Α. Κυπριανού: Δεν χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό

Το ΑΚΕΛ, δια του Γενικού του Γραμματέα Άντρου Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, υπό την έννοια ότι η στρατηγική αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου

Ασφαλείας.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η κατάσταση στο Κυπριακό «είναι πλέον οριακή», καθώς, όπως είπε, ουσιαστικές συνομιλίες δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν και αναστάληκε η διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν βρήκε λέξη να πει για την προκλητική στάση της Τουρκίας και μάλιστα θυμήθηκε τη δήθεν απομόνωση των Τ/κ, όπως είπε.

«Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αντί να προβληματιστούμε για το τι δέον γενέσθαι θυμηθήκαμε για πολλοστή φορά να συζητούμε γενικά και αόριστα για αλλαγή στρατηγικής», είπε ο κ. Κυπριανού, προειδοποιώντας πως «αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, η ήδη επικίνδυνη κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει πλέον περιθώριο επιστροφής».

Χαρακτήρισε «άξιο απορίας να λέγεται από κάποιους ότι, ξέρετε, εδώ και σαράντα χρόνια δεν καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο τον οποίο έχουμε καθορίσει και επειδή δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο θα πρέπει να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο από αυτό τον στόχο που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε».

«Επαναλαμβάνω πρέπει να μας λεχθεί και πώς θα επιτευχθεί αυτός ο πολύ καλύτερος στόχος από αυτό που διεκδικούμε. Η λογική λέει ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, Και επαναλαμβάνω ότι στην πολιτική δεν πρέπει να λέμε συνθήματα, πρέπει να λειτουργούμε με τη λογική και με βάση το τι είναι κατορθωτό», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε «πάθημα» την κοινή διακήρυξη με την οποία ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά και «απερίσκεπτη» την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που έμειναν, προσθέτοντας δε πως παρά το γεγονός ότι «κακώς» τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του φυσικού αερίου στην τελευταία τους φάση, η πρόταση αυτή δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη νέα τουρκική Navtex.

«Ελπίζουμε έστω και τώρα όλα αυτά να προβληματίσουν τον Πρέοδρο Αναστασιάδη για τους παραπέρα χειρισμούς του», πρόσθεσε.

Ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να συρθούμε στις διαπραγματεύσεις ούτε κάτω από εκβιασμό, ούτε κάτω από απειλές, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί τρόπος λοιπόν να υπάρξει παρέμβαση από τον ΟΗΕ, από τους ισχυρούς του πλανήτη, να πεισθεί η Τουρκία να αποσύρει τους εκβιασμούς, τις απειλές και την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τότε να πάμε στις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν με τη λήξη της τουρκικής Navtex στις 6 Απριλίου υπάρχουν προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε πως τον Απρίλιο διεξάγονται οι «προεδρικές» εκλογές στα κατεχόμενα, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία και σημείωσε πως «προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου, εάν δεν ανανεωθεί η Navtex, θα δημιουργηθούν κάπου μετά από αυτό το χρονικό διάστημα».

Ανέφερε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα το γραπτό κείμενο της παρέμβασης του ιδίου στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα