Άδειες ιδιωτικής εργασίας σε 670 δημόσιους υπαλλήλους

Εξακόσιοι εβδομήντα (670) δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν άδεια από το κράτος τα τελευταία 7 χρόνια (2010-2017), για να ασκήσουν παράλληλα και ιδιωτική απασχόληση.

Το θέμα απασχόλησε το πρωί την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την κυβέρνηση να καταθέτει νομοσχέδιο για απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά την παραχώρηση αδειών σε δημοσίους υπαλλήλους για παράλληλη εργοδότησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, σχεδόν όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών εξέφρασαν έντονο προβληματισμό γιατί να

παραχωρούνται άδειες σε δημόσιους υπαλλήλους -και δη υψηλόβαθμους- για απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και υπάρχουν νέοι επιστήμονες που μπορούν να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Επίσης, επεσήμαναν ότι η νομοθεσία δεν προνοεί οποιαδήποτε κριτήρια με βάση τα οποία παραχωρείται άδεια.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, την περίοδο 2010-2016 υποβλήθηκαν 864 αιτήματα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν 670 και απορρίφθηκαν 194. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούν στην παραχώρηση διαλέξεων σε πανεπιστήμια, κολέγια και επιμορφωτικά κέντρα του Υπουργείου Παιδείας, στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών νοσηλευτικής από νοσηλευτικούς λειτουργούς των κρατικών νοσηλευτηρίων (μέντορες) και στην παραχώρηση υπηρεσιών τεχνικού επιστήμονα στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Ποιότητας (ΚΟΠΠ) από δημόσιους υπαλλήλους συγκεκριμένων ειδικοτήτων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα