Συνδ.Τραπεζών: Δείχνουμε ευαισθησία απέναντι στις εκποιήσεις

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με «κοινωνική ευαισθησία» το ζήτημα της εκποίησης κατοικιών, ως αποτέλεσμα της μη εξυπηρέτησης δανείων, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Μιχάλης Καμμάς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Καμμάς ανέφερε ότι τόσο ο Σύνδεσμος Τραπεζών

όσο και οι τράπεζες-μέλη, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εκποίηση κατοικίας στην οποία διαμένει οικογένεια που έχει επηρεαστεί από την κρίση.

Υποστήριξε, δε, ότι η συμπεριφορά των τραπεζών από το 2015 κι έπειτα, όταν κι ετέθησαν σε εφαρμογή οι σχετικές νομοθεσίες, δείχνει αυτήν ακριβώς την «ευαισθησία».

«Υπάρχει κοινωνική ευαισθησία. Ζούμε σε αυτό τον τόπο και δεν πηγαίνουμε να βγάλουμε στον δρόμο μια οικογένεια που μένει στο σπίτι της. Όμως υπάρχουν εκείνοι που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα δάνειά τους, αλλά επιλέγουν στρατηγικά να μην το κάνουν», σημείωσε και τόνισε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Σημείωσε, δε, ότι σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια «δυστοκία» στην εφαρμογή της νομοθεσίας, κυρίως για δάνεια που είχαν δοθεί πριν την κρίση, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε δύο αποφάσεις επαρχιακών δικαστηρίων της Λάρνακας και της Πάφου, όπου το θέμα έχει πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα»

Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, το τραπεζικό σύστημα επανέρχεται σε καθεστώς εμπιστοσύνης μετά τις πληγές του 2013 κι αυτό καταγράφεται αφενός από την αύξηση των καταθέσεων, από τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ανάκαμψη της οικονομίας κι αφετέρου από την αύξηση των νέων δανείων που χορηγούν οι τράπεζες.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη για επενδύσεις στην οικονομία της χώρας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα που μάς άφησε η οικονομική κρίση, βγήκαμε από το μνημόνιο σε χρόνο ρεκόρ και προχωρήσαμε σε αλλαγές, φέροντας ένα πιο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, το οποίο βοηθάει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα», τόνισε.

Όπως είπε, ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος για την Κύπρο υπολογίζεται να είναι κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς αν η ανάπτυξη που παρατηρείται στηρίζεται σε στέρεες βάσεις ή πρόκειται να καταρρεύσει στους πρώτους κλυδωνισμούς, ο κ. Καμμάς ανέφερε ότι όσοι το λένε αυτό θα πρέπει να το δικαιολογήσουν, καθώς τα στοιχεία και τα νούμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει μια αύξηση σε νέα δάνεια και μια πολύ θετική προοπτική. Πέφτει χρήμα στην πραγματική οικονομία, ενώ παράλληλα γίνονται αναδιαρθρώσεις (μη εξυπηρετούμενων δανείων- ΜΕΔ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.

Τι γίνεται με τα ΜΕΔ

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Καμμάς έκανε αναφορά στα ποσά των αναδιαρθρώσεων, όπως αυτά δημοσιεύονται στη σελίδα της Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η πρόοδος που παρατηρείται είναι σημαντική.

Συγκεκριμένα, στο τέλος του 2014, τα ΜΕΔ ανέρχονταν σε 27 δισ., ενώ στο τέλος Ιουνίου του 2017 ανήλθαν σε 22 δισ., με τη μείωση να αντιστοιχεί στο 28% του ΑΕΠ.
Από την άλλη, οι αναδιαρθρώσεις των προβληματικών δανείων, το 2014 ανήλθαν ποσοστιαία σε 47% του συνόλου των ΜΕΔ, το 2015 σε 53%, το 2016 σε 56% και το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 57,2%, γεγονός που φανερώνει τη διαρκή πρόοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Όσον αφορά στις επισημάνσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, που αναγάγουν τα ΜΕΔ ως το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας, κρατώντας την «χαμηλά», ο κ. Καμμάς παραδέχτηκε τη σημαντικότητα του προβλήματος, γι’ αυτό και, όπως είπε, αναζητούνται λύσεις.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει μια εργαλειοθήκη που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα ΜΕΔ. Αυτή η εργαλειοθήκη αποτελείται από την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, ένας κώδικας συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ο νόμος για τις εκποιήσεις. Έχει περάσει, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμα, η νομοθεσία για την πώληση δανείων και συζητούμε για τις τιτλοποιήσεις δανείων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ήρθε το 2015, εξέφρασε τη θέση πως όταν δίνουμε στοιχεία για τον βαθμό επιτυχίας των αναδιαρθρώσεων, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι προηγουμένως δεν υπήρχε ούτε νομικό πλαίσιο ούτε εμπειρία, τονίζοντας ότι η στατιστική ανάλυση δείχνει πολύ σημαντική πρόοδο.

Βλέπουν θετικά την «κακή τράπεζα»

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών είναι έτοιμος να μελετήσει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί για τη δημιουργία, είτε μιας «κακής τράπεζας» είτε μιας εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων, πρόνοια που περιλαμβανόταν, εξάλλου, στο πρώτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμά, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν παράμετροι, όπως τι είδους δάνεια θα περιλαμβάνονται, αν θα συμβάλει το κράτος στη χρηματοδότηση του νέου φορέα και σε τι ποσοστό, καθώς και οι ηθικοί κίνδυνοι, που έχουν να κάνουν με πιθανή αύξηση του εθνικού χρέους.

Τέλος, σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, τόσο με την Κεντρική Τράπεζα όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα καμία επίσημη και εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα στην οποία να μπορεί κανείς να τοποθετηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα