Yπ.Οικονομικών ΗΠΑ: Απαγορεύει τις συναλλαγές με FBME

Οι αμερικανικές αρχές με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν την Πέμπτη, απαγορεύουν στις τράπεζες των ΗΠΑ την διατήρηση ή την δημιουργία οποιονδήποτε σχέσεων με την τράπεζα FBME.

Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, απαγορεύει

σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το άνοιγμα ή τη διατήρηση λογαριασμών στην FBME, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι η εν λόγω τράπεζα εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν σε μια ξένη τράπεζα να μεταφέρει «βρώμικα» κεφάλαια μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της FinCEN, Jennifer Shasky Calvery.

Αυτό είναι το πέμπτο μέτρο αλλά και η τελική απόφαση που λαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της FBME.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 17 Ιουλίου η FinCEN προειδοποίησε ότι η FBME ήταν κύρια πηγή ανησυχίας για ξέπλυμα χρήματος και πρότεινε επιβολή μέτρων κατά της τράπεζας.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2014, η FinCEN δημοσιοποίησε ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η FBME χρησιμοποιείται από πελάτες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και στο διακρατικό οργανωμένο έγκλημα της φοροδιαφυγής.

Η τράπεζα έχει δείξει «προθυμία να εξυπηρετήσει παγκόσμια εγκληματικά στοιχεία», δήλωσε τότε η FinCEN.

Η FBME απορρίπτει την τελική απόφαση της FinCEN

Η FBME απορρίπτει την τελική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN) του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ τονίζοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Επισημαίνει ότι, η ανακοίνωση δεν δίνει την κατάλληλη βαρύτητα στα στοιχεία των εγκληματολογικών ερευνών και εκθέσεων και κάνει ισχυρισμούς που είναι αβάσιμοι κατά την FBME.

Την ίδια ώρα, η FBME επιβεβαιώνει ότι η συμμόρφωση των συστημάτων, του προσωπικού και των επιδόσεων της FBME Bank, συνάδει με τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχων της διεθνούς καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος (AML) και των πρακτικών know-your-customer (KYC) και θεωρεί ότι η θέση που έλαβε η FinCEN είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα γεγονότα, με τη συμπεριφορά της τράπεζας και των συμφερόντων των καταθετών και των αντισυμβαλλομένων.

Η FBME δηλώνει συγκλονισμένη με την τελική ανακοίνωση της FinCEN, τόσο αναφορικά με τα ευρήματα που επιλέγηκαν, όσο και με την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η πλήρης συνεργασία της FBME Bank με τη FinCEN κατά τους τελευταίους 12 μήνες και ο εποικοδομητικός διάλογος που έχει αναπτυχθεί, και μελετά όλες τις επιλογές.

Όπως τονίζεται, η τράπεζα FBME δεσμεύεται να διατηρεί πάντοτε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, πιστεύοντας ότι η καλή εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας και της συντήρησης των συμφερόντων των πελατών.

Η FBME Bank, προσθέτει ότι βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, που από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως συμβατές, αν όχι και αυστηρότερες, με αυτές που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής Moneyval υπό την αιγίδα του συμβουλίου της Ευρώπης και του ΔΝΤ.

Μέσα από τον κώδικα συμπεριφοράς για σύμβουλους της FBME Bank και τον κώδικα δεοντολογίας για τη διεύθυνση και το προσωπικό, η Τράπεζα δεσμεύεται σε κοινές αξίες που καθοδηγούν όλες τις δραστηριότητές της. Τα πρότυπα, οι πολιτικές, οι διαδικασίες και οι πρακτικές της τράπεζας FBME είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, και η FBME Bank αναγνωρίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της καταπολέμησης των διακρίσεων. Η καλή εταιρική ιδιότητα αποτελεί μέρος των κύριων αξιών της.

Keywords
Τυχαία Θέματα