Αυξήθηκαν τον Οκτώβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ανοδική πορεία κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε μηνιαία βάση, φθάνοντας τα €27.429 εκ. Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα κάνει λόγο για δεδομένα τα οποία δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω των αναδιαρθρώσεων.

Η ΚΤΚ ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της επικαιροποιημένα στοιχεία για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι τον περασμένο Οκτώβριο παρατηρήθηκε

αύξηση κατά €101 εκ., σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, φτάνοντας στα €27.429 εκ. στο τέλος Οκτωβρίου.

Ωστόσο η ΚΤ σημειώνει σε ανακοίνωση πως «παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το τέλος Νοεμβρίου 2015 αναμένεται μικρή μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων» .

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οι χορηγήσεις που έχουν αναδιαρθρωθεί ανέρχονταν στα €14.242 εκ. από τα οποία €10.727 εκ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, βάσει του οποίου όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την Κεντρική υπήρξε αύξηση κατά €287 εκ. στο σύνολο των χορηγήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής για την πορεία των δανείων τακτής λήξης που αναδιαρθρώνονται, προκύπτει ότι το 72% των δανείων τακτής λήξης που έχουν αναδιαρθρωθεί από την 1η Ιανουαρίου, 2014 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015 τηρούν το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής που συμφωνήθηκε στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης.

«Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω των αναδιαρθρώσεων» επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η χρήση του συγκεκριμένου ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, και τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του ύψους των χορηγήσεων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και που ανέρχονταν στις 31 Οκτωβρίου 2015 στα €22.174 εκ. και των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που ανέρχονταν κατά την ίδια ημερομηνία σε €27.429 εκ.

Επιπλέον η ΚΤ σημειώνει ότι η πορεία των συμφωνηθεισών αναδιαρθρώσεων είναι αυξανόμενη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το ύψος των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε σε €1δισ., κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στο €1,2δισ., κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 στο €1,4δισ., ενώ για τον μήνα Οκτώβριο στα €657εκ.

Σημειώνει δε ότι στην αξιολόγηση της προόδου για τις αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο μεγάλος όγκος δανείων με καθυστερήσεις τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για αναδιάρθρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2015, υπήρχαν 12.839 αιτήσεις για αναδιάρθρωση από τις οποίες για 2.534 περιπτώσεις (ποσοστό 20%) συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες, 9.637 περιπτώσεις ή ποσοστό 75% μεταφέρθηκαν για εξέταση στον επόμενο μήνα και 668 περιπτώσεις ή ποσοστό 5% απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα, είτε από τον δανειολήπτη. «Τα στοιχεία αυτά δεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να συμφωνηθεί μια αναδιάρθρωση» υποδεικνύει η Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα