Αδιέξοδο με υπαίτιο την Τουρκία βλέπουν οι πολίτες

Σε αδιέξοδο με βασικό υπαίτιο την Τουρκία οδηγείται η διαδικασία της διάσκεψης για την Κύπρο στο Crans-Montana, όπως εκτιμούν οι πολίτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύει το SigmaLive.

Η δημοσκόπηση

που διενήργησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις τρεις βασικές περιόδους των εν εξελίξει κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, καταδεικνύει την άποψη των πολιτών, τόσο για γεγονότα, όσο και για το μέλλον της ίδιας της διαδικασίας.

Όπως διαφαίνεται, οι πολίτες παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι όσον αφορά στο ενδεχόμενο της λύσης του Κυπριακού, με το αίσθημα αισιοδοξίας τους να σημειώνει σταδιακά μικρή πτώση προϊόντος του χρόνου, καθώς παρατηρούν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν την εξέλιξη που ενδεχομένως να περίμεναν αρχικά.

Ενώ την περίοδο 27-28 Ιουνίου, η εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση του προβλήματος συγκέντρωνε μόλις το 29% των απαντήσεων, στη συνέχεια το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 27% κατά την περίοδο 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, για να καταλήξει στο 25% τις ημέρες 4-5 Ιουλίου 2017.

Όσον αφορά στην γενικότερη αισιοδοξία τους για την κατάληξη του προβλήματος, οι πολίτες εμφανίζονται στην πρώτη περίοδο απαισιόδοξοι ή μάλλον απαισιόδοξοι σε ποσοστό 72%, άποψη που συγκεντρώνει το 75% κατά τη δεύτερη περίοδο, ενώ την τρίτη η απαισιοδοξία τους μειώθηκε στο 73%.

Επιπλέον, η εκτίμηση ότι το σχέδιο που θα έρθει ενώπιον των πολιτών είναι χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν, αρχικά συγκέντρωνε το 65% των απαντήσεων. Στη συνέχεια το ποσοστό αυξήθηκε στο 68% για να διαμορφωθεί εν τέλει στο 71%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πώς οι πολίτες αξιολογούν πρόσωπα και εμπλεκόμενες πλευρές.

Συγκεκριμένα, την πρώτη περίοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε και την καλύτερη δυνατή εικόνα. Στη συνέχεια ο ΠτΔ ανέβηκε κατακόρυφα στην εκτίμηση των πολιτών, για να πέσει απότομα κατά την τρίτη περίοδο της έρευνας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι κινήσεις και οι δηλώσεις του παίζουν σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό.

Η αξιολόγηση των πολιτών σχετικά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παραμένει σταθερά χαμηλή με μικρές τάσεις αυξομείωσης, ενώ ακόμα χαμηλότερα οι πολίτες αξιολογούν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σημαντική βελτίωση σημειώνει η εικόνα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία δείχνει ότι οι πολίτες θεωρούν πως οι κινήσεις του έχουν παίξει θετικό ρόλο στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά στο Εθνικό Συμβούλιο, οι πολίτες διατηρούν σχετικά σταθερή εικόνα, τοποθετώντας το ωστόσο σε χειρότερη θέση από τον ΠτΔ.

Αναφορικά με τις εγγυήτριες δυνάμεις, κατακόρυφη είναι η άνοδος στα μάτια των πολιτών της Ελλάδας, η οποία φαίνεται να κάνει «άλματα» στην εκτίμησή τους σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει, με την Τουρκία να κινείται εξαιρετικά χαμηλά, με πτωτική τάση. Την ίδια ώρα η Βρετανία δείχνει μεν ανοδικές τάσεις, ωστόσο το μέγιστο της αξιολόγησής της βρίσκεται σχεδόν στα μισά του μεγίστου της Ελλάδας.

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των ερωτηθέντων που απορρίπτει μαζικά μια λύση η οποία θα προέβλεπε την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ έντονη είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω στις θέσεις της στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Τέλος, όσον αφορά στη διαδικασία αυτή καθαυτή, η άποψη ότι είναι σημαντική η κατάθεση γραπτών θέσεων από τις εμπλεκόμενες πλευρές συγκεντρώνει ποσοστό ύψους 77%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 500 πολιτών ανά περίοδο σε αστικές και αγροτικές περιοχές από όλη την Κύπρο, και αφορά σε τρεις περιόδους: 27-28 Ιουνίου 2017, 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου 2017 και 4-5 Ιουλίου 2017. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, ενώ η επιλογή του δείγματος πραγματοποιήθηκε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Keywords
Τυχαία Θέματα