Α. Φακοντής : Προβλήματα ανέδειξε η εφαρμογή του ΕΕΕ

Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών ανέδειξε πολλά και σημαντικά προβλήματα για μεγάλο αριθμό νέων αιτητών, αλλά και υφιστάμενων ληπτών Δημοσίου Βοηθήματος, καθώς πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος λόγω του ότι δεν πληρούν τα αυστηρά καθορισμένα στο νόμο κριτήρια, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Ως

ΑΚΕΛ είπε, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Πάφο, είχαμε διαφωνήσει με τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία στη βάση της οποίας κτίστηκε το νομοσχέδιο, αλλά και τη μνημονιακή υποχρέωση για δημοσιονομική ουδετερότητα που αναπόφευκτα οδηγεί σε περικοπές στις κοινωνικές παροχές και ως εκ τούτου δεν το ψηφίσαμε.

Τονίσαμε, επίσης συνέχισε, ότι το ΕΕΕ δεν μπορεί να είναι ο βασικός φορέας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και καλέσαμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει και κατοχυρώσει τα κοινωνικά δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο κ. Φακοντής είπε πως το ΑΚΕΛ επαληθεύτηκε καθώς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – η «επαναστατική μεταρρύθμιση» στην κοινωνική πολιτική, όπως πομπωδώς διακήρυξε η κυβέρνηση – όχι μόνο δεν έδωσε λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, αλλά κατέστησε πολλούς φτωχούς ακόμη φτωχότερους και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

Η Κύπρος συνέχισε, « είναι ουραγός στις δαπάνες για κοινωνική προστασία» προσθέτοντας πως οι δαπάνες στην Κύπρο είναι στο 11,9% σε σχέση με 19,6% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Οι ελπίδες που εναπόθεσαν στην κυβέρνηση και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κατάρρευσαν ως χάρτινος πύργος ανέφερε ο κ. Φακοντής σημειώνοντας πως « 17,000 νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων και 1,500 περίπου λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος απώλεσαν τη συμπληρωματική τους σύνταξη και το βοήθημα τους, αντίστοιχα» , ενώ « λόγω των περικοπών η κυβέρνηση εξοικονομεί περάν των €10εκ το χρόνο σε κοινωνικές παροχές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάσταση και της αύξησης των ατόμων που χρειάζονται τη στήριξη του κράτους».

Ο κ. Φακοντής σημείωσε πως όπως και το Φεβρουάριο του 2015 έτσι και σήμερα παραθέτει τις εισηγήσεις του προς την κυβέρνηση μέσω υπομνήματος, υπό τη μορφή προτάσεων νόμου, με την παράκληση όμως όπως μελετηθούν και τις υιοθετηθούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα