνηση βοηθά ή συνεργάζεται παρανόμως με τον ISIS».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα