Αύξηση προϋπολογισμού Γρ. Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Σημαντική αύξηση της τάξης των 45 χιλιάδων ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το 2018, με την Επίτροπο Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου να επανατονίζει την ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση του Γραφείου της, λόγω των αυξημένων και επιτακτικών αρμοδιοτήτων της.

Μιλώντας κατά την εξέταση του προϋπολογισμού του Γραφείου της, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων

Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2017 ανερχόταν στις 270 χιλιάδες ευρώ περίπου, με τον προϋπολογισμό του 2018 να ανέρχεται στις 315 χιλιάδες ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση.

Όπως είπε η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η αύξηση οφείλεται αποκλειστικά στο ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον τρεις καινούργιες οργανικές θέσεις στο Γραφείο, ενώ σημείωσε πως αναλογικά έχουν αυξηθεί τα κονδύλια, που αφορούν αυτές τις θέσεις, όπως η μισθολογία.

«Μέχρι τώρα ήταν μόνο ο δικός μου ο μισθός και τα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου. Τίποτα άλλο δεν συμπεριλαμβανόταν στον προϋπολογισμό του Γραφείου. Όλες οι δαπάνες που έχουν αυξηθεί οφείλονται σε αυτά τα τρία καινούργια άτομα», είπε.

Η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου τόνισε την ανάγκη για καινούργιους χώρους που θα στεγάσουν το θεσμό του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για να προσθέσει πως έχουν στείλει ήδη σχετική επιστολή στην αρμόδια Επιτροπή και έχει προκρατηθεί συγκεκριμένος χώρος, ο οποίος θα μπορεί να στεγάσει τα 16 άτομα, αφού ο υφιστάμενος χώρος στον οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετός.

Σημείωσε ακόμα ότι παρόλο που με πολλή πίεση έχουν εξασφαλιστεί οι τρεις οργανικές θέσεις, η Βουλή έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι επάναγκες να στελεχωθεί το Γραφείο με περισσότερους λειτουργούς, διότι, όπως είπε, έχει πολύ αυξημένες και επιτακτικές αρμοδιότητες πλέον, ενόψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ το Μάιο του 2018, που θα φέρει μια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι την ίδια ώρα αναμένεται προς ψήφιση από την Ολομέλεια η καινούργια αρμοδιότητα του Γραφείου, που είναι ο Επίτροπος Πληροφοριών.

«Αλλάζει τελείως το σκηνικό του Γραφείου. Ήδη και με τις υφιστάμενες αρμοδιότητες έχουμε πρόβλημα στο να ανταπεξέλθουμε. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αρμοδιότητες μας, ακόμα και τα παράπονα», είπε η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

Παράπονα
------------
Για τα παράπονα που υποβάλλονται στο Γραφείο της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είπε πως «ο μεγαλύτερος όγκος των παραπόνων που εισρέει στο Γραφείο είναι τα ανεπιθύμητα πολιτικά μηνύματα», για να σημειώσει ότι οι περσινές στατιστικές καταδεικνύουν πως από τα 312 παράπονα που έγιναν τα 213 αφορούσαν ανεπιθύμητα μηνύματα.

Επιπρόσθετα, είπε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ότι μέσα από την παράνομη ενέργεια της αποστολής μηνυμάτων προκύπτει και ανάγκη για αυτεπάγγελτους ελέγχους, χρειάζεται να γίνουν σε διάφορα συστήματα.

Όπως ανέφερε, την προσεχή Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένος έλεγχος σε συγκεκριμένο εκλογικό επιτελείο, σε σχέση με τη διαδικασία που τηρεί στην αποστολή τέτοιων μηνυμάτων.

«Δεν έχουμε τη στελέχωση για να μπορούμε να είμαστε εκεί και όπου θέλουμε τη στιγμή που θέλουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν διαπιστωθεί μια παραβίαση πρέπει να την επιληφθούμε άμεσα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε σε ένα δύο μήνες για να ελέγξουμε. Ακόμα ένα πρόβλημα σοβαρό της στελέχωσης», σημείωσε.

Αυτεπάγγελτοι έλεγχοι
----------------------------
Σε σχέση με τους αυτεπάγγελτους ελέγχους, ανέφερε πως είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του Γραφείου και ζήτησε από τη Βουλή βοήθεια, ώστε να τους εντείνει, αφού έχουν ήδη εκτοξευτεί σε σχέση με άλλα χρόνια.
Σημείωσε ενδεικτικά πως οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι το 2016 ήταν έξι, ενώ μέχρι το 2017 έγινα έντεκα. «Δηλαδή ένα έλεγχος το μήνα για μας είναι υπερπροσπάθεια», είπε.

Εκλογικά Επιτελεία
-------------------------
Εξήγησε ακόμα ότι σε κάθε υποψήφιο που έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμής υποψηφιότητα, έχει αποσταλεί και έχει παραλάβει μια σειρά από συστάσεις, συμπληρώνοντας πως οι οδηγίες είναι δεσμευτικές και δεν μπορεί να τις παρακάμψει, εξου και έχουν προκύψει από κει για πρώτη φορά τα χρηματικά πρόστιμα.

Η κ. Λοϊζίδου Νικολαΐδου ανέφερε ότι έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής μια απόφαση με ένα διοικητικό πρόστιμο της τάξης των 500 ευρώ στο εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ σημείωσε ότι έχουν εκδοθεί τρεις διαφορετικές αποφάσεις μέχρι στιγμής για το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου της τάξης των 700, 700 και 800 ευρώ, που αφορούσα τόσο ανεπιθύμητες κλήσεις, όσο και ανεπιθύμητα μηνύματα μέσω τηλεφώνου.
Είπε επίσης ότι στο μεταξύ διερευνώνται και άλλα παράπονα.

Καταληκτικά εξήγησε πως το Γραφείο της ζητά από τα εκλογικά επιτελεία να του υποδείξουν τη λήψη συγκατάθεσης του πολίτη και αν δεν είναι σε θέση να την υποδείξουν, τότε προχωρεί στην έκδοση απόφασης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, χαιρέτισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν για επιβολή προστίμων στα εκλογικά επιτελεία Παπαδόπουλου και Λιλλήκα και κάλεσε την Επίτροπο να συνεχίσει να εφαρμόζει με αυστηρότητα τη νομοθεσία, έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτή η πολύ άσχημη κατάσταση, από τη οποία πολίτες διαμαρτύρονται για συνεχή παρενόχληση προεκλογικού χαρακτήρα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως είναι σημαντικό ότι σε μια περίοδο προεκλογική, να καταγράφεται για πρώτη φορά η επιβολή προστίμων από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, γεγονός που υποδεικνύει ότι σε αυτά τα ζητήματα κανένας δεν πρέπει να είναι πάνω από τον Νόμο.

Προϋπολογισμός της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών
------------------------------------------------------------------
Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.
Η Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, Έφη Παπαδοπούλου, θεωρεί πως κρίνεται αναγκαίο όπως οι προϋπολογισμοί του 2018, που αφορούν την Αρχή εγκριθούν χωρίς οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις ή περικοπές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα έσοδα της Αρχής υπολογίζεται να κυμανθούν στα 430.000 ευρώ περίπου, ενώ οι δαπάνες λίγο πιο κάτω από τις 460.000 ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα