Α. Ορφανίδης: Έρευνα τώρα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης, αναφορικά με το «κούρεμα» καταθέσεων του 2013 και τη διαχείριση της κρίσης από τους τότε αρμόδιους.

Μιλώντας στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας έκδοσης του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος για το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο το 2013, με τίτλο «The Cyprus Bail-In: Policy Lessons from the Cyprus Economic

Crisis», άφησε να εννοηθεί ότι η τροπή που πήραν τα γεγονότα ευνόησε την Τράπεζα Πειραιώς και κάλεσε «να διερευνηθούν επιτέλους τα πάντα και να ανοίξουν τα συρτάρια προκειμένου να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Το παιχνίδι με τον ELA

Στην ομιλία του, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι μεταξύ Μαΐου 2012 και Μαρτίου 2013, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέκτειναν τον ELA περίπου κατά 6 δις για τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία στη συνέχεια αφέθηκε να καταρρεύσει.

«Η καθυστέρηση της καταπολέμησης του προβλήματος μεγέθυνε το πρόβλημα, το οποίο οδήγησε σε «κούρεμα» καταθέσεων περίπου 6 δις» είπε.

Επισήμανε δε, ότι η σωστή λειτουργία του ELA προϋποθέτει δύο βασικές αρχές: (α) το τραπεζικό ίδρυμα θα πρέπει να είναι φερέγγυο και (β) θα πρέπει να παρέχονται αρκετές εγγυήσεις από την τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τότε, οι προϋποθέσεις για την χορήγηση ELA, φαίνεται ότι δεν πληρούνταν. «Γιατί η λοιπόν η ΚΤΚ και η ΕΚΤ παραβίασαν τις προϋποθέσεις του ELA και γιατί η Τράπεζα διατηρήθηκε “εν ζωή” μέχρι το Μάρτιο του 2013», διερωτήθηκε.

Επιπλέον, παρέθεσε απόσπασμα από συνέντευξη του Διοικητή της KTK στις 26 Μαρτίου του 2013, στο οποίο λέει ότι «δεν ήταν ευχάριστο, αλλά έπρεπε να διατηρήσουμε ζωντανή την Τράπεζα τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι εκλογές».

Αντιστοίχως, παρέθεσε απόσπασμα από ομιλία μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στο Ευρωκοινοβούλιο στις 8 Μαΐου του 2013, στο οποίο όταν ερωτήθηκε αν η Τράπεζα ήταν φερέγγυα όταν της χορηγήθηκε ELA, η απάντηση ήταν «μια τράπεζα μπορεί να λάβει ELA από την Κεντρική σου Τράπεζα, μόνο όταν είναι φερέγγυα ή όταν υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική ότι θα καταστεί φερέγγυα, μόλις ανακεφαλαιοποιηθεί ως κομμάτι τους προγράμματος εξυγίανσης».

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή;

Ο κ. Ορφανίδης στην ομιλία του, τόνισε ότι τότε, το «κούρεμα» καταθέσεων «θεωρήθηκε δικαιολογημένο στη βάση των υπερβολικών εκτιμήσεων για το κεφάλαιο της Τράπεζας που προερχόταν από την PIMCO, ακολουθώντας τις οδηγίες της ΚΤΚ».

Ήξερε λοιπόν η ΚΤΚ ότι τα στοιχεία που παρείχε η PIMCO ήταν υπερβολικά; Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times 25 Ιουλίου 2014, η ΚΤΚ όχι μόνο ήξερε ότι τα στοιχεία της PIMCO ήταν υπερβολικά, αλλά είχε στην κατοχή της και ανάλυση της BlackRock η οποία θα μπορούσε να είχε χρησιμεύσει στο να αποφευχθεί το «κούρεμα».

«Το «κούρεμα» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η ΚΤΚ είχε δράσει σωστά», είπε ο κ. Ορφανίδης διερωτώμενος γιατί η ΚΤΚ κράτησε τελικά αυτή την πληροφορία κρυφή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times στις 25 Ιουλίου 2014 με τίτλο «A Secret in Cyprus Bank Bailout Stirs Resentment», σχετικά με το γιατί δεν ενημερώθηκε τη νέα Κυβέρνηση για την μελέτη της BlackRock, η απάντηση ήταν ότι «το θέμα ήταν τεχνικά πολύπλοκο για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ότι η αναφορά δεν είχε ολοκληρωθεί, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την διαχείριση της κρίσης, τον Μάρτιο του 2013».

Τι συνέβη με τις τρεις τράπεζες;

Όπως ανέφερε ο κ. Ορφανίδης, «η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων από τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου στην Τράπεζα Πειραιώς, διευκόλυνε την ανακεφαλαιοποίηση της τελευταίας. Ωστόσο, μετά τη μεταφορά, τόσο η Λαϊκή, όσο και η Κύπρου κατέστησαν αφερέγγυες, ενώ η Λαϊκή συγχωνεύτηκε βίαια με την Τράπεζα Κύπρου».

«Έτσι, η ΚΤΚ ήταν προστατευμένη από τις ζημιές που προέκυψαν από τον ELA», σημείωσε και τόνισε ότι ο ELA της Λαϊκής θα μπορούσε να δοθεί πίσω στην ΚΤΚ μέσω περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο κατά τη συγχώνευση που ακολούθησε, η Τράπεζα Κύπρου ανακεφαλαιοποιήθηκε με το να μετακυλήσει τις ζημιές στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους μη προστατευμένους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα